Stinas sommar omslag

Bibliotekarierna Caroline och Lovisa tipsar om härliga barnböcker för lata dagar.

Bilderböcker

Min pappa och jag

Min pappa och jag av Nari Hong

En varm historia om kärleken mellan ett barn och en pappa som inte kan gå. Tillsammans delar de många härliga stunder tillsammans. Vackra bilder förgyller denna finstämda berättelse.

Största minsta polisen

Lilla Pip har börjat på förskolan och idag är det dags för ett spännande studiebesök på polisstationen. Under besöket smiter Pip iväg och går in i den mörka skogen. Hennes vänner ger sig iväg för att leta efter henne men de kan inte hitta ett spår av Pip. Ett härligt äventyr för barn i förskoleåldern.

Slottet

Slottet av Emma Adbåge

”Jag och mamma ska gå på födelsedagskalas hos Frej. Vi har köpt present. Ett rött litet slott. Precis ett sånt som jag har, fast mitt är grönt. Grönt, fult och tråkigt som jag har tröttnat på!”
Boken visar hur det känns att tvingas ge bort en sak man helst vill behålla själv. Men även känslan av att ha något som någon annan också vill ha… Känslorna fångas även i de fina och roliga bilderna.

Stinas sommar omslag

Stinas sommar av Lena Andersson

Stina bor hos sin morfar på en skärgårdsö under sommaren. De fiskar och Stina samlar saker som hon hittar. På ön bor också Stortruten som kan berätta vilda historier från sitt äventyrliga liv. En fin skildring av livet vid havet med författarens härliga och ibland dramatiska bilder. Innehåller berättelserna Storm-Stina och Stina och Stortruten. En blivande bilderboksklassiker att föra vidare.

6-9 år

Hjördis hos farmor

Hjördis hos farmor av Jujja Wieslander

I den andra boken om Hjördis har det blivit sommar och det är äntligen dags för ett besök hos farmor. Hjördis farmor bor i en stuga på landet och sommarlovet blir fyllt med bad, cykelturer och kojbyggen. Hjördis längtar efter sin kompis Isabella som hon brukar leka med under somrarna, undrar om hon kommer även i år? En perfekt högläsningsbok i sommartider. Läs även gärna den första fristående boken om Hjördis.

Sitt, Pyton!

Sitt, Pyton! av Mia Öström och Anna Ehn

Anette har länge önskat sig en pytonorm men istället får hon en hundvalp av sin mamma. Valpen som får namnet Pyton är en busig och vild krabat som inte alls vill lyda. Under en kanotutflykt blir det riktigt besvärligt. En rolig bok att läsa högt eller läsa själv för dig som drömmer om att få ett husdjur.

Kråkans otroliga liftarsemester

Ebba och Kråkan åker på semester för att leta efter Kråkans föräldrar, som ska finnas i närheten av den norska gränsen. De har bestämt sig för att lifta och längs vägen möter de många spännande och tokiga figurer. En rolig och knasig nyutgiven bok med drömlika illustrationer av Alexander Jansson.

9-12 år

Mordön

Mordön av Camilla Lagerqvist

Tolvåriga Elin ska tillbringa sommarlovet hos sin mormor och morfar vid havet. Elin har fått syn på ett märkligt hus som ligger på en ö lite längre ut, och vännen Karzan berättar varför den kallas Mordön. På midsommarnatten tar de sig ut till ön och börjar undersöka huset. Men någon väntar på dem därinne. En härlig sommarlovsrysare för bokslukare!

Gruvan

Gruvan av Sara Lövestam

Ellen tillbringar sommaren på Utö. I ett skjul hittar hon en gömd bok, tolvårige Antons dagbok från 1848, en tid då barn arbetade i järngruvan på ön. Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och finner en vän från en annan tid. Hon upptäcker även ett olöst mysterium. Kan hon lösa det, så många år senare? En spännande och fin berättelse om två barn från olika tider som visar sig ha mer gemensamt än vad man först kan tro. Rekommenderas även som e-ljudbok!

Kastrullresan

Kastrullresan av Edith Unnerstad

Familjen Pip-Larsson har sju barn och får inte plats i lägenheten längre. De ger sig ut på en resa med hästar och husvagnar, på väg mot ett nytt hem. På vägen säljer de kastruller, pappans nya uppfinning. Det blir ett sommaräventyr fullt av roliga händelser och missförstånd och en stor familj du aldrig kommer glömma. En sommarklassiker! På SVT Play Öppet arkiv finns den som tv-serie, en underbar upplevelse för hela familjen.

Tipsat av Caroline på Eriksbergsbiblioteket och Lovisa på biblioteken i Björklinge och Bälinge