Sök böcker, filmer, musik...

Japanska författare

Vår praktikant Jennifer tipsar om riktigt bra läsning med tema det moderna Japan.

Skönlitteratur

Vi kom över havet

Vi kom över havet av Julie Otsuka

De har fått fotografier och brev från sina stiliga blivande makar, men när de kommer fram till San Fransisco möts de av helt främmande personer som inte alls kan erbjuda dem de liv de blivit lovade. I Vi kom över havet får vi följa de japanska postorderbrudarna som under 1920-talet åkte över Stilla havet för att finna lyckan i Amerika. Romanen är skriven i vi-form och består av flera korta och tuffa livsöden.

Boken finns även att läsa som e-bok.

När kejsaren var gudomlig

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka

Att leva som japan i USA var fridfullt fram till 9 december 1941. Då attackerades Pearl Harbor av den japanska flottan, något som skulle komma att förändra alla amerikaner med japansk härkomsts liv för alltid. I denna roman får vi följa en familj som lever ett stilla liv i Kalifornien, men som efter attacken blir tvångsflyttade till krigsomplaceringsläger. Författaren har även skrivit boken Vi kom över havet.

Boken finns även att läsa som e-bok och tillgänglig som talbok, DAISY.

En saga om tidens väsen

En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki

Ruth är en författare som bor i Kanada och som en dag hittar en uppspolad Hello Kitty-väska på en strand, väskan innehåller bland annat en dagbok. Nao är en japansk tonåring som i sin dagbok beskriver sina sista dagar på jorden. Trots att de inte har mött varandra och lever under olika tidsperioder känner Ruth en stark koppling till Nao och hennes liv, något som Ruth endast kan ta del av genom Naos anteckningar.

Boken finns också att läsa som e-bok.

En gåtfull vänskap, bokomslag

En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa

En matematiker är med om en olycka och en konsekvens av denna olycka är att han bara minns saker i 80 minuter åt gången. Det enda som är beständigt i hans minne är matematiken. En ensamstående mor börjar arbeta som hembiträde åt matematikern och en vacker vänskap uppstår mellan dem, men även mellan matematikern och kvinnas son.

Konstnär i den flytande världen. bokomslag

I denna roman som utspelar sig strax efter andra världskrigets slut får vi följa den pensionerade författaren Ono Masuji som ser hur Japan håller på att byggas upp de städer som under kriget blivit helt förstörda. Konsten som tidigare uppskattats av många anses nu vara smutsiga av propaganda.

Boken finns även att läsa som e-bok och som talbok, DAISY.

Familjemiddag

Familjemiddag av Kazuo Ishiguro

I denna novell får vi följa en ung man som återvänder till sitt barndomshem i Japan efter en lång tid i USA. Hans mor är död efter att ha blivit förgiftad av en feltillagad blåsfisk. I barndomshemmet möter han sin pappa och syster och de sätter sig till bords för att äta en gemensam måltid.

Novellen finns även tillgänglig som talbok, DAISY.

Gästkatten

Gästkatten av Takashi Hiraide

En roman om vad kärleken till en katt kan betyda. Ett barnlöst par i trettioårsåldern arbetar båda som författare hemma i ett hus i Tokyos utkant. De har inte längre så mycket att prata om. Men så dyker det upp en liten katt i deras kök. Med katten kommer korta stunder av vardagsglädje och paret börjar prata med varandra igen.

Boken finns även som e-bok, som e-ljudbok, som ljudbok på mp3-skiva och som ljudbok på CD-skiva.

Gratulerar till din förgörelse

Hiromi Ito är känd för att ha förändrat den japanska poesin med sitt sätt att skriva prosapoesi, men även på grund av det feministiska perspektivet i sina dikter. I denna diktsamling skildras kvinnans roll i samhället på ett helt nytt sätt. 

Det nakna ögat

Det nakna ögat av Yoko Tawada

En vietnamesisk gymnasieelev reser till Östberlin innan berlinmurens fall. Hon blir smugglad till Västtyskland av någon som kidnappat henne, för att sedan rymma till vad hon tror är Moskva, men när tåget rullar in på perrongen upptäcker hon att hon är i Paris. Efter att ha tillbringat mycket tid på biograferna blir hon besatt av skådespelaren Catherine Deneuve, något som påverkar hela hennes liv.

Boken finns också att läsa som e-bok.

Facklitteratur

Underground

Underground av Haruki Murakami

År 1995 utsätts Tokyos tunnelbana under rusningstrafik för en saringasattack. Flera människor dör, andra skadas för livet. Ansvarig för dådet står Aum Shinrikyo, en japansk domedagssekt. I denna reportagebok får vi följa storsäljande författaren Haruki Murakami när han försöker förstå sig på vad som har hänt och hur det kunde ske. Författaren har intervjuat offren och deras anhöriga, men även medlemmar ur domedagssekten får komma till tals.

Tipsat av vår praktikant Jennifer Eriksson