HBTQ-tips

Det finns många bra romaner om normbrytande kärlek. Här är våra favoriter!

Unga

Golden boy

Golden boy av Abigail Tarttelin

Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Men han går aldrig längre än till kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har en hemlighet som ingen får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Snart blir han dock förälskad i Sylvie. Hur kan han berätta att han inte bara är kille, utan även tjej? Ett övergrepp tvingar Max till ett ifrågasättande av sin identitet.

Mycket omtyckt bok som är lätt att ta till sitt hjärta trots svåra frågor.

Saker ingen ser

Saker ingen ser av Anna Ahlund

Fride, Johannes, Linn, Sebastian och Yodit går på Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala. Sebastian avger nyårslöftet att han ska kyssa en ny person varje månad. Fride är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit målar och försöker ta plats i gänget. Johannes läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Linn är osäker på vad hon ska göra med sin talang. Sebastians nyårslöfte trasslar till saker för fler än honom själv.

Efterlängtad ny roman av Uppsalaförfattaren Anna Ahlund (som råkar jobba hos oss på bibblan :-)) Välskrivet och så mycket kärlek! Plus: mycket uppfriskande att karaktären Yodit är icke-binär.

Livets outgrundliga mysterier

Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz

Aristotle Mendoza är femton år och arg på allt och alla. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. Så träffar han Dante som läser dikter, målar och har intellektuella föräldrar. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier.

Så fint om när vänskap blir kärlek. Och vad är egentligen skillnaden?

Om jag var din tjej

Om jag var din tjej av Meredith Russo

Amanda Hardys uppväxt har varit allt annat än enkel. Hon har mobbats av sina klasskamrater och hon har hatat sig själv och kroppen hon fötts i. Varför? För att Amanda föddes som Andrew.

Efter att ha fått könsbekräftande behandling flyttar Amanda till sin pappa i en liten stad i den amerikanska Södern. Här vet ingen vem hon är, eller vem hon brukade vara, och hon kan börja om på nytt.

I skolan lär hon känna Grant Everett och de dras omedelbart till varandra. Samtidigt som deras relation växer sig allt starkare, känner Amanda att hon vill avslöja sin hemlighet för Grant. Men kommer han fortfarande att se henne som den hon är då?

Populär berättelse om identitet, mod och febrig förälskelse.

Ingen normal står i regnet och sjunger

Ella går sista året på gymnasiet i Kalmar och ifrågasätter mycket i tillvaron. Varför förväntas tjejer vara på ett sätt och killar på ett annat? Hur ska det bli en förändring? När hennes bästa killkompis blir kär i en tjej händer något med Ella. Men hur ska hon hantera att hon är förälskad i bästa vännens flickvän?

Tankeväckande men ändå roligt!

Gå vidare

Gå vidare av Rainbow Rowell

Simon Snow är utvald att rädda hela magikervärlden men han känner sig allt annat än utvald när han undviks av sin mentor och dumpas av flickvännen. Samtidigt är det annat som börjar uppta allt större del av hans tankar. En hyllning till fantasy och fanfiction!

Jag ger dig solen

Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Tvillingarna Jude och Noah är olika, men drömmer båda om att bli konstnärer. När en stor tragedi drabbar familjen förändras allt. Så småningom leder Judes viktigaste konstprojekt till att gamla hemligheter avslöjas och tvillingarna börjar långsamt förstå vad som egentligen har hänt och vad som är viktigt.

Superfin och varm bok som även passar vuxna!

Det här kalla landet

Det här kalla landet av Pernilla Gesén

Noomi bor i Lindsborg, en mellanstor stad i Nordland. Hon går i gymnasiet och är en del av en trygg familj. Så förändras allt. Efter att Noomi rånats av ett gäng invandrartjejer vänder hon sig till ett främlingsfientligt parti. Men Noomis klasskompis Zahra kommer i vägen. Som liten flydde hon från krig och förödelse. Zahra ifrågasätter allt som Noomi tror på. Först vill Noomi bara att Zahra ska försvinna, men snart händer något inom dem båda.

Inte bara kärlek utan också stora samhällsfrågor tas upp i den här nya romanen av Pernilla Gesén. Aktuellt och spännande!

 

Vuxna

Absolut noll

Absolut noll av Anna Fock

Det är vinter i Sankt Petersburg. Några unga bögar umgås och festar, men utanför gayklubbarna är känslan av utsatthet ständigt närvarande. En dag möter de en gammal klasskamrat, numera korrumperad, våldsbenägen polisman på gränsen till nervsammanbrott. Ett farligt spel inleds.

Intressant för den som är nyfiken på hur det är att vara gay i Ryssland. Trots det mycket varmt med ett levande persongalleri.

Pojkflickan

Pojkflickan av Nina Bouraoui

”Nej, jag vill inte gifta mig. nej, jag ska inte ha långt hår. nej, jag tänker inte gå som en flicka. Nej, jag är inte fransyska. Jag blir algerier.”

I självbiografiska Pojkflickan tar Nina Bouraoui läsaren med på en fascinerande upptäcksfärd i tre världar: den algeriska, den franska och hennes egen, inre värld.

Precis som i hennes andra romaner är det ren fröjd att läsa Nina Bouraouis text. Vackert och omtumlande.

Maurice

Maurice av E.M. Forster

Maurice Hall ser lycklig ut, har lätt för sig, har många vänner och kommer från en ekonomiskt oberoende familj. Han har gått på Cambridge och sedan intagit en plats på faderns mäktiga mäklarföretag. Det finns bara ett problem. Maurice är homosexuell.

I Cambridge träffar han den vackre Clive Durham, som till Maurices förvåning låter uttala sina känslor för honom. Snart är de hopplöst förälskade, även om det är ett platonskt förhållande eftersom Clive menar att det köttsliga skulle förminska deras kärlek. Alla bitar tycks ha fallit på plats för Maurice när Clive plötsligt låter meddela att han ska gifta sig. Beskedet kastar in Maurice i en virvel av förtvivlan och ifrågasättande, han försöker bota sin homosexualitet med hypnos men blir bara deprimerad och plågas av djupa ensamhetskänslor. 

E.M. Forster skrev romanen Maurice 1913 men lät aldrig publicera den under sin livstid. 

Bara det här med dörrarna

Bara det här med dörrarna av Malin Backström

Noveller omkropp och sexualitet, om ensamhet, kärlek, åldrande och död. Om meningen med idrott. Det handlar om det livsnödvändiga i att ha gränser, men också i att kunna överskrida dem ibland – för att kunna möta en annan människa fullt ut.

Stark närvaro och mycket känslor blir det av de här novellerna.

Simtag

Simtag av Jessika Berglund

Anneli lever ett stilla liv med ett hus på landet, en katt och några vänner. När hon inser att hon förälskat sig i sin bästa vän Cecilia väljer hon att dra sig undan. Men hur länge kan hon göra så?

Klassisk kärlekshistoria som alla som någon gång varit förälskade kan känna igen sig i.

Isak & Billy

Isak & Billy av Kristofer Folkhammar

Isak & Billy är berättelsen om Isak, som står handlingsförlamad och ångestfylld inför världen, och om Billy som klarar allt med sina vältränade muskler och sin provocerande energi. Det är en intensiv och erotisk kärleksberättelse om tvåsamhetens ljuvliga intimitet och förödande klaustrofobi. 

Författaren till hyllade Magisterlekarna skriver här om den mer vardagliga, men inte mindre komplicerade, kärleken.

Husfrid

Husfrid av Alison Bechdel (serie)

Den kylige och krävande familjefadern Bruce Bechdel var engelsklärare och begravningsentreprenör i familjens hemby. Först under collegetiden upptäckte Alison, som nyligen själv kommit ut som lesbisk, att hennes far var homosexuell. Bara månader efter hennes upptäckt avled fadern och efterlämnade i sitt arv ett familjemysterium för sin dotter att lösa.

I den här kritikerrosade, självbiografin kartlägger Alison Bechdel sin sköra relation till sin bortgångne far. I hennes händer återupplevs familjens historia med humor, fylld med litterära anspelningar och hjärtekrossande detaljrikedom.

Smålands mörker

Smålands mörker av Henrik Bromander (serie)

Smålands mörker är en episk berättelse från det småländska höglandets djupa skogar som utmanar och utforskar konventioner och traditioner. Läs om en homosexuell fascist som ritar självbiografiska serier. Läs om kärleksfull vänskap som slutar i svek och en längre fängelsevistelse. Och läs om en bygd på sakta utdöende, en plats snart lika omodern och bortglömd som de egenhändigt utgivna fanzines som huvudpersonen Erik publicerar sina alster i.

Hög igenkänningsfaktor och kul för alla som någon gång känt sig helt malplacerad.

Fler HBTQ-tips

,Stigande ,Fallande

518041
Av: Kjellsson, Christina
557095
Av: Wagner, Katia
535417
Av: Genet, Jean
530402
Av: Farah, Nuruddin
213312
Av: Sjöström, Bodil
462947
382687
Av: Persson, Annika Ruth
177648
Av: Lindquist, Håkan
551187
Av: Martin, Bengt
552228
Av: Holst, Christoffer
140836
Av: Huotarinen, Vilja-Tuulia
561411
Av: Ehn, Johan
369891
Av: Lodalen, Mian
553794
Av: Louis, Édouard
518679
Av: Ekström Lindbäck, Lyra
511266
Av: Winterson, Jeanette
505796
Av: Lee, Johann S.
407226
Av: Waters, Sarah
524901
Av: Kvist, Rebecka
527245
Av: Roos, Josefin
514177
Av: Folkhammar, Kristofer
498019
Av: Clarke, Cat
496411
Av: Cunningham, Michael
505140
Av: Pettersson, Elin
503336
Av: Wikman, Sara
517439
Av: Mazzucco, Melania G.
558420
Av: Lindström, Agnes
545530
Av: Gesén, Pernilla
226032
Av: Sand, Bobbi A.
552646
Av: Levithan, David
Av: LaCour, Nina
251684
Av: Harbach, Chad
461525
Av: Burroughs, William S.
456304
Av: Lodalen, Mian
Av: Tudor, Matilda
496927
Av: Louis, Édouard
461304
Av: Levithan, David
469084
Av: Nordin, Sofia
526839
Av: Ahlund, Anna
507737
Av: Bjärbo, Lisa
497666
Av: Jönsson, Camilla
507742
Av: Lövestam, Sara