Sommarjobbaren Emma på Stadsbiblioteket tipsar om böckerna som just nu gäller på TikTok och Instagram.

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Alex Claremont-Diaz är son till USA:s förste kvinnliga president och ärkefiende till prins Henry av Wales. De två unga männen råkar skapa en skandal på ett kungligt bröllop och relationen mellan Storbritannien och USA hotas. För att minimera skadorna tvingas fienderna låtsas vara vänner och spendera tid med varandra. Rött, vitt och kungligt blått är en hjärtevärmande feel-good bok som är perfekt om man vill koppla av från en stressig vardag och zooma ut från den verkliga världen. Det finns så många roliga och mysiga scener. Jag skrattade så mycket medan jag läste den. Rekommenderar verkligen!

Caraval av Stephanie Graber

Scarlett och hennes syster Tella har alltid drömt om att besöka Caraval – den resande cirkusen som kommer årligen där åskådarna spelar ett dödligt spel och ska försöka lista ut vad som är verkligt och fantasi. Tella lurar dit Scarlett för att vara med och tävla, men när de kommer fram försvinner Tella och Scarlett måste hitta henne innan spelet är slut och hon försvinner för evigt. Caraval har ett av de coolaste världsbyggena och magisystemen som finns och dessutom är mysteriet så fängslande.

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo kontaktar journalisten Monique och erbjuder henne en intervju om sin hemlighetsfulla livshistoria. Moniques liv håller på att falla sönder, och i ett försök att rädda karriären tackar hon ja. Evelyn berättar om sitt skandalösa liv i Los Angeles under 1950-talet fram tills hon valde att lämna rampljuset och, såklart, hennes sju makar, oväntad vänskap, förbjuden kärlek och skoningslös ambition. Men varför valde Evelyn just Monique, en okänd journalist? Är det verkligen ett svar Monique vill veta? Boken är gripande från första meningen, ett måste att läsa och den typen av bok som får en att gråta floder.

Heartstopper av Alice Oseman

Heartstopper är en roman i serieform. Den är skriven på engelska och är inte än översatt till svenska. Boken handlar om kärlek, vänskap, normer, psykisk ohälsa och allt som pågår däremellan. Charlie Spring är öppet gay och mobbningen har just upphört. Det är första dagen tillbaka efter lovet, och Charlie blir placerad bredvid Nick i klassrummet. Charlie förälskar sig i Nick, men tror inte att har en chans i värden. Men kärlek fungerar på sitt eget sätt och Nick visar sig vara mer intresserad av Charlie än de båda trott. Jag hade inte läst en enda serieroman innan jag läste Heartstopper, men boken är väldigt söt och fångade mig snabbt. Illustrationerna är fantastiska och handlingen lika så.

Cinder av Marissa Meyer

Cinder är en sci-fi version av Askungen som utspelar sig i en dystopisk framtid. Jorden hotas av en dödlig pest, och från den kolonialiserade månen väntar dess skoningslösa drottning på att anfalla. Huvudpersonen Cinder är en cyborg och begåvad mekaniker. En dag besöker prins Kai hennes stånd på marknaden och frågar om hon kan reparera hans android. Cinder blir indragen i något mycket större och måste nu gräva i sitt förflutna. Kanske, kanske kan det göra skillnad. Cinder är första boken i en serie på tre böcker (sex böcker på engelska) där varje bok är en återberättelse av olika kända sagor. Jag var lite skeptisk innan jag läste boken, men jag blev glatt överraskad då den är kreativ och känns helt egen.

Det slutar med oss av Colleen Hoover

Den här hjärtskärande boken handlar om Lily och hennes förhållande med Ryle, den självsäkra, lätt arroganta, men samtidigt ursnygge neurokirurgen. När hennes första kärlek Atlas plötsligt dyker upp i Lilys liv igen, börjar hon ifrågasätta sitt förhållande med Ryle och allt de byggt upp hotas att rasera. Boken tacklar det svåra ämnet övergrepp i ett förhållande på ett bra sätt och dessutom innehåller den många oväntade plot twists som får en att tappa hakan. Ett tips är att ha näsdukar nära till hands eftersom den gör ont i hjärtat att läsa.

Röd drottning av Victoria Aveyard

Mare är Röd i en värld uppdelad efter färgen på ens blod. De Silvriga är eliten med häpnadsväckande krafter som regerar över och trycker ned de Röda som används som tjänare, arbetare och soldater i de Silvrigas krig. Mare bor i en fattig by, och när hon får arbete på palatset blir det räddningen i nöden. Snart upptäcker Mare att hon besitter en dödlig förmåga själv, trots sitt röda blod. Hon utgör nu ett hot mot de Silvrigas makt och får den unika chansen att förändra världen, men till vilket pris? Jag kommer aldrig förlåta Victoria Aveyard för hur smärtsamt det var att läsa eller mitt krossade hjärta. Som Aveyard själv säger: "vem som helst kan förråda vem som helst”. Kolla även in Aveyards nyutkomna bok Realm Breaker, Hotat rike på svenska, som är första boken i en ny triologi.