Karin Kajjan Andersson

Vågar du läsa ur din ungdomsdagbok inför publik? Då får du snart chansen! 26 februari har vi open mic för dagboksläsning på Stadsbiblioteket.

Ungdomen är vår kollektiva skattkista av känslor, funderingar och tankar. Det är också den tid då vi kanske för första gången på riktigt börjar sätta ord på våra liv. Journalisten Karin Kajjan Andersson leder kvällen med dagboksläsning på biblioteket. Hon skrev själv dagbok från det att hon kunde skriva fram till 25-årsåldern.

Har du läst dina dagböcker i efterhand?

– Ja, tyvärr får jag väl säga. För mig är dagboksskrivandet framför allt en process där själva skrivandet är det viktiga. Det är känslor och tankar som just då behöver formuleras och ta utrymme. Att läsa dem i efterhand kräver en del av dagboksskrivaren. Det är lätt att göra sig rolig över formuleringar eller skämmas över sinnestillstånd eftersom man inte befinner sig i dem längre. Så jag har faktiskt eldat upp kanske hälften av mina dagböcker. Det var de som jag tyckte hade fyllt sin funktion och som bara var tunga att ha kvar. Några finns fortfarande i en låda i mitt föräldrahem och där trivs de ganska bra tror jag.

Idén med open mic kommer från SVT:s program med samma namn där modiga människor ställer sig på scen och läser upp känslofyllda, dramatiska och dråpliga berättelser ur sina egna dagböcker från tonåren.

– Att höra andra läsa ur sina dagböcker ger en helt unik och väldigt intim inblick i deras personligheter och liv. Och det spelar nästan ingen roll vad det handlar om. Ens forna röst är en värdefull sak att bevara och det ska bli en ynnest att få se och höra deltagarna dela med sig av sina röster, säger Kajjan.

Program