Visste du att Stadsbiblioteket har en omfattande Upplandshylla? Det är vår samling av böcker med teman som berör det uppländska landskapet och staden Uppsala.

Här ger vår bibliotekariepraktikant Olle några exempel på vad du kan hitta i Upplandshyllan.

Bokomslag Uppsala domkyrka. Konsthistoriskt inventarium volym 7 red. Herman Bengtsson

Mastodontverket i åtta band om Uppsala domkyrka är del i en ännu större serie om de svenska kyrkorna. I utställningshyllan hittar du volym sju som beskriver tiden mellan 1885 och 1934 och en låda med tillbehör som ritningar och planscher. Böckerna går i in i detalj på Uppsala domkyrkas historia och alla dess beståndsdelar. Stadsbiblioteket har självklart alla volymerna.

 

Bokomslag Gruvarbetare i ord och bild av Roine Jansson

Gruvarbetare i ord och bild av Roine Jansson

“Den bok du håller i handen är en skildring i ord och bild av människor, teknik och arbetsförhållanden i en för flertalet av oss okänd värld, en värld som i vår IT-präglade samtid många idag inte ens vet existerar”, står det i förordet.

Den här konstnärliga boken som samlar målningar, främst olja och blyerts, och intervjuande texter av författaren får stå som exempel för de många böcker vi har som beskriver gruv- och bruksmiljöerna i Norduppland.

 

Bokomslag Brev av Stig Dagerman

Brev av Stig Dagerman

En enkel bok att beskriva, den här samlar flera av klassiske uppländske författaren och poetens brev som han skrev under sin tragiskt korta levnad. Stig Dagerman föddes i Älvkarleby 1923 och dog i Stockholm 1954. Under sina få år var Dagerman mycket produktiv och förutom sina brev skrev han fyra romaner, tre pjäser, flertalet noveller och ett stort antal dikter.

 

Bokomslag Vandra Roslagsleden av Gunnika Isaksson-Lutteman och Tomas Almbo

Som titeln säger beskriver den här boken hur du bäst kan uppleva Roslagsleden som går mellan Danderyd och Grisslehamn inom Stockholmsregionen. Tillsammans med många foton på landskapet ges många tips för en vandring längs eller ett besök vid den uppländska kusten.

 

Bokomslag Vallonernas namn av Erik Appelgren

Vallonernas namn av Erik Appelgren

Har du ett efternamn som påminner om Frankrike? Ett namn som exempelvis Allard, Henriett, Michel, Poulet eller varför inte de Geer? Då skulle det kunna vara ett vallonnamn. I denna utförliga bok förtecknar författaren de bekräftade namnen hos de ursprungliga valloninvandrarna, namnens betydelse och hur de kan ha kommit att förändras under 300-400 år. Det här en av flera böcker som berör temat valloninvandrarna.