Expeditioner

Stenhagenbiblioteket tipsar om böcker om expeditioner och äventyrare. Hjältemod eller dumdristighet? Döm själva…

Shackleton

År 1914 ger sig den brittiske polarforskaren Sir Ernest Henry Shackleton ut på en expedition med skeppet Endurance med målet att korsa Antarktis. Det bär sig inte bättre än att Endurance fryser fast och börjar driva med packisen. Skeppet smulas så småningom sönder och sjunker och nu börjar besättningens kamp om överlevnad. En fascinerande bok inte minst genom sitt rika fotomaterial. 

Expedition L

Norske författaren Erlend Loe har en vild teori att Polynesien på istiden befolkades av människor som tog sig dit på skridskor. Loe beger sig till Polynesien tillsammans med ett kompisgäng för att finna stöd för teorin. En viss drift med nationalhjälten Thor Heyerdahl anas i boken…

Ingenjör Andrées luftfärd

En roman om Andrés polarexpedition 1897. Sundman gjorde noggrann research och resultatet blev lyckat, boken blev prisbelönt och filmatiserades så småningom. En spännande roman om ett från början hopplöst företag.

Expeditionen

Ytterligare en bok om Andrées luftfärd. Läkaren Bea Uusma är besatt av expeditionsdeltagarnas öde och vill ta reda på varför de avled när de ändå till slut lyckats ta sig till Vitön. Hon gör minutiösa efterforskningar och presenterar till slut sin teori baserat på en upptäckt på Andréemuseet i Gränna. Bea Uusma belönades 2013 med Augustpriset för denna läsvärda bok.

När bergen kallar

Äventyraren Renata Chlumska antar utmaningen ”seven summits” där målet är att bestiga de sju kontinenternas högsta berg, ett äventyr som kommer att ta femton år. Hon blir den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Boken är illustrerad med Chlumskas egna bilder.  

Tunn luft

En skakande skildring av tragedin på Mount Everest 1996 då fem personer miste livet. De erfarna guiderna Rob Hall och Scott Fischer leder varsin expedition med deltagare som betalt stora summor för att delta. Ett oväder drar in när de är på väg ner från toppen. Författaren deltog själv i en av grupperna och nådde toppen, men hann ner från berget i tid. Boken har kallats en av de bästa äventyrsböckerna genom tiderna.