På den här sidan lär du dig hur du gör för att låna e-böcker till din dator, såväl PC som Mac.

Skapa Adobe-ID och installera läsprogram

För att kunna ladda ner e-böcker till din dator måste du först ha skapat ett Adobe-ID. Första gången du använder ett läsprogram ska du auktorisera det med ditt Adobe-ID och det lösenord som du har valt. Du måste vara 13 år eller äldre för att kunna skapa ett konto hos Adobe.

Så här skapar du ett Adobe-ID

För att kunna ladda ner e-böcker till din dator laddar du ner programmet Adobe Digital Editions. Innan du kan börja ladda ner e-böcker måste du auktorisera Adobe Digital Editions med ditt Adobe-ID.

Ladda ner Adobe Digital Editions 

Sök och låna e-böcker

För att låna e-böcker går du till Bibliotek Uppsalas webbplats. Du söker fram e-böcker genom att använda sökrutan på webbplatsen.

Det går även att söka enbart e-böcker. Det gör du i Utökad sökning. Markera E-bok där det står Välj medietyp.

Ladda ner e-bok

För att ladda ner e-boken klickar du på knappen Låna: Ladda ner. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Ladda ner. Klicka på knappen igen för att ladda ner e-boken.

Ibland finns e-boken i mer än ett format: EPUB och PDF. Välj EPUB som passar bättre för bärbara enheter och där texten går att ändra efter behov. PDF lämpar sig särskilt för böcker med många bilder.

När du laddar ner e-boken öppnas ett fönster där ska du välja att öppna med Adobe Digital Editions. När du gör det hamnar e-boken i läsprogrammets virtuella bokhylla. Första gången du lånar en e-bok kommer du att uppmanas att fylla i uppgifterna för ditt Adobe-ID (e-post och det lösenord som du har valt). Vid texten eBook Vendor väljer du Adobe ID i listan. Klicka sedan på Authorize.

För att läsa din e-bok går du till läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator.

Läsa strömmande e-böcker online

Du kan välja att läsa e-boken online, direkt i webbläsaren. Du behöver då inte Adobe-ID eller några appar.

Du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online.

För att låna e-boken online klickar du på knappen Låna: Läs strömmande. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Läs strömmande. Klicka på knappen igen så öppnas e-boken direkt i en onlineläsare.

Lånetid

Lånetiden är 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-boken, utan då lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Vill du låna e-boken igen måste du åter låna den.

Det går inte att återlämna digitala lån i förväg. Vissa e-boksläsarprogram har en funktion för återlämning, men denna har ingen koppling till bibliotekets system. Vi avråder starkt från att använda funktionen återlämna. Det enda den i regel gör är att stämpla boken som "återlämnad" i din apparat, så att det blir stora problem att ladda ner boken igen. Eftersom denna stämpling är en inställning som görs lokalt i din apparat är det inget biblioteket kan ändra på i efterhand.

Loggar du in på Bibliotek Uppsalas webbplats och går till Mina lån kan du se när lånetiden går ut.