Call me by your name

Vi tipsar om bra böcker och filmer med tema HBTQ.

Ingen jämfört med dig

Titeln Ingen jämfört med dig anspelar på Sinéad O'Connors dunderhit Nothing compares 2 U, som återkommande spelas under den heta sommar då Stewe och John träffas i ett sommarstugeområde. Stewe är ung och sexuellt oerfaren medan John är lite äldre och betydligt mer erfaren. De två huvudpersonerna träffas också i vuxen ålder och faller snabbt in i sina roller från ungdomsåren. Roller som inte är oproblematiska utan snarare destruktiva.

Tipsat av: Ida Hedin

Sanning med modifikation

Kouplan är papperslös flykting i Stockholm och måste hålla sig gömd från polis och myndigheter, men ändå skaffa pengar för att överleva. Med en bakgrund som journalist blir steget inte långt till att erbjuda tjänster som privatdetektiv – och lyckligtvis finns det gott om klienter som inte heller vill ha med polisen att göra. I fyra välskrivna, lättlästa och spännande böcker får vi följa Kouplans finter och knep för att ta sig fram i det svenska samhällets alla skikt (och i olika städer – i del fyra är det Uppsala!). Men vem är egentligen Kouplan? Vilken resa måste man ge sig ut på för att hitta sig själv?

Serien börjar med Sanning med modifikation.

Tipsat av Ida Hedin.

I slutet av regnbågen

I denna serieroman möter vi 76-åriga Marja som i många år levt samman med ”vänninan” Ann. Nu är Ann död och Marja är lämnad ensam med sin sorg och sina minnen. När Marjas lägenhet blir rökskadad ordnar Marjas systerdotter en plats på Hbtq-boendet Plejaderna och Marja flyttar motvilligt in. I sin tänkvärda och uppiggande bok skildrar Bitte Andersson med humor och värme en grupp som sällan ges uppmärksamhet: äldre Hbtq-personer.

Tipsat av Malin Pennlöv.

Carol

Therese Belivets dröm är att bli scenograf. Hon arbetar extra i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna som söker en julklapp till sin dotter. Kvinnan heter Carol Aird. Therese och Carol inleder ett förhållande med risken att Carol förlorar vårdnaden om sitt barn. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnorna och buggar dem. Romanen publicerades 1952 med titeln The Price of Salt under pseudonymen Claire Morgan. Förlagets beskrev boken så här: »Romanen om en kärlek samhället förbjuder«. Romanen trycktes åter efter fyrtio år, då med titeln Carol och i Patricia Highsmiths eget namn.

Tipsat av Cecilia Stiernstedt.

Vi två mot världen

Lättläst bok om att komma ut. Linda och Mandi är tillsammans med varandra. Mandi är helt öppen med sin sexualitet medan Linda fortfarande inte har berättat för någon, speciellt inte sina föräldrar. Detta skapar problem i förhållandet när Mandi vill att de ska vara mer öppna med sin kärlek inför andra. Linda är framförallt orolig för vad hennes föräldrar ska säga om de får veta.

Tipsat av: Hanna Fogelstam.

Tusen bitar

Tusen bitar är en relationsroman med en twist. I boken får man följa två par som är trasiga på olika sätt. I centrum står Nils och Benke som kämpar för sin kärlek och sin rätt att få leva tillsammans som vilket par som helst. I deras väg står både närstående och helt främmande människor som tydligt visar sin avsmak och hat för deras tvåsamhet.

Twisten i boken är ingen hemlighet utan ligger i att en uttalad homofob man, genom organdonation, får ett hjärta som tillhört en homosexuell man. Ett hjärta han hellre hade dött än mottagit. Boken väcker frågeställningar så som vem som får donera sitt hjärta och, framför allt, vem som är värd ett nytt.

Ett starkt och gripande relationsdrama som både berör och upprör.

Tipsat av: Sofia Strannard

Nattens skogar

En av de tidigaste romanerna att skildra en lesbisk kärleksrelation. I 1920-talets Paris möter vi Robin och Nora som är lika förälskade som djupt destruktiva. Det är en hänsynslös och klar skildring av förhållandet, det fräser, vrålar och råder vild rovdjurstämning. Men samtidigt som det ger en dyster bild av ett samhälles syn på en relation mellan två kvinnor, är det också ett firande av den. Inspirerat av Djuna Barnes eget liv finns här inga karikatyrer eller stereotyper, det är en fantastisk roman skriven av en av 1900-talets mest intressanta människor.

Tipsat av Oskar Alsing.

Tjuvens dagbok

I trettiotalets splittrade Europa far Jean Genet omkring på dess gator, som homosexuell prostituerad, som hemlös, som tjuv. Det är möjligen något av det vackraste som någonsin skrivits från avgrunden. En bekännelseroman författad från fängelser, gatuhörn och sunkhak om kärlek och att kunna se skönhet i allt.

Tipsat av Oskar Alsing.

Twinkle twinkle

För att göra sina föräldrar nöjda bestämmer sig vännerna Mutsuki och Shoko för att gifta sig. Detta trots att Mutsuki är homosexuell och har pojkvän sedan tio år tillbaka. Shoko å sin sida lider av psykisk ohälsa och dricker för mycket, så deras arrangerade äktenskap blir allt annat än enkelt.

Romanen utspelar sig i Tokyo under parets första år som gifta, och deras trassliga tillvaro skildras med stor värme.

Tipsat av Åsa Hagman

Kom ut kom in

Här samlas ett antal intervjuer med HBTQ-personer som har kommit till Sverige från olika hörn av världen. Några av dessa extrautsatta flyktingar berättar om sina bakgrunder i länder som Syrien, Irak och Ukraina och hur det kom sig att de hamnade Sverige. Det här är en samling med viktiga berättelser om personer som inte alltid har möjlighet göra sina röster hörda. Hur går det till exempel när tolken som är med vid mötet med Migrationsverket känner ens bror, vågar man då berätta om det verkliga skälet till att man söker asyl?

Tipsat av Malin Svensson

Frans och Lars

Frans Albert Pettersson och Lars Konrad Johanssons har varit ett kärleksparpar i tio år när de grips av polisen, deras levnadsöden berättas med hjälp av rättegångsprotokoll och folkbokföringsmaterial, en reportagebok om Stockholm och livet i dåtidens slumkvarter.

Tipsat av Eva Hellström

Call me by your name

Det är sommar, 1980-tal och norra Italien. 17-årige Elio är i sommarhuset med sin familj. I huset denna sommar finns även faderns doktorand Oliver. Oliver är några år äldre, utåtriktad och uppsluppen; Elio däremot är en intellektuell grubblare som tillbringar sin mesta tid med att spela piano eller läsa. På ytan har de väldigt lite gemensamt, men allt eftersom sommaren lider, växer en romans fram mellan dem.

Filmen är väldigt vacker och välspelad och skildrar fantastiskt väl hur oväntad, drabbande och uppslukande den första stora kärleken kan vara.

Tipsat av Albin Grenholm.