Sök böcker, filmer, musik...

Vi tipsar om böcker som fått oss att stanna upp och tänka efter.

alt=""

Ingenting hände, två gånger av Barbro Lindgren

Lindgrens flanörböcker om Glömminge är riktiga pärlor. Här går hon runt och funderar över livet, stort som smått. Läs dem allihop!

alt=""

Molloy av Samuel Beckett

Molloys ältande är måhända en prövande läsning men det finns något väldigt rofyllt och tankeväckande med dessa trivialiteter som upptar Molloys tankevärld. Som läsare sugs man in och börjar fundera kring sin egen tillvaro. Molloy forsättes av ”Malone dör” och ”Den onämnbare”.

alt=""

Pappa av Hanneriina Moisseinen

När författaren var barn försvann hennes pappa under en jobbutflykt. Med illustrationer tillsammans med broderade tyger och spetsar berättar hon om hur livet och uppväxten påverkades av hennes förälders oförklarade försvinnande, samt bearbetar faktumet att hon troligtvis aldrig kommer få veta vad som hände. ”Pappa” får en att fundera över våra relationer till varandra och hur svårt det kan vara att lämnas utan svar.

alt=""

Lina Liman lever med autism i 32 år utan att veta om det. Men samtidigt vet hon att något är fel. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre. Under åren hade hon varit i kontakt med många läkare som skrivit ut mediciner och behandlat henne med elchocker. När Lina till sist fick sin diagnos föll allt på plats och hennes liv förändrades i grunden. Jättebra bok om att våga stanna upp och be om hjälp.

alt=""

På kyrkogården i södra Lappland av Börje Lindström

I Lindströms diktsamling talar rösterna från gravarna direkt till oss om sina levnadsöden. De berättar om hat och kärlek, om armod och slit, om stilla lycka. Vi får tillbaka något av det perspektiv bakåt vi kanske håller på att förlora. Och får perspektiv på våra egna liv. Läs, läs, läs!

alt=""

Alfabet av Inger Christensen

”aprikosträden finns, aprikosträden finns” står det på första uppslaget i danska Inger Christensens diktsamling Alfabet. Längre fram i boken inleds en dikt ”juninatten finns” och en annan ”atombomben finns” och där, mellan det ljusa och det mörka, det enkla och det mångbottnade myllrar en rik diktsamling fram bland de stora frågorna, en bok att återkomma många gånger till.

alt=""

Förvandlingen av Franz Kafka

Vad händer om man vaknar upp en dag och inser att man befinner sig i ett utanförskap och övergivenhet i skepnad av en jättelik insekt? Förvandlingen med Franz Kafka vittnar om hur sårbar människan är när man helt plötsligt utsätts för förändringar som gör att man går från att vara närande till att vara tärande för omgivningen och inte längre förväntas kunna prestera och bidra till samhället.

alt=""

Boken handlar om vad man plötsligt vågar när man vet att man bara har veckor kvar att leva. Veronika, som får veta av läkarna att hon snart ska dö vågar för första gången i livet verkligen leva. En bok om kärlek, om att följa sina drömmar och att inspireras till att utforska nya sidor av sig själv. En otroligt positiv bok, trots den dramatiska titeln.

alt=""

Harungen av Ina Rosvall

Känslan i denna ganska korta bok fascinerar. Den innehåller teman som ”Vad är en människa?”, ”Vad är ett djur?” Och den gränslösa hopplösheten såklart.

alt=""

Analfabeten av Agota Kristof

Agota Kristof tittar tillbaka och betraktar sin barndom, sitt lands förändringar, sin flykt och det utanförskap det innebar. En 50 sidor kort självbiografi där varje ord känns som en viktig del av berättelsen.

alt=""

Gå vilse. En fälthandbok av Rebecca Solnit

”Att aldrig gå vilse är att inte leva”. Via berättelser, reflektioner och betraktelser tar Rebecca Solnit sig an, på olika sätt, känslan ”att gå vilse”.

alt=""

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

Boken utspelar sig under ett dygn i början av 1920-talet där ett möte får bokens huvudkaraktärer att tänka tillbaka, reflektera och begrunda livet. En bok med ett flödande lugn och darrande, magisk närvaro i sitt sätt att berätta.

alt=""

Gör vad du vill av Erlend Loe

I april 2005 får 18-åriga Julie ett sms från sin far som befinner sig i ett flygplan i luftrummet över Centralafrika: ”Vi störtar. Älskar dig. Gör vad du vill. Pappa.” Julie blir ensam kvar i den stora villan då hela hennes familj omkommer i flygolyckan. Vad ska hon göra med sitt liv? Erlend Loe lyckas som vanligt blanda allvar och humor på sitt eget sätt.

alt=""

En självbiografisk bok där varje kapitel tar avstamp i en nära döden-upplevelse.

alt=""

Väggen av Marlen Haushofer

En kvinna vaknar upp och upptäcker att en genomskinlig vägg avskärmar henne från resten av världen, på andra sidan tycks allt liv avstannat. Är hon instängd eller räddad? En stor roman om identitet och frihet.

alt=""

Barnböcker handlar ofta om de stora frågorna. Mikrokosmos och makrokosmos kanske är samma sak? Starks bilderbok är en ljuvlig berättelse om det stora och det lilla.