Tystnad

Sävjabiblioteket tipsar om böcker som anses så kontroversiella att de är förbjudna i olika delar av världen.

Vilda svanar

Förbjuden i Kina, där staten utövar omfattande censur och många Internetsidor är blockerade. I denna familjekrönika, som är blandning av memoar och historisk roman, får vi följa tre generationer kvinnor i 1900-talets Kina. Det är en tid av stora förändringar – inte alla till de bättre. 

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Förbjuden i flera skolor i USA. Denna bok bygger delvis på författaren Sherman Alexies egna upplevelser, och handlar om 14-årige Junior som på uppmaning av sin lärare lämnar Spokane-reservatet för att börja på en helvit medelklasskola. En både brutal och rolig bok.

Adams revben

Adams revben av Nurruddin Farrah

Förbjuden i Somalia. Ebla är 18 år, föräldralös och bortlovad till en äldre man. Hon flyr från sitt hem på landbygden till storstaden, men lyckas inte undkomma den maktlöshet och kontroll hon försökt ta sig ifrån. Eblas kamp för att finna sig själv och sin frihet blir en våldsam kamp.

Mitt Iran

Förbjuden i Iran. Shirin Ebadis memoarer skildrar hennes liv i landet. Efter revolutionen 1979 tvingades hon bort från sin tjänst som domare och fick istället arbeta som kontorsbiträde – men till slut lyckas hon utverka tillstånd att öppna en egen advokatbyrå. Författaren fick Nobels fredspris 2003.

Da Vincikoden

Förbjuden i bland annat Libanon och Jordanien. Konsthistorikern Robert Langdon blir under ett besök i Paris indragen i en mystisk mordhärva, som snabbt utvecklas till ett livsfarligt konspirationsdrama med tvåtusenåriga rötter. En stor sensation när den släpptes, men också kontroversiell för vissa, på grund av det religiösa innehållet.

Satansverserna

Förbjuden i Iran. Filmstjärnan Gibril Farishta och röstimitatören Saladin Chamcha överlever båda mirakulöst en flygplanssprängning, men förvandlas till änglar, en ond och en god. Men vem är egentligen vem? En vindlande och på flera sätt omstörtande roman, som liksom DaVinci-koden innehåller omtolkningar av religiös kanon. Romanen fick storpolitiska konsekvenser och Irans dåvarande ledare Ayatolla Khomeini utfärdade en fatwa mot författaren, som fick gå under jord för att undvika att bli mördad.

American psycho

Förbjuden i Australien, men förbudet upprätthålls inte aktivt. Patrick Bateman är ung, snygg, välutbildad, intelligent och rik. I de fina Manhattankretsarna i vilka han rör sig är det ingen som anar vad som döljer sig bakom den perfekta fasaden. Bateman är en av litteraturens mest kända psykopater, och berättelsen om honom har också filmatiserats.

Allt går sönder

Förbjuden i Malaysia. Okonkwo är besluten att aldrig bli som sin vekling till far, och som den mest fruktade krigaren i Västafrika ser han det som sin uppgift att bjuda motstånd mot de vita missionärerna. En smärtsam men också vacker berättelse om identitet, förändring och kolonisation.