Familjeliv

Vi på Gottsundabiblioteket tipsar om riktigt bra romaner med starka, tunna, trassliga och trasiga familjeband.

 

En modern familj

Torill och Sverre tar med sina tre vuxna barn med familjer till Italien för att fira sin fyrtioåriga bröllopsdag. Det är i alla fall vad barnen tror. Men istället släpper föräldrarna en bomb – de ska nämligen skiljas! För de tre syskonen förändras tillvaron totalt. Genom syskonens olika ögon berättas sedan historien om familjen – om relationer, tillhörighet och de konsekvenser föräldrarnas skilsmässa får.

Folkets skönhet

I en fattig familj på landsbygden växer Marie upp i 1930-talets Danmark. Syskonen är många, örfilarna duggar tätt och världskriget tycks aldrig ta slut. För den unga Marie är livet svårt. I synnerhet som hennes familj minst sagt är dysfunktionell. Men så dyker Otto med de vackra ögonen upp. Frågan är vilket pris Marie får betala för sin klassresa? En stark kvinnoskildring och släktkrönika som griper tag i en. Stundtals direkt plågsam att läsa, men ändå så bra. Berättelsen bygger på författarens egen familjehistoria.

Den oändliga familjen

En familj flyttar in i ett höghus på Östermalm i Stockholm. De har kommit hit från USA för pappan ska forska. Mittemot bor en flicka som hoppas på att få en ny lekkamrat i den nya familjen.
Allt ser ljust ut och ingen skulle väl kunna ana hur det skulle bli… Det här är berättelsen om familjen och hur flickan minns det hela. En spännande ny psykologisk roman av Cilla Nauman!

Geniet från Breslau

Berättelsen handlar om de kända kemisterna Fritz Haber och Klara Immervar, ett ungt par som just träffats. Framtidstron och tron på vetenskapens möjligheter står på topp i Europa och Tyskland och tiden är runt förra sekelskiftet. Vi får följa deras turbulenta äktenskap samtidigt som orosmolnen blir fler i omgivningen och ett världskrig närmar sig.
 Lena Einhorn har skrivit flertal historiska böcker med fina miljöbeskrivningar och trovärdiga karaktärer!
Boken om Fritz och Klara kommer att uppskattas av många!

De oroliga

Det här är berättelsen om Linn, Ingmar och Liv sett ur Linns perspektiv. En berättelse om hur det är att växa upp med två kända föräldrar som bor på olika ställen upptagna med sitt. Det är också berättelsen om hur man som vuxen kan få en annan bild av sina föräldrar och om att försöka mötas! Boken ger också en annorlunda bild av Ingmar Bergman.

Dagar i tystnadens historia

Ett äldre par, Eva och Simon, försöker tillsammans hantera ålderdomens faktum. I takt med att Simons demens tilltar lägger sig tystnaden över hemmet och äktenskapet. Snart anlitar de hembiträdet Mirja som tillfälligt bryter deras tystnad, men när hon försvinner måste ta itu med det som en gång egentligen orsakat deras ömsesidiga tystnad.

Din stund på jorden

En svensk utvandrare funderar över sitt liv. Han har knappt längre någon kontakt med sina vuxna barn och föräldrarna hemma i Sverige är sedan länge döda. Det är också något i minnet från tiden i Sverige som skaver. I korta passager får vi reda på att han och brodern kanske inte riktigt dragit jämnt. Det är en roman om att summera sitt liv. Vilka val man gjort, men också vilka man önskar att man gjort annorlunda. Hur kom det sig att man hamnade just här, och varför?

Tipsat av: Carin Carlsson, Eva Thanner, Kristina Apelqvist och Lukas Bengtsson De Veen.

Navigation Menu