Sök böcker, filmer, musik...

Historisk ungdomslitteratur

Tycker du att det är underbart att drömma dig tillbaka till svunna tider? Gillar du spännande böcker med en stor dos humor? Här kommer några tips på nyskrivna, äventyrliga ungdomsböcker i historisk miljö för dig som helst läser på engelska.

The Gentleman's Guide to Vice and Virtue

Henry "Monty" Montague är en bortskämd ung man som helst ägnar sin tid till att förföra unga män, till syndigt spelande och till att bli utkastad från diverse prestigefulla skolor. Detta passar sig dock inte för en gentleman som snart ska ta över familjens gods. Henrys far skickar ut honom på en resa i Europa och detta blir börja på ett hysteriskt äventyr där Henry, hans syster och hans hemliga förälskelse och tillika bästa vän Percy bland annat blir jagade av hemliga sällskap och får stifta bekantskap med pirater.

The Lady's Guide to Petticoats and Piracy

Felicety är en intelligent, ung kvinna med två mål i livet. Hon ska studera medicin och undvika giftermål. Världen är dock inte riktigt redo för detta lysande intellekt och hävdar att kvinnor inte kan bli antagna till läkarutbildningen. Detta leder till att hon måste lura sig fram genom i Europa på jakt efter en mystisk ung läkare och forskare som ska ut på expedition. Om Felicety kan bli hans assistent så kanske han så småningom låter henne studera under honom. Ingenting kommer dock bli som hon tänkt sig.

My plaine Jane

My plaine Jane av Cynthia Han, Brodi Ashton & Jodi Meadows 

Du kanske har läst om Jane Eyre? Du vet hon som har en miserabel uppväxt och som sedan blir guvernant på Thornfield Hall och slutligen gifter sig med husets herre. Glöm det. Detta är den ”sanna” historien och Charlotte Brontë och hennes mycket alldagliga, stillsamma och något märkliga vän Jane Eyre. Jane har den något beklagliga förmågan att vara väldigt tilltalande för spöken vilket visar sig leda till en del bekymmer, kanske framförallt när hon ska börja sitt nya jobb på Thornfield Hall.

My Lady Jane

My Lady Jane av Cynthia Han, Brodi Ashton & Jodi Meadows 

Visst är det jobbigt när historieskrivningen totalt missuppfattar vad som hänt. Till exempel den där idén om att Lady Jane Grey var drottning i England i 9 dagar innan hon avrättades. Som tur är har vi här några författare som letat djupt i arkiven och luskat fram den ”absolut sanna” historien om Lady Jane Grey, hennes väg till tronen och hennes liv efter den påstådda avrättningen. På köpet får vi också historien om hennes man, som dessvärre ganska ofta förvandlades till en häst och som pinsamt nog (enligt hans familj) skrev poesi. 

Tipsat av Maria på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning

Fler tips

,Stigande ,Fallande

556462
Av: Ahdieh, Renée
552135
Av: Hearn, Lian
525283
Av: Hooper, Mary
566942
Av: Berry, Julie
581135
Av: Purkiss, Sue
585873
Av: House, Rowena
600758
Av: Wein, Elizabeth E.
592940
Av: Jane, Sarah
611146
Av: Berry, Julie
218812
Av: Magorian, Michelle