Johanna Frändén

Johanna Frändén är en av Sveriges mest prisade och uppskattade sportjournalister. Hon är bosatt i Paris och har fotboll som specialområde.

Johanna bevakar främst de större västeuropeiska fotbollsligorna för Aftonbladet och SVT och är aktuell med podden Football Radical tillsammans med Simon Bank.

Nu kommer hon till Stadsbiblioteket för att prata om VM, EM och hur det är att jobba med den mest maskulina bastionen inom journalistik.

Johanna ställer sig frågan varför det är kvinnor själva som får svara på frågor om varför de marginaliseras inom sportjournalistiken i stället för män. ”Det finns ingen annan samhällelig arena som är så grundläggande sexistisk att vi knappt reflekterar över det”, skriver hon i en av sina krönikor i Aftonbladet.
– Mäns idrottsutövande bedöms hundra gånger viktigare än kvinnors, både socialt och ekonomiskt. Det är P15- lagets matchställ som flicklaget får ärva. Det är damlandslaget som tvingas spela fotboll i nästan ett år utan ett avtal med Svenska fotbollförbundet. Sportbladet har en bra dag när tio procent av innehållet på sajten handlar om damidrott.
– Locket har åkt av nu, i snart sagt alla lager av samhället, och det smutsiga bottenslammet är på väg upp till ytan. Idrottsrörelsen har sina stenar att vända på, sportjournalistiken andra. Frågan är om det går att bygga en jämställd kultur i en värld som är så impregnerad av maskulina skitideal, säger Johanna Frändén.

Möt Johanna Frändén

I samtal med journalisten Christer Engqvist från P4 Uppland.

Måndag 23 september 18.00

Stadsbiblioteket, bokhallen

Fri entré, ingen bokning till programmet, begränsat antal platser