Sök böcker, filmer, musik...

En tjej och en kille bakom krossat glas med blodstänk på

De här tv-serierna ligger på eller kommer snart att finnas på Netflix, HBO och Amazon. Boken finns på bibblan och e-boken hittar du länkat här i texten eller i appen Biblio.

Störst av allt omslagsbild

Störst av allt av Malin Persson Giolito

När Felix Sandman inte står på Melodifestivalenscenen skådespelar han. Och vad bra han gör det; Störst av allt här är bland det otäckaste jag sett på Netflix på länge! Det här är en stenhård rättegångsthriller och ett inkännande porträtt av en ung människa och ett samhälle som håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och att förlåta det mest fruktansvärda.

Huvudpersonen i boken är Hanna och hon står åtalad för att ha skjutit flera av sina klasskamrater och en lärare. En av de döda är hennes bästa vän. En skolskjutning alltså; men inte i USA och på bekvämt avstånd utan på Djursholms allmänna gymnasium. Porträttet av Hanna kryper inpå skinnet och du kommer inte kunna sluta läsa/titta!

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."

Finns att läsa som e-bok.

Som stjärnor i natten

Som stjärnor i natten av Jennifer Niven

Här vill jag redan från början säga att jag tror BOKEN är så mycket bättre än filmatiseringen av den. Men orkar du inte upp från Netflix-soffan så kan du strunta i varningen!

Violets syster har dött i en trafikolycka och Violet förmår inte gå tillbaka till det jag hon var innan olyckan. Den populära cheerleadingtjejen med snygg pojkvän har blivit en tystlåten inbunden person som går runt med Eleanors tjocka glasögon på sig hela dagarna. Theodore är däremot fascinerad av döden och varje dag hittar han på ett nytt sätt att ta livet av sig. De är så olika varandra man kan vara men befinner sig ändå plötsligt på samma plats. Uppe i skolans klocktorn, tittandes ner på dem därnere. När de till sist kommer ner så tror alla att det är Violet som övertalat Theodore att inte hoppa när det i själva verkat är helt tvärt om…

Den här boken äääälskas av så många läsare och superlativen bara HAGLAR i recensionerna. En återkommande beskrivning är kombinationen av ”sällsynt rolig och fruktansvärt sorglig” samt ”en ungdomsbok ja – men den borde läsas av ALLA”. Så läs eller se den du med!

Finns att läsa som e-bok.

 Till alla killar jag har gillat

Här har jag inte läst boken utan kastade mig bara på filmen! Bubbelgumsrosa flickrumsfluff och amerikansk high school-romantik i drivor – för den som gillar sånt är det här en fest.

Bokens huvudperson Lara Jean bor med sina två systrar och sin pappa och är en ganska stillsam och diskret person. Detta förändras dock radikalt när hennes lillasyster inte bara hittar hennes hemliga kärleksbrev, utan läser dem och POSTAR DEM. Så i ett svep är alla Lara Jeans pinsamma hemligheter ute och varenda kille hon någonsin varit kär i; från den allra första crushen på grannkillen till storasyrrans nyligen dumpade ex får nu ett brev där hennes kärlek ingående förklaras. Helt plötsligt har Lara Jeans kärleksliv gått från att vara icke-existerande till att vara helt utom kontroll.

Det här är en väldigt underhållande och härlig film; man dras med i den stackars Lara Jeans panik och den kärleksberg- och dalbana hon hamnat i. Jag tycker också filmen har ovanligt mycket intressanta sidokaraktärer, hennes pappa och systrarna, killarna som får breven och till och med hennes nemesisar i skolan skildras på ett osedvanligt nyanserat sätt. Till alla killar jag gillat har fått två uppföljare, den första har filmatiserats och trean är under produktion.

Finns att läsa som e-bok.

Tales from the Loop

Ur varselklotet av Simon Stålenhag

Simon Stålenhag är enligt Wikipedia; en svensk konstnär, datorspelsutvecklare och musiker, främst känd för sina science fiction-målningar av retrofuturistiska landskap. Men främst ser han sig faktiskt som författare berättade han själv när han besökte Stadsbiblioteket i januari. Ja, du hörde rätt Simon Stålenhag var i bibblan! För er som missade det spännande samtalet med Effie Karabuda så spelades det in! Du kan fortfarande hitta samtalet på Stadsbibliotekets Facebooksida.

Nu har hans bok Ur varselklotet blivit tv-serie under namnet Tales from the Loop och släpptes på Amazon 3 april. Simon berättade i januari att han varit på inspelningen i USA och sett hur hans skapelser fått liv, och hur ett litet felritat hörn fortfarande var med i den tredimensionella versionen av en av hans robotar.

Den ansedda tidningen The Guardian korade Ur varselklotet till en av tidernas bästa dystopier i sällskap med Franz Kafkas Processen och Andrew Niccols Gattaca. Det är många som fascineras av monstren och de märkliga landskapen i Simons böcker, det är ett mörker som berör. ”Jag inspireras av film och populärkultur, jag gillar horror och skräckfilm. Det finns något terapeutiskt i att bearbeta det mörka, att göra det tryggt. Jag har aldrig mått bra av att göra vackra saker för sakens skull. Jag tror jag mår bra av att göra något fult vackert.”

Looking for Alaska omslagsbild

Looking for Alaska av John Green

John Green – vilken legend inom ungdomslitteraturen! Det här är hans första bok som nu filmats och går som serie på HBO. Looking for Alaska backar verkligen inte för de stora och svåra ämnena (liksom många böcker för unga vuxna, vad som brukar kallas Ya-genren). Obesvarad kärlek, nattsvart sorg och sökandet efter livets mening blandas med sex, droger och bara det allmänt jobbiga i att växa upp. 

Bokens berättarröst Miles är en ganska udda kille, bland annat är han en smula besatt av människors sista ord. Det sista 1400-talsförfattaren Rabelais sa här i livet var ”I go to seek a Great perhaps” och det inspirerar Miles att själv söka förändring i sitt liv. Under sitt sista high school-år byter Miles därför skola och får nya kompisar; Chip, Takumi och den vilda, vackra och kanske något instabila Alaska. Boken har i USA fått kritik för skildringarna av gängets vilda festande och språkbruket John Green valt att använda sig av men ska man skildra ungas liv kan de ju inte prata som i en pilsnerfilm från 1940-talet.

Nu blir det ju väldigt svårt att berätta om just den här boken utan att tok-spoila det hela men snart inträffar en katastrof. Hela berättargreppet med boken är att berätta före och efter Katastrofen – lite på samma sätt f. Kr. och e. Kr. i vår egen historiebeskrivning. Jag kan bland annat utlova twists, mer kärlek, galna pranks, sex, humor, förluster men också hopp!

I vanliga fall vill jag alltid framhålla boken före filmatiseringen, men i det här fallet är tydligen även tv-serien väldigt bra. Och är du en av som älskar John Green, då kommer du att älska även den här boken.

Finns att läsa som e-bok på svenska.

Snabba cash

Snabba cash av Jens Lapidus

Det här är den dåvarande advokaten Jens Lapidus debutroman och den kom ut redan 2006. Den slog ner som en bomb i den svenska spänningslitteraturen och fortsätter upptäckas och älskas av nya läsare, i många fall ovilliga sådana som kanske i och med denna bok upplever en Zlatanboken-effekt och förstår att läsning faktiskt kan ha nåt för alla! Boken filmatiserades första gången 2010 och blev då Joel Kinnamans genombrott och nu ska den alltså komma som tv-serie. Serien kommer att utspela sig tio år efter händelserna i Lapidus romaner, som varit med och utvecklat serien tillsammans med manusförfattaren Oskar Söderlund.

Huvudpersonen, och Joel Kinnamans karaktär, är JW en landsortskille som lajvar brat på dagtid och kör taxi på nätterna. Handlingen utspelar sig huvudsakligen inom den organiserade kriminaliteten i Stockholmsområdet, och särskilt de grupperingar som ägnar sig åt narkotikahandel. Boken består av tre parallella, men sammanflätade handlingar med varsin huvudperson; förutom JW, rymlingen Jorge och den serbiske torpeden Mrado. Snabba cash är en ingående och insiktsfullt skildrad bild av svensk kriminalitet, och hur kampen efter just snabba pengar kan leda en rakt ner i helvetet. Lapidus lyckas, säkert med de egna yrkeserfarenheterna som brottmålsadvokat i bakfickan, skildra både det överdådiga Stureplanslivet och den skitiga undre värld som bubblar bara strax under ytan.

Serien kommer att bestå av sex avsnitt och ska spelas in i Sverige under 2020. Inget premiärdatum är satt i skrivande stund.

Finns att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok.

Shadow and Bone omslagsbild

Shadow and Bone av Leigh Bardugos 

Här har vi ytterligare en succédebut; den första delen i Bardugos trilogi kom redan 2012, och heter på svenska I ljusets makt. Den handlar om den föräldralösa flickan Alina som liksom inte är nån särskild men när hon och hennes bäste vän Mal står inför ett dödligt hot så upptäcker hon att hon har magiska krafter. Alina och Mal växer upp i det krigshärjade kungadömet Ravka, ett rike Bardugo skapat med tydliga ryska influenser. Hon berättar hur hon i sökandet efter en annorlunda inramning till sin berättelse inspirerades av det ryska väldet under 1800-talet, och det här skapar också en väldigt säregen stämning i böckerna.

Alinas superkraft ger henne kraften att skapa ett mycket starkt ljus och nu vill alla komma åt Alina och ta kontrollen över hennes förmågor. Ravkas magiska elit, Grishan skickar genast efter henne men vem kan Alina lita på egentligen? Hon känner en stark dragning till Grishans mörke ledare Darkling men hennes ständige följeslagare Mal har också en särskild plats i hennes hjärta.

Filmatiseringen har inletts av Shadow and Bone och i den första säsongen får vi också möta Bardugos karaktärer från boken Six of Crows i en parallell historia. Det här blir en fest i tv-soffan när den släpps på Netflix senare i år!

Grisha-trilogin finns att läsa som e-bok på svenska.

 

Tipsat av Helena på Stadsbiblioteket