Sök böcker, filmer, musik...

Omslagsbild till the lies

Vår bibliotekarie Kee tipsar om episka fantasyserier på engelska för de vuxna (eller brådmogna barn) som gillar att läsa många, långa böcker!

Prince of Thorns

The Broken Empire av Mark Lawrence

Består av Prince of Thorns, King of Thorns, och Emperor of Thorns.

Sisådär tusen år efter det stora kärnvapenkriget är det som en gång var Europa en värld full av ruiner och magi. Den unge men mycket brådmogne prins Jorg lever i halvexil och hänger med ett rövarband, men än mörkare krafter är i farten och snart kommer Jorg att konfronteras inte bara med dem utan också med sitt eget smärtsamma förflutna. Det här handlar om brutala typer i brutal värld, så det är inget för den känslige – men typerna och världen är också riktigt spännande, så det är absolut något för alla andra. 

The Summer Tree

The Fionavar Tapestry av Guy Gavriel Kay

Består av The Summer Tree, The Wandering Fire, och The Darkest Road.

I denna klassiker från 80-talet förs fem collegeungdomar till den magiska världen Fionavar, i hopp om att de skall kunna bistå ljusets krafter i kampen mot den fallne guden Rakoth Maugrim. Kay har inspirerats av både Tolkien, keltisk mytologi och Arthur-legenden, men skapat något alldeles eget i denna storslagna, mycket vackra, men ofta sorgsna berättelse. Lämpar sig särskilt för dem som uppskattar ett vackert språk som ofta blir rent poetiskt. 

The Hundred Thousand Kingdoms

The Inheritance Trilogy av N. K. Jemisin

Består av The Hundred Thousand Kingdoms, The Broken Kingdoms, The Kingdom of Gods.

När Yeine från ett litet ”barbariskt” land långt från huvudstaden Sky oväntat utnämns till en av kungens potentiella tronföljare hamnar hon helt oförberett och ofrivilligt i en bitter maktkamp. Det visar sig dock snart att den kampen bara är en liten del av en annan, långt äldre och mycket större strid... Här får du fängslade gudar, kärlek, förräderi och komplicerade karaktärer som har mycket komplicerade relationer. Lämpar sig också särskilt väl för den som ibland blir lite trött på att vithetsnormen i episk fantasy.

The Shadow of What Was Lost

The Licanius Trilogy av James Islington

Består av The Shadow of What Was Lost, An Echo of Things to Come, och The Light of All That Falls.

För tjugo år sedan störtades den magiska eliten som härskade över Andarra, och nu tvingas alla med magiska förmågor att underkasta sig stränga regler som begränsar deras kraft. Davian är en av dem, men gamla makter ruvar i skuggorna och snart hamnar både han och hans vänner i en kamp där världens öde står på spel. Det här är lite som läsa Dan Brown, fast i fantasyform: det är lättläst, med högt tempo och ändlöst många överraskande vändningar. Trots att böckerna är långa ramlar man snabbt igenom dem, och kastar sig ivrigt över nästa. Det gäller dock att vara uppmärksam, för det är lätt att tappa bort sig bland alla tidsresor, dubbla identiteter och parallella intriger. 

The Lies of Locke Lamora

Består av The Lies of Locke Lamora, Red Seas Under Red Skies, The Republic of Thieves, The Thorn of Emberlain (ännu ej utkommen).

Gillar man smarta kupper och charmerande bedragare så kommer man att ha mycket nöje av Scott Lynch berättelse om tjuvarna i Gentleman Bastards. Det är bitvis våldsamt och ibland lite obehagligt, men samtidigt fartfyllt, smart och roligt. Karaktärerna älskar dräpande repliker, och de flesta läsare kommer att älska karaktärerna. Fjärde boken är i skrivande stund ännu ej utgiven, men borde dyka upp någon gång under 2020.

The Traitor Baru Cormorant

The Masquerade av Seth Dickinson

(Består av The Traitor Baru Cormorant, The Monster Baru Cormorant, The Tyrant Baru Cormorant (ännu ej utgiven).

The Empire of Masks håller sakta men säkert på att ta över hela världen genom tålmodig kolonisation, och när de når underbarnet Baru Cormorants hemland bestämmer hon sig för att krossa imperiet inifrån och hämnas sitt förstörda barndomshem. Det visar sig dock vara svårare än hon tänkt sig att hålla fast vid sin egen identitet, och sitt förstånd. Detta är boken för den som uppskattar invecklade intriger och mycket komplicerade frågor kring identitet, nationsbygge, historia, kulturer och kolonisation. Den tredje och avslutande delen publiceras i mitten av 2020.

Mistborn

Mistborn av Brandon Sanderson

Består av The Final Empire, The Well of Ascension, The Hero of Ages.

Vin lever ett hårt liv på gatorna i en färglös värld som styrs med järnhand av den odödlige Lord Ruler, men när de visar sig att hon besitter ovanliga magiska förmågor blir hon rekryterad av det kriminella geniet Kelsier och snart är kampen för frihet i full gång. Brandon Sandersons böcker lämpar sig för den som älskar överraskande vändningar, roliga karaktärer och genomtänkta magisystem. Han är också orimligt produktiv, och i princip alla hans böcker hänger samman i en multivärld som han kallar för the Cosmere, så det finns många sidor att läsa för den som verkligen vill grotta ned sig (men de olika serierna kan dock läsas för sig själva). 

Dragon Wing

The Death Gate Cycle av Margaret Weis och Tracy Hickman

Består av Dragon Wing, Elven Star, Fire Sea, Serpent Mage, The Hand of Chaos, Into the Labyrinth, The Seventh Gate.

En arg ung man ger sig upp för att leta efter information som kan befria hans folk från det grymma fängelse som deras uråldriga fiender spärrat in dem i. En gammal yrkesmördare slår sig oväntat samman med sitt tilltänkta offer. En nyfiken dvärg försöker ta reda på vad den stora maskinen Kicksey-Winsey egentligen är och snubblar över betydligt större mysterier om sin värld, och världarna bortom den. Det här är lättläst och ganska okomplicerat, men på ett behagligt sätt och med roliga karaktärer som man gärna tillbringar sju böcker med. 

The Gunslinger

The Dark Tower av Stephen King

Består av The Gunslinger, The Drawing of the Three, The Waste Lands, Wizard and Glass, Wolves of the Calla, Song of Susannah, The Dark Tower.

Revolvermannen Roland är på jakt efter ”the man in black” och hamnar i en suspekt småstad mitt i öknen. Där träffar han både Jake, ett barn från en annan värld (det vill säga vår egen jord), och den mystiska kvinnan Alice. Den första boken i Stephen Kings storslagna Dark Tower-serie har tydliga drag av skräck, men i de senare delarna – när Roland och de olika personer han råkar samla på sig drar från värld till värld i ett försökt att rädda dem alla genom att nå titelns mytiska ”mörka torn” – tar fantasyn över. Stephen King dyker själv upp som karaktär och då och då blir det ganska spårat, men det är hela tiden suggestivt och spännande. Bli inte orolig om du tröttnar efter bok fyra, för det händer de flesta: ge det några månader, och fortsätt sedan. 

Sheepfarmer’s Daughter

The Deed of Paksenarrion av Elisabeth Moon 

(Består av Sheepfarmer’s Daughter, Divided Alliances, Oath of Gold)

Elisabeth Moon har inspirerats av helgonberättelser i sin krönika om Paksenarrion, en ung herdedotter som flyr sitt hem och ett stundande äktenskap genom att ta värvning som legoknekt. Det visar sig så småningom att hon tycks besitta särskilda krafter, och är kallad för ett högre syfte än soldatens. Det här är klassisk fantasy, med magiska föremål, alver, dvärgar, superonda skurkar och borttappade kungabarn – men den jungfruliga Paks är en idag inte särskilt vanlig typ av hjältinna, och det gör att den här serien höjer sig lite över andra liknande berättelser. 

Tipsat av Kee på Sävjabiblioteket.