Sök böcker, filmer, musik...

Marsfjället

Vi tipsar om bygderomaner, som ofta skildrar landsbygden, bondesamhället och relationerna mellan hårt arbetande människor.

I Marsfjällets skugga

I Marsfjällets skugga av Bernhard Nord

En mästare inom genren är upplandsfödde Bernhard Nordh. Han skrev strax under 30 böcker inom genren och nästan 400 noveller. Det stora genombrottet blev bokserien om Marsfjället som började ges ut under 1930-talet. Böckerna handlar om nybyggaren Lars Pålsson och de vedermödor sexbarnsfamiljens vardag bestod av. Nordh var en god miljöskildrare med förmåga att skriva en spännande historia. Han skrev rakt och enkelt och med egen erfarenhet av att arbeta och bo i Jämtland.

Odalsdottern

Odalsdottern av Torill Thorup

Långserier är ett populärt fenomen i Norge som på senare år har spridit sig till Sverige. Familjearvet är skriven av Torill Thorup som är född 1976. Den första delen i serien heter Odalsdottern. Det är en historia om kärlek med förhinder som ger inblick i hur livet såg ut på en norsk bruksort på 1800-talet. Den unge kolköraren Harald är hopplöst förälskad i rikemansdottern Ylva, men dessvärre är hon redan förlovad med en man från samma samhällsklass som hon. Ett klassiskt upplägg som passar alla som gillar romantisk och lättillgänglig litteratur i historisk miljö. Böckerna fungerar som en följetång. Om du börjar läsa del ett är risken stor är att du vill fortsätta läsa alla 22 delarna!

Is

Is av Ulla-Lena Lundberg

Den finlandssvenska författaren Ulla-Lena Lundberg är född 1947 på Kökar där hennes pappa var präst. Hon växte upp på olika håll i Svenskfinland och bor sedan länge i Borgå. I Is bosätter sig en ung prästfamilj på en ö i den Åländska skärgården efter andra världskrigets slut. De har förhoppningar om ett nytt liv och framtidsvisioner. Lundbergs berättelse förenar många trådar i hennes mångsidiga produktion. I det lilla samhället och i den enskilda människan ligger en hel värld synlig i glimtar och blänk.

Finns också som e-bok

När svanen svartnar

När svanen svartnar av Emelie Schmidt Wikborg

Uppland 1349. Riddaren Greger bor på gården Lindolmen med sin fru Katarina och två barn. I bygden anses han vara något av en enstöring. En dag kommer smeden Farman till gården för att söka arbete. När Greger ser in i smedens mörka ögon känner han något han aldrig upplevt förut. Kan deras kärlek ha en chans?

Ingela på Hedåsen

Ingela på Hedåsen av Sigge Stark

Sigge Stark, som egentligen hette Signe Björnberg, var en av Sveriges mest lästa författare under 1950-talet. Hon skrev ett stort antal kärleksromaner som utspelar sig landsbygden, och hennes böcker var omåttligt populära.

En av de titlar du kan låna på biblioteket är Ingela på Hedåsen. Boken handlar om den unga Ingela som ska läras upp till husa på Borga herrgård. Innan hon far dit möter hon den spåkunniga Karna som varnar att ett ont öde väntar Ingela på herrgården. Ingela väljer ändå att resa dit och dras in i ett drama av mörka hemligheter och förbjuden kärlek…

Finns också som e-bok

På dessa skuldror

På dessa skuldror av Sven Edvin Salje

1942 vann Sven Edvin Salje första pris i Lantbruksförbundets Tidskriftsförlags romanpristävling för bästa landsbygdsskildringen med romanen På dessa skuldror. I juryn satt bland annat Vilhelm Moberg, som var mycket bestämd i sitt omdöme ”att juryn här hade stött på en riktig författare som borde få första priset”. Salje har även tillhört en av favoriterna på folkbiblioteken, där han i minst 25 år var bland de 20 mest utlånade författarna.

På dessa skuldror är den första av fem böcker i serien om familjen Loväng i Motorpa by och böckerna följer familjen Loväng från 1930-talet ända fram till 1970-talet.
I första boken återvänder bondsonen Kjell Loväng, efter flera år i huvudstaden, hem till den nedgångna fädernegården. Kjell är full av nya idéer och tar genast itu med arbetet att rusta upp gården, men hans far visar honom ingen större tacksamhet. Fadern har aldrig förlåtit honom för att han gav sig av.

Med utgångspunkt i en familjs konflikter och deras hembygds konflikter målar Salje ett brett porträtt av en landsbygd i förändring, mot en fond av avbefolkning och lantbrukets modernisering.

Fortsättes av Människors rike, Den söker icke sitt, Lågan i kvällen och Hem till havet.

 

Bild: Omslaget till en utgåva av I Marsfjällets skugga av Bernhard Nordh

Tipsat av Uppsökande verksamheten: Ida Hedin, Malin Svensson, Cecilia Stiernstedt, Malin Pennlöv, Åsa Hagman och Albin Grenholm