Sök böcker, filmer, musik...

Hängmatta

Längtar du efter att resa? Vi på Stadsbibliotekets vuxenavdelning tipsar om riktigt bra böcker som tar dig ut i världen!

alt=""

Viskande skuggor av Jan Philipp Sendker (Hongkong)

Journalisten Paul Leibovitz bor ensam i ett litet hus på en ö utanför Hongkong. Där lever han som förlamad av sorg efter att hans son avlidit i en cancersjukdom. Så, av en slump, möter han en amerikansk kvinna, vars 30-åriga son har försvunnit under en affärsresa i Kina. Nästan mot sin vilja dras han in i en bisarr mordhistoria, med kopplingar till kinesisk säkerhetstjänst och politik. Det här är både en spännande thriller och en kärlekshistoria, med fina miljöskildringar och inblickar i kinesiskt vardagsliv.

I samma serie: Ensamhetens språk och Vid nattens ände

alt=""

Pojke slukar universum av Trent Dalton (Australien)

Boken utspelar sig i Brisbanes förorter på 1980-talet. Där växer 13-årige Eli upp under ganska fattiga förhållanden. En dag hittar han knark i familjens gräsklippare, då förstår han att hans mamma och styvpappa är knarklangare. Snart dras Eli själv in i droghandeln som en kugge i ett starkt hierarkiskt system med den vietnamesiska restaurangägaren Bich Dang på toppen. Omgiven av knarkare och kriminella funderar Eli kring filosofiska frågor: Hur vet man om man är en god människa? Berättelsen är full av spännande karaktärer, och är både våldsam, romantisk och fantasifull.

alt=""

Historien om en anständig familj av Rosa Ventrella (Italien)

Maria växer upp i närheten av kuststaden Bari. Pappan är fiskare, han styr familjen med både våld och ömhet. Maffian finns överallt och fiendskapen mellan olika familjer präglar livet. Hennes bästa vän är pojken Michele som tillhör en rivaliserande familj, en av de mest fruktade. Vänskapen övergår så småningom i kärlek, en omöjlig kärlek. Det här är en brokig uppväxtroman. Den ger en livlig och målande skildring av de egensinniga familjerna och kuststaden Bari med omnejd.

Tipsat av Sanna

alt=""

Slumpens barn av Amat Levin (Gambia)

Slumpens barn är en personlig och rörande berättelse om att lära känna det land, den kultur och det folk som man har sina rötter i, men saknar kunskap om. Den är också full av situationer om den specifika rasism som drabbar svarta människor. I boken får vi ta del av Gambias historia: Maliriket, Sveriges inblandning i slavhandeln och kolonialismen. Och den berättar hur svensk charterturism startade redan på 1960-talet av en ren slump. Den långa relationen mellan Sverige och Gambia har bidragit till att det i dag finns många svenskgambianer i Sverige och flera kända namn intervjuas i boken. Fascinerande läsning om den gambiska diasporan i Sverige och om ett litet land i Afrika som är så mycket mer än charterresor.

Om slavhandelns konsekvenser, för flera generationer fram till i dag: Vända hem av Yaa Gyasi

alt=""

Mellan himmel och Lou av Lorraine Fouchet (Frankrike)

Handlingen utspelar sig på den lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. Jo och hans fru Lou såg fram emot att åldras tillsammans, i stället står nu Jo ensam efter att Lou hastigt gått bort. Lou var den som upprätthöll de bräckliga banden till barnen och barnbarnen. I sitt testamente skriver Lou att Jo ska göra vad som krävs för att barnen ska bli lyckliga. Men för Jo, som glidit allt längre ifrån sina barn, är det ingen lätt uppgift han fått. En son på defensiven, en sårad dotter, en bitter svärdotter och ett vilset barnbarn. Fina miljöskildringar, snåriga relationer, förtvivlan och lycka. En fantastisk bok att njuta av och som man saknar direkt efter att den tagit slut!

Av samma författare, som utspelar sig på samma ö: Poste restante - ett brev till Locmaria

alt=""

Tunu av Kim Leine (Grönland)

Genom den danske sjuksköterskan Jesper, nyanställd på sjukstugan det isolerade samhället Tunu på Grönlands östkust, får vi i olika berättelser möta ett antal starka kvinnor och ett mindre antal starka män. Mörkret, isen, haven och stormarna är ständigt närvarande och invånarna flyr vardagen med hjälp av actionfilm, kortspel, alkohol och sex. Och Jesper – vad döljer han för en fruktansvärd hemlighet? Det här är en stark berättelse om människoöden i en rätt annorlunda kultur. Vackert, fascinerande och… lite, lite obehagligt!

Av samma författare som utspelar sig helt eller delvis på Grönland: Kalak och Profeterna vid Evighetsfjorden

Tipsat av Eva J.

alt=""

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn (Bangladesh)

Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig i Bangladesh, där Sofia ska jobba som biståndschef på svenska ambassaden i huvudstaden Dhaka. Janne följer med för att ta hand om hem och deras två barn. Mötet med verkligheten i Dhaka blir omtumlande och arbetet blir inte riktigt som Sofia tänkt sig. Samtidigt mördas en ung kvinna av sin man en liten by ute på landsbygden, och hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män. Deras tillvaro vävs snart samman med flickorna från byn.

En spännande och stark berättelse som berör angelägna svåra frågor.

alt=""

En katts resedagbok av Hiro Arikawa (Japan)

Den unge Satoru och hans katt Nana reser genom Japan för att hälsa på hos vänner som betytt mycket för Satoru. Nana förstår först inte varför de reser och varför alla är så intresserade av Nana, även om han trivs bra med att sitta bredvid sin älskade husse i bilen. När sanningen går upp för Nana brister det lilla katthjärtat och han gör allt för att få slut på äventyret. En gripande bok och en hyllning till vänskapen, till livet och till de små tingen som ofta ger oss störst glädje.

alt=""

New Dehli - Borås av Per J. Andersson (Indien)

Det här är en biografi skriven av Per J. Andersson, grundare av tidningen Vagabond, och som har stor kännedom om Indien. Ett osannolikt äventyr som handlar om den fattige och kastlöse pojken Pikej som föddes i en lite by i Orissa. I tonåren kommer Pikej till New Delhi där han börjar på en konstskola och blir utlovad ett stipendium, men stipendiet uteblir och han blir tvungen att gå på gatorna och teckna porträtt av turister för att försörja sig. Där träffar han Lotta som vill få sitt porträtt ritat och som visar sig vara hans livs kärlek. När Lotta åkt tillbaka till Sverige blir till slut blir saknaden för stor för Pikej så han bestämmer sig för att cykla till Borås där Lotta bor, utan att veta var Sverige ligger.

Tipsat av Lena

alt=""

Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij (Ryssland)

Snart sommar, sol och mjukglass och vad passar inte bättre än lite mörk, skitig, rysk postapokalyps? 2002 gavs Metro 2033 ut på internet och år 2005 av ett etablerat förlag. Året är 2033 och efter ett slutgiltigt sista atomkrig är hela jordens yta obeboelig. Den sista spillran människor har flytt ner i Moskvas tunnelbana, en hel värld av gångar där man lever på råttor och mystiska svampar. Konstant ställningskrig om de få tillgångarna pågår ständigt. Gluchovskij har befolkat de olika tunnelbanelinjerna med allt från gammelkommunister till satanister och kannibaler, något huvudpersonen Artyom tvingas kämpa mot under en underjordisk farlig resa.

Metro-serien har kallats ohyggligt dyster och melankolisk men det är ju också de klassiska ingredienserna i en bra dystopi. Serien är också ett mycket populärt tv-spel.

alt=""

The darkest evening av Anne Cleeves (Shetlandsöarna)

Åh Ann Cleeves – du har räddat mig många gånger när jag glömt ta med mig en bok att läsa och ska sova borta. Nästan alla har en bok i hyllan av den här begåvade och produktiva deckarförfattaren. Med lätt pensel målar Ann Cleeves upp det fantastiska landskap Shetlandsöarna är; kallt, vackert men också isolerat. Hennes huvudpersoner Vera Stanhope och Jimmy Perez är också de karga och kantiga men oerhört älskade över hela världen.

Senaste boken The darkest evening kommer snart på svenska. Ann Cleeves kan du se i ett digitalt författarsamtal Bibliotek Uppsala anordnade i samarbete med The English Bookshop i maj. Hör bland annat hur hon inte är en "nice kind granny who sits at home and makes stuff up" som folk tror, utan "I did work with murderers, you know. I worked with real killers".

alt=""

Orkansäsong av Fernanda Melchor (Mexiko)

Boken har blivit Fernanda Melchors stora internationella genombrott och man förstår direkt varför. Redan från första sidorna tar texten tag i läsaren, drar och sliter i en med sin frenesi och sitt raseri. Melchor skildrar ett kvinnomord, ett av många i Mexiko, och bilden hon visar oss är brutal och närmast hypnotisk. Det är tätt, tätt mellan raderna och meningarna sprutar och rasar fram över sidorna utan mellanslag och möjlighet för läsaren att pusta ut. The Guardian beskriver den som en bok du inte vill missa, men som du måste stålsätta dig inför och jag kan bara hålla med. Läs, läs, läs!

Tipsat av Helena