Världens mesta Ester

Vi tipsar om fina böcker att läsa högt för barn i alla åldrar!

Bilderböcker

Lilla syster Kanin

Lilla syster Kanin leker ensam utomhus och tycker att det är skönt att storebror inte är med. Hon går ut på äventyr och hjular fort, fort tills hon snart inte vet var hon är. Hur ska hon nu hitta hem? När man går vilse är det hemskt att vara ensam och nu vill hon bara att storebror ska komma… Rädslan man kan få när man kommer bort och lättnaden när man hittar tillbaka kan många barn känna igen sig i. En klassiker som har lästs och älskats av flera generationer. 

Historien om någon

Det är en våt fläck på golvet i tamburen. Någon måste ha varit här! Vem kan det vara? I nästa rum har någon vält omkull mormors stickbord och det ligger en röd ulltråd på golvet. Läsaren får följa den röda tråden genom de olika rummen i huset där någon har varit och ställt till det. Den röda tråden leder upp på vinden och till slut avslöjas vem någon är. En mystisk berättelse för de yngsta där spänningen hålls vid liv från början till slut.

Doris drar

Doris vill inte följa med på kalaset, särskilt om hon inte får ha sin sjömanskostym på sig. Dessutom är hon inte klar med vägbygget i sandlådan. Och varför får den där Egon strössla tårtan? När mamma säger att Doris måste ställa upp cykeln fast det var Egon som hade den bestämmer hon sig för att rymma. Till en plats där man får ha vilka kläder man vill. En bok om att få bestämma själv fast man är liten och att få känna sig sedd och bli tagen på allvar.

Kapitelböcker cirka 6-9 år

Världens mesta Ester

En bra bok om vänskap som passar extra bra för högläsning och att prata om. Signe har inte direkt några kompisar utan brukar mest vara för sig själv. Men allt ändras när Ester börjar i Signes klass. Hon är så spännande och det finns fler i klassen som vill vara med henne. Men det är Signe hon väljer. 

Nina & Jim

Nina går i förskoleklass och Jim kommer ny i klassen. Tänk att få en ny kompis, en som skrattar åt precis samma saker som man själv. Boken handlar också om att kunna vara osams, att ha hemlisar.

Frallan är bäst

En vardagsberättelse full med humor och värme. Frallan, som egentligen heter Francesca, bor med sin mamma. Hon har också en mormor som mamman absolut inte vill bo med. Hon har alldeles för mycket oordning. En fartfylld och fnissig bok, perfekt för högläsning.

Kapitelböcker cirka 9-12 år

Flickan utan näsa

I 1800-talets England är livet svårt. Sotare skickar ner små barn i skorstenar för att göra rent. Människor som ser annorlunda ut visas på cirkus. Det är den värld Alice Peasbody lever i. Alice som föddes utan näsa. Men man vet aldrig vad som händer i livet. Boken är fint illustrerad av Gary Blythe.

Den fantastiska historien om katten som försvann

1943 rasar andra världskriget för fullt. Lily bor med sin familj i en liten by som får veta att de måste packa ihop allt de äger och flytta bort från kusten där soldaterna måste öva. Det är för farligt att bo kvar. Det enda som familjen inte får med sig är när de flyttar är katten Tips som springer och gömmer sig. Lily blir förtvivlad och smyger in på det avspärrade området för att leta – med fara för sitt eget liv.

Jätten på Jämreborg

Vill man läsa en både rolig och spännande bok är Jätten på Jämreborg ett bra val. Här finns gott om både häxor, troll och äventyr. Ett troll, en föräldralös pojke och en hagga har fått i uppdrag att rädda en prinsessa som är fånge hos jätten på Jämreborg. Det är bara det att prinsessan inte vill bli räddad.

Tipsat av Lovisa Björnström och Eva Lundberg Widén