Sök böcker, filmer, musik...

Sniglar överallt

Höstruskiga, soliga, blixtrande. Bibliotekarie Caroline tipsar om böcker med tema väder!

Bilderböcker

Vilda och vädret

Vilda vill gå ut men vad är det för väder? Vilka kläder kan passa? En charmig årstidsbok för de yngsta läsarna.

Finns också som e-bok

Storm-Stina

Storm-Stina av Lena Andersson

Stina bor på en skärgårdsö med sin morfar under sommaren. De fiskar och gör roliga saker tillsammans. En natt är det storm och Stina ger sig ensam ut för att uppleva det spännande ovädret. Underbara bilder med mycket känsla.

En resa genom vädret

En resa genom vädret av Steve Parker

I denna härliga faktabok för vi lära oss allt om sol, snö, regn och storm. Vi får veta hur väder fungerar och hur det påverkar vår jord. Vackra bilder förgyller läsningen. Boken passar bra för barn i förskoleåldern.

Faktaböcker

Minifakta om blixt och åska

Minifakta om blixt och åska av Per Straarup Søndergaard 

En lättläst bok för nybörjarläsaren som kortfattat berättar om blixt och åska. Boken innehåller också fina färgbilder som fint kompletterar texten.

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Barnens väderatlas

Barnens väderatlas av Oliver Bieber

Barnens egen guide till att lära känna och förstå vädret. Den nyfikna kan lära sig om olika årstider, väderlekar, öknar, regnskog, tornador och mycket mer.

Läsaren får bland annat svar på frågan om varför himlen är blå och tips på hur man kan göra sin egen vindmätare.

Handbok för molnskådare

Handbok för molnskådare av Linnéa Krylén

Alla kan bli molnskådare! Allt som behövs är tid och en molnig himmel. Vet du till exempel att ett enda Nimbustratus (regnmoln) kan vara så stort att det täcker nästan hela Sverige? Eller att ett Cirrusmoln (fjädermoln) flyger snabbast av alla moln, upp till 400 km i timmen? En bok fylld av fakta om moln.

Böcker 6-9 år

Sniglar överallt!

Sniglar överallt! av Janina Kastevik

Det regnar ute och Olga har bestämt sig för att rädda alla sniglar som finns på vägen. En bok i serien Livat på Lingonvägen för barn som precis har lärt sig läsa. Kort text med färgrika bilder.

Finns också som e-bok och e-ljudbok

Julius på solsemester

Julius på solsemester av Martin Svensson

I den tredje boken i serien får Julius kärleksbekymmer. Linn gör slut med Julius men det känns lite bättre när han får veta att familjen ska åka på semester till den grekiska ön Rhodos under påsklovet. Kompisen Klara med familj ska också dit och bo på samma hotell. Klara vill att Julius ska bli ihop med henne istället. Men på Rhodos träffar Julius den coola tjejen Elena… Kärleksdrama för barn från ungefär 6 år.

Finns också som e-bok

Sommar i stora skogen

Sommar i stora skogen av Ulf Stark

Uppföljaren till boken Jul i Stora Skogen utspelar sig under sommaren. Livet för djuren i skogen är härligt och de ser fram emot den stora midsommarfesten. Men ett oväder närmar sig och alla djur måste fly för livet. Bara gårdstomten Vrese kan rädda dem. En vacker och rolig bok som passar utmärkt för högläsning.

Böcker 9-12 år

Fågelöns hemlighet

Fågelöns hemlighet av Christina Wahldén

Malva, Neo och Selma har sommarlov och tillbringar dagarna med att bada, fiska och segla. En dag när de tre vännerna ger sig ut med Malvas båt blir det storm. De lyckas ta sig i land på en ö och söker skydd i ett tomt hus. Vännerna tror att de är ensamma på ön men några skumma typer dyker upp. Ett spännande äventyr väntar de tre vännerna.

Finns också som e-bok

Anden i glaset

Anden i glaset av Ewa Christina Johansson

Under ett åskoväder är vännerna Juni, Fanny och Stella ensamma hemma. De bestämmer sig för att leka Anden i glaset. Det går till så att man skriver alfabetet på ett papper, värmer ett glas och sedan svarar en ande på deltagarnas frågor. Plötsligt går strömmen och alla lampor slocknar. När strömmen kommer tillbaka är Stella borta. Kvar är enbart pappret där någon har ringat in bokstaven C med röd penna. En ryslig spännande bok!

Finns också som e-bok

Svart sommar

Svart sommar av Åsa Anderberg Strollo

Annie och hennes familj ska tillbringa sommaren med att rusta upp ett gammalt torp mitt ute i skogen. Det är en unken lukt i torpet och det regnar nästan hela tiden. Om natten får Annie märkliga drömmar och konstiga saker händer i torpet. Annie bestämmer sig för att ta reda på mer om torpet och dess tidigare ägare. En ruskig spökhistoria för den som vågar. Läs också den spännande fortsättningen i Varm vinter.

Finns också som e-bok

Tipsat av Caroline på Eriksbergsbiblioteket