Sök böcker, filmer, musik...

En blåmes.

Illustration: Catarina Günther-Rådström från boken Absint.

Vi på Uppsökande verksamheten på Stadsbiblioteket tipsar om vackert skrivna fågelböcker – allt från fakta till poesi!

alt=""

Absint av Niklas Rådström

Absint är berättelsen om ett par som tar sig an en liten blåmesunge som fallit ur sitt bo. Blåmesungen får heta Absint och är en synnerligen krävande familjemedlem. Den första tiden behöver han matas fyra gånger per timme, dygnet runt. Men Absint växer snabbt upp till en självständig och nyfiken individ som söker sig ut på allt djärvare äventyr. Rådström beskriver en av Absints första utflykter: ”När vi släppte ut honom flög han som under gårdagen i samma tungt surrande flykt som en överviktig humla.”
Absints människor gläds över hans utveckling och framsteg, men ständigt närvarande är också oron över hur den lilla fågeln ska klara sig om han en dag väljer att inte återvända till dem. Boken är rörande fin och föredömligt tunn, endast 103 sidor. Den är rikt illustrerad av Catarina Günther-Rådström, vilket ytterligare förhöjer läsupplevelsen.

Tipsat av Åsa

alt=""

Fåglar i Sverige av Erik Rosenberg

Ornitologen Erik Rosenbergs Fåglar i Sverige är en klassiker i sitt ämne, utgiven första gången 1953. Den har kommit i ett antal nya upplagor och är fortfarande aktuell. Rosenbergs beskrivningar av fåglarnas läten, utseenden och beteenden är mycket målande och personliga. Dvärgrördrommens läte beskrivs som ”ett paddaktigt morr” och om hägern berättas att den när en fiende närmar sig ”blir smal som en flaggstång och följer den misstänkte med ögonen”. Det trevliga språket gör att denna inspirerande fågelbok gärna läses från pärm till pärm.

Tipsat av Malin P

alt=""

Kråkor av Cord Riechelmann

Om du inte vet något om fåglar i allmänhet, och kråkor i synnerhet, är det här boken för dig! På ett personligt sätt berättar författaren om kråkfåglar från hela världen, vad som förenar och skiljer dem åt. Cord Riechelmann gör ingen hemlighet av att han är djupt fascinerad av dessa fåglar men vad som är intressant är att han också lyckas få en person som kan mindre än inget om fåglar att bli intresserad! Kråkor finns i nästan hela världen och eftersom de är så vanligt förekommande kan de kanske ses som ordinära och tråkiga. Men kråkfåglar kan både tillverka och använda verktyg leka, luras, överlämna gåvor, lösa problem, planera och har dessutom visat sig ha ett fantastiskt minne. Vi läsare får också lära oss mer om kråkan som både litterär och mytologisk figur.

Tipsat av Ida

alt=""

Alla träd väntar fåglar av Solveig von Schoultz 

På lyrikavdelningen är det gott om fåglar! Läs till exempel Alla träd väntar fåglar: dikter 1940-1986 av Solveig von Schoultz. I den finns dikter med titlar som ”Fåglarna”, ”Duvslaget”, ”Flygfärd”, ”En okänd näbb” och ”Måsen”. I den sistnämnda dikten blir en mås som seglar i luften en bild för att under ett ögonblick få vila, försonad, i det som är.

Tipsat av Sofia S

Fler tips

432603
Av: Moss, Stephen
505685
Av: Ulfstrand, Staffan
Av: Ahlgren, Sven-Olof
558309
Av: Magnusson, Roine
Av: Ottosson, Mats
Av: Ottosson, Åsa
665068
Av: McConaghy, Charlotte
461178
Av: Cedervall, Marianne
573538
634441
Av: Brodin, Anders
518439
Av: Macdonald, Helen