Sök böcker, filmer, musik...

Filix Wood i "Bara den svagaste överlever" som står i ett eldhav med en ekorre på axeln.

Drömmer du om magi och andra världar? Gillar du drakar, sagor och äventyr? Ta dig an Sommarbokens tema Genom portalen och fyll lässommaren med äventyr och fantasy!

För 6-9 år

alt=" "

Tam Tiggarpojken av Jo Salmson

Den fattige tiggarpojken Tam drömmer om att bli drakriddare. Varje kväll väntar han ivrigt för att få en skymt av kungens drakar och riddare när de flyger hem till drakstallet vid kungens slott. Tam förstår att hans dröm är naiv. En fattig tiggare kan aldrig bli drakriddare. Bara att närma sig drakstallet är en fysisk omöjlighet. Det ligger väl skyddat innanför den femte stadsmuren, dit fattiga tiggarpojkar aldrig släpps in. Men tänk om det omöjliga mot all förmodan kan bli möjligt? En kväll söker nämligen en av kungens drakar kontakt med Tam och han liv förändras drastiskt. Det stora äventyret tar sin början. Spännande, lättläst och klassisk fantasy. Första delen i en serie.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Häxmästaren av Niklas Krogh

Kris och dramatik! Drottning Krias soldater bränner allt i sin väg och Rand förstår att hans by står på tur. Något måste göras! Tillsammans med Ella, som är på flykt undan samma soldater, ger han sig i väg för att söka upp häxmästaren, som förmodligen är deras enda räddning. Faror och utmaningar väntar längs med färden. Lättläst med bra driv – ja, riktigt spännande fantasy för den som håller på att lära sig läsa. Första delen i en serie.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Viktor och Malin är syskonen som hittat en magisk trädkoja. Kojan har minst sagt bidragit till spänning och dramatik i deras liv! Med kojan ger sig syskonen nämligen ut på fantastiska äventyr. Denna gång går resan till Karibien och tillbaka till tiden då pirater härjade och sjörövade längs med kusterna. Lättsamt, fartfyllt och roligt! Del i en serie.

För 9-12 år

alt=" "

Kolvinge av Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold

Jorun går från vanlig till ovanlig när hon en kväll drabbas av en plötslig yrsel – det känns som att stjärnorna snurrar! Mormor får höra talas om Joruns upplevelse och berättar att hon är den sistfödda i en tidfararsläkt. Hon ger Jorun en nyckel som kan låsa upp och stänga tidens väv och säger att Jorun måste göra allt för att skydda nyckeln och se till att den hamnar i rätt händer. Uppdraget inbegriper en resa till vikingatiden, där väntar givetvis onda krafter som inte vill något hellre än att lägga beslag på den dyrbara nyckeln. Fascinerande tidsresor, vikingatid för den historieintresserade och magiska inslag hittar du i denna spännande bok! Plus i kanten för att berättelsen också öppnar upp för genus- och klassdiskussioner i ett historiskt perspektiv. Första delen i en serie.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Bara den svagaste överlever av Petrus Dahlin

Filix Wood spelar helst dataspel på fritiden och hans mamma blir därför minst sagt förvånad när han plötsligt börjar känna en otrolig längtan till skogen. Han upplever en märklig känsla i naveln, som en osynlig tråd av längtan. Han bara måste till skogs! Väl där upptäcker Filix en annan värld uppe bland träden, vars invånare skyddar en flera hundra år gammal hemlighet. Varför dras Filix till denna värld? Vad är det för hemlighet som måste skyddas till varje pris? Och hur ska det gå för den klena gamern i världen bland träden, där det sägs att bara den starkaste överlever? Spänning, humor, svartsjuka ekorrar och tävlingskänslor som påminner om Hunger games! Första delen i en serie.

Finns att läsa som e-bok

alt=" "

Trollen i skogen av Charlotte Cederlund 

Astrid surar där hon sitter på tåget. Istället för solsemestern som hon så länge drömt om är hon och lillebror på väg till mormor i Dalarna. Hennes stuga ligger mitt ute i skogen och där händer absolut ingenting. Där finns inte ens täckning på mobilen. Men denna gång kommer det inte att bli ett långtråkigt höstlov! Redan under tågresan börjar mystiska saker hända. Lillebror påstår plötsligt att han ser män med svans, men det är väl omöjligt?! Det finns väl inga människor med svans?! Strax efter deras ankomst försvinner dessutom mormor. Istället dyker det upp en mycket märklig och liten man. Han påminner nästan om en tomte… Astrid börjar snart förstå att världen består av fler varelser och väsen än vad man kan tro vid en första anblick och ett äventyr tar sin början. Lättläst, humoristiskt och med inslag av nordiska väsen. Första delen i en serie.

Finns också att lyssna på som e-ljudbok

Fakta

alt=" "

Fantastiska vidunder och var man hittar dem av J.K. Rowling och Newt Scamander 

Lär dig mer om vattufolk, troll och alla andra magiska varelser och vidunder som befolkar Harry Potters otroliga universum. Fiktion för någon, fakta för en annan. Hursomhelst skriver magizoologen Newt Scamander både underhållande och informativt om typ allt du behöver veta om fantastiska vidunder (och var man hittar dem). Perfekt att bläddra och slå i när andan faller på, eller att sträckläsa för den som föredrar det!

alt=" "

Drakar av Peter Bergting

Undertiteln Stora boken om bevingade bestar – Från Smaug till Katla är en perfekt sammanfattning av innehållet i denna bok. Här får du en noggrann genomgång av kända drakar från böcker, film och populärkultur. Lär dig allt och lite till om drakar! Illustrationerna är många och otroligt fina. De gör halva läsupplevelsen!

alt=" "

Jordens läskigaste väsen av Jens Hansegård

Lättläst och rikt illustrerat om jordens läskigaste väsen. Lär dig mer om Gloson (hemskt spöksvin), Baba-Jaga (läskig häxa i östeuropeisk folktro) eller den mongoliska dödsmasken. Här hittar du det mesta om det värsta!

Finns också att läsa som e-bok

Tipsat av Maja, Stadsbibliotekets barnavdelning