Juliga lästips

Barnbibliotekarierna tipsar om härlig julläsning för små och stora barn.

Bilderböcker

Pippi firar jul

Pekbok i kartong för de minsta. Nu är det jul hos Pippi Långstrump. Pippi vet allt om hur man firar jul. Hon bakar kakor, klär granen, åker kälke och får paket!

Max och Maja firar jul

Det är jul och Max och Maja dekorerar granen med pepparkakor och julgodis. Men varför försvinner dekorationerna? Märkligt! Och vad har hänt med Max? Har han blivit sjuk?

Passar från ca 2 år. 

Räven och tomten

Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. De märker inte att han kommer tassande, men gårdstomten ser räven. Nu får hönorna se upp! Men tomten blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten, som barnen satt ut. Kanske räven nöjer sig med gröten?

Passar från ca 3 år.

Cirka 6-9 år

Flugos jul

Det är dags för allas vår favoritfluga Flugo att fira jul. Julafton närmar sig men Flugo har ännu inte hittat en present till bästa vännen Buzz. Under julklappsjakten råkar Flugo flyga rakt in i självaste Jultomten. Kanske han kan hjälpa Flugo att hitta en present till Buzz?

En bok för nybörjarläsaren.

Cirkusdeckarna och julbocksmysteriet

Ett nytt mystiskt fall för tvillingarna Kaspar och Katinka. Det har skett ett inbrott i Gävle slott och syskonen tar upp jakten på bovarna. Följ med på ett spännande äventyr där vi bland annat får läsa om Gävlebocken som plötsligt försvinner med en helikopter.

En förtrollad jul

En spännande historia om Martha och Yusuf som hittar en magisk värld i skogen och får ett klurigt uppdrag att lösa. Boken är uppdelad i 24 kapitel och går att läsa som en adventskalender, ett kapitel varje dag fram till julafton. En härlig högläsningsbok!

Cirka 9-12 år

Maja och jullovsmysteriet

Maja ska precis fylla elva år och bor i Stockholm med sin familj. Hennes föräldrar har ärvt ett slott och hela familjen ska flytta dit. Maja vill inte flytta till något läskigt gammalt slott och vill inte lämna sin bästis Ingo. Men det blir som föräldrarna bestämt och Maja tvingas följa med. Väl där börjar det genast hända mystiska saker - det verkar som att slottet vill bli av med den nya familjen! Maja dras in i en värld med hemligheter och mysterier. 

Arkeologdeckarna och julmysteriet

Specialutgåva med illustrationer i färg! Mysterier över hela världen väntar på att lösas, och arkeologdeckarna Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao är redo! Kusinerna ska vara hos knasige farbror Valdemar på jullovet. Som vanligt drar han med barnen på äventyr.Denna gång bär det av i supersnabb bil till Tyskland, där det dyrbara trekungaskrinet, med de tre vise männen i, håller på att bli stulet...

En serie med fristående böcker.

Kejsarens grav

Andra boken i trilogin Häxknuten.

Sebbe kan inte skaka av sig minnena från sommaren på pensionat Solöga. Samtidigt är han glad att få umgås med Max och Manda igen. Manda har fått en roll i kommande års julkalender som spelas in på Östasiatiska museet i Stockholm. Under museet finns ett bergrum, men hur kommer det sig att en av de tunga statyerna där plötsligt står vänd åt andra hållet? Och vem, eller vad, är det som attackerar museiarbetarna?

 

Tipsat av: Kasia Kasprzyk, Caroline Westerlund och Liselotte Beverlöv