Sök böcker, filmer, musik...

Snowpiercer omslagsbild

Vi på biblioteket i Sävja tipsar om favoriter i vår filmtjänst Cineasterna.

Läs mer om hur du använder Cineasterna här

Spelfilm

Snowpiercer omslagsbild

Snowpiercer (2013)

Oscarsvinnaren Bong Joon-Ho (Parasit) står bakom denna dystopiska framtidsthriller från 2013.
Mänskligheten utför experiment för att försöka stoppa den globala uppvärmningen men något går katastrofalt snett och istället utplånas allt liv på jorden. Det enda liv som existerar är ombord på tåget Snowpiercer där en grupp människor är den sista resten av liv på vår planet. Allt eftersom tiden gått har det växt fram ett klassamhälle ombord på tåget och med det kommer också missnöjet från de vars liv på tåget är betydligt sämre än vissa andras. Spännande och tänkvärd film.

The death of Stalin omslagsbild

Vad hände egentligen direkt efter att Stalin dog 5:e mars 1953? Denna komedi följer den närmaste tiden efter hans död och den maktkamp som uppstod därefter. För de som älskar svart humor är denna film en pärla.

Buried omslagsbild

Buried (2010)

En amerikansk lastbilschaufför kidnappas i Irak under en attack. Han begravs levande i en kista under jord tills kidnapparna ska få ut sin lösensumma. Det enda Paul har i kistan är en tändare och en mobil. Hans försök att få tag på hjälp blir allt mer desperat. Spännande och klaustrofobiskt!

The girl with all the gifts omslagsbild

England i framtiden: en parasit har förvandlat större delen av befolkningen till blodtörstiga varelser. I en gammal militäranläggning forskar några överlevande människor för att hitta ett botemedel. 10-åriga Melanie är en av forskningsstationens försökspersoner. Men något går snett och den isolerade militärstationen utsätts för en attack. Spännande och tänkvärd rysare.

Ådalen 31 omslagsbild

Ådalen 31 (1969)

I Bo Widerbergs film från 1969 skildras den svenska militärens skott mot strejkande sågverksarbetare i Ådalen år 1931. Fem personer dödades denna majdag. Händelsen förändrade Sverige och synen på strejkrätt och också synen på militärens roll i samhället. Filmen vann bland annat Stora jurypriset i Cannes.

Brassed off omslagsbild

Brassed off (1996)

Brassed off utspelar sig i det lilla samhället Grimley vars stora arbetsplats är den lokala gruvan. Tiderna förändras och gruvan är på väg att läggas ner.  Några av arbetarna samlas tillsammans med byns brassband för att få något annat att fokusera på. Kanske kan de ställa upp i de nationella mästerskapen? Drama, kärlek och humor i en härlig blandning.

Dokumentärer

Bortom Lampedusa omslagsbild

Pojken Samuele på på en ö i havet utan för Italien. Hans liv är som vilken annan pojkes vardag. Han går i skolan och umgås med kompisar. Men trots att han bor på en ö vill han absolut inte följa med pappa ut och fiska. Ön han bor på heter Lampedusa och är porten till Europa för tusentals olycksdrabbade flyktningar.

Stark och berörande dokumentär om Lamedusa som vann Guldbjörnen i Berlin 2016.

Dom kallar oss mods omslagsbild

Klassisk svensk dokumentär av Stefan Jarl om modsen Kenta och Stoffe som lever ett dagdrivarliv vid T-centralen i Stockholm. Jarl gjorde senare två uppföljare till denna dokumentär betitlade Ett anständigt liv och Det sociala arvet.

 

Tipsat av Sävjabibliotekets personal