Sök böcker, filmer, musik...

Stark läsning om feminism och om kvinnor som visat vägen framåt. Tipsat av Lena, Karin, Eva och Kristina på Stadsbiblioteket.

Skönlitteratur

alt=" "

Gruppen av Mary McCarthy

USA 1933. En grupp unga kvinnor tar examen från Vassar College. Vi får följa dem några decennier framåt, både yrkesmässigt och privat. Det blir emellanåt oväntat frispråkigt om sex och relationer. Romanen ger en fin bild av hur människor utvecklas och förändras genom livet. Men det är även en lite otäck påminnelse om en tid då kvinnor måste välja mellan karriär eller familj. Boken är lättläst trots många huvudpersoner. Den svenska översättningen är mycket välgjord.

alt=" "

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg

Jag börjar med det dåliga. Det här är en bok som jag är glad att jag har läst, men det var inte roligt att läsa den. Handlingen är ganska ointressant och personerna är mer schabloner är människor. Det patriarkaliska samhälle som Brantenberg slåss mot har i vissa delar förändrats. Men ändå ger boken så mycket! I den här idéromanen får vi följa en framstående familj i staten Egalia, där kvinnan är norm. Männen är betydelsefulla på sitt sätt, eftersom de är starka. Men kan en man vara politiker eller chef? Nja, den som är född med snopp passar nog bäst i den lilla, mjuka världen i hemmet. Ja, boken vrider och vänder på mycket på perspektiven. Författaren anpassar även språket efter en kvinnlig värld, så att världen befolkas av kvinniskor. Sonen i familjen vill jobba på sjön, han vill bli en "manlig sjökvinna".

Tipsat av Kristina

alt=" "

Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly 

En sann historia om rymdhistoriens bortglömda kvinnor. De fyra matematikerna på rymdstyrelsen NASA möjliggjorde de amerikanska framgångarna i rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen på 60-talet. Katherine Johnson, Dorothy Vaughan, Mary Jackson och Christine Darden har exceptionella hjärnor men strukturen mot sig. De är svarta kvinnor i den segregerade delstaten Virginia. Då inte datorer fanns ännu behövdes människor för att göra uträkningar, så NASA anställde både vita och svarta kvinnor som ”computers”. Kvinnorna gjorde avancerade matematiska uträkningar enbart med hjälp av räknesticka, papper och penna. Vi får följa dem under tre decennier som på grund av deras intellekt förändrade deras liv och USA:s framtid. Finns även som e-bok och film. Vid Oscarsgalan 2017 var filmen nominerad till tre Oscars.

Tipsat av Karin

alt=" "

Den hungriga prinsessan av Christina Herrström

En härlig roman om att våga förändra sitt liv och bejaka den man är. Aurora är en flicka som föddes med mycket glädje och liv i kroppen som måste räcka till alla. Till den rasande pappan, de stökiga pojkarna i skolan och de äldre män som kom att åtrå henne. Och senare till Tomas, mannen hon gifte sig och fick två barn med. En dag är glädjen slut och Aurora kan inte längre vara snäll, följsam och behaglig längre. Hon vill ha tillbaka sin glädje. Till sin omgivnings förskräckelse ger hon sig ut på helt nya vägar med helt nya människor som gör det som faller dem in. Aurora börjar våga vara hungrig och dessutom obekväm.

alt=" "

Dinas bok av Herbjørg Wassmo

En otroligt gripande roman som utspelar sig i Nordnorge under 1800-talet. Berättelsen handlar om Dina som när hon är barn vid en olycka orsakar sin mors död vilket gör att hon ständigt plågas av skuldkänslor. Hennes far vill inte veta av henne efter händelsen och hon blir stum och får inte tillbaka talförmågan förrän hon möter musiken. Hon gifts bort tidigt med en köpman och styr handelshuset vid havet där hon bestämmer över ångbåtstrafiken. Dina är en kvinna som vägrar foga sig i 1850-talets kvinnoroll, hon gör som hon vill  rider barbacka, röker cigarr och hennes lust och nyfikenhet är bottenlös. Det här är första fristående delen av fyra böcker.

Tipsat av Lena

Facklitteratur

alt=" "

Annonsdrottningen av Ewonne Winblad

Biografi om entreprenören Sofia Gumaelius som kom till Stockholm 1877 där hon i ett kontorsrum i Gamla stan startade en liten annonsbyrå. Annonsbyrån blev snart Sveriges främsta och inom ett par år sågs hon som tidningsvärldens mäktigaste kvinna. Hon befann sig i centrum av Stockholms kulturliv där hon var drivande i kampen för kvinnlig rösträtt. Hennes firma var ännu hundra år efter starten en av Sveriges främsta. Boken utges i samarbete med Centrum för näringslivshistoria och ingår i serien Svenska företagare.

Tipsat av Karin

alt=" "

Äventyrerskor av Gunila Ambjörnsson

Det här är sju berättelser om några kvinnor som vågade. Författaren har genom livet letat upp äventyrliga, färgstarka, självständiga och orädda kvinnor. Hjältinnor i sina egna liv, i en tid som försökte förhindra det. De tog på olika sätt risker och deras strapatser gav upphov till många spännande historier. Beryl Markham, May Piquerai, Asta Nielsen, Emma Goldman, Alexandra David Néel, Mary Kingsley och Calamity Jane var en gång flickor som när de växte upp bröt gränser. Alla har haft betydelse i Gunilla Ambjörnssons liv.

alt=" "

Det andra könet av Simone De Beavoir

En tankeväckande och rolig uppgörelse med manssamhällets alla myter om mannen och om kvinnan. Idag är hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande en efterfrågad klassiker och en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader. Hon beskriver kvinnans situation ur olika aspekter och om kvinnans olika roller, hur det känns att vara kvinna och varför det blivit som det blivit. Boken kom ut 1949 men är aktuell än idag.

alt=" "

Anna-Karin Palm berättar om Selma Lagerlöf och vad som finns bakom den världsberömda, folkkära Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka. Hon berättar om den tänkande, sökande Selma med stort frihetsbegär, om hennes vänskaper, kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel skildras, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Tipsat av Lena

alt=" "

Grupp 8 & jag av Gunilla Thorgren

Författaren berättar om det tidiga sjuttiotalets kvinnorörelse när Grupp 8 bildades 1969. Deras aktioner och kampen för att förändra. Hon skrev i Kvinnobulletinen, var aktiv i musikrörelsen och kom in i kulturpolitiken. Samtidigt som hon var ensamstående mamma till tre barn.

alt=" "

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Författarens personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. "Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda."

alt=" "

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Tipsat av Eva