Sök böcker, filmer, musik...

Jane Eyre omslagsbild

Vi på bokbussen tipsar om gripande böcker om kärlek. Om förälskelse, förbjudna relationer och livslånga äktenskap.

Romaner

Sista brevet från din älskade

London 1960. Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhuset med total minnesförlust. Hennes man visar ingen förståelse och Jennifer känner på sig att något är fel. En dag hittar hon av en slump ett brev skrivet till henne. Det är ett passionerat kärleksbrev som är undertecknat B och i det blir hon ombedd att lämna sin man. Men vem är denna B?
Flera år senare, 2003, dyker det mystiska brevet upp i arkivet på den tidning där journalisten Ellie arbetar. Hon blir helt uppslukad av historien bakom brevet och hoppas att den ska kunna rädda hennes vacklande karriär. Och dessutom; om de här två personerna fick ett lyckligt slut, kunde det ju finnas hopp även för hennes egna komplicerade kärleksliv.

Dessa två historier löper parallellt med varandra och genom de två kvinnornas berättelser får vi bit för bit veta vad som ligger bakom Jennifers försvunna minne och en stark kärlekshistoria nystas upp. 

En bok som griper tag i läsaren och är svår att lägga ifrån sig. Vad är det som har hänt? Vinner kärleken till slut?

Finns också att läsa som e-bok.

Tipsat av Sofia S

Tatueraren i Auschwitz

Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Boken bygger på den sanna historien om Lale som kommer till Auschwitz 1942 och får jobb som tatuerare. Han är alltså en av dem som tatuerar in de nyanländas fångnummer på deras armar.
Lale är fast besluten att överleva koncentrationslägret vad som än händer. När han träffar den unga Gita och de förälskar sig i varandra försöker han övertyga både sig själv och henne att de ska klara sig och leva resten av sina liv tillsammans i frihet.

Läsaren får följa Lales och Gitas gripande kärlekshistoria och kamp för överlevnad mot alla odds. Boken är en stark skildring av att hopp, kärlek och tillit kan finnas även under fruktansvärda villkor.

Finns också att läsa som e-bok och som e-ljudbok.

Tipsat av Åsa

Den allvarsamma leken

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Den här klassiska kärlekshistorien kan inte läsas för många gånger! Arvid Stjärnblom, ung och fattig journalist, möter den bemedlade Lydia Stille, dotter till en konstnär. De blir blixtförälskade men i början av 1900-talet räckte sällan det för att kunna inleda en långsiktig relation. Arvid och Lydia skiljs åt men återses tio år senare, vuxna och etablerade i varsin familj.

Boken har filmatiserats och spelats på teatrar.

Den finnas att läsa som e-bok, tryckt bok, både i lättläst version och som stor stil, samt kan lyssnas på som ljudbok på CD-skiva, lättläst e-ljudbok och talbok. 

Tipsat av Ida

Nattmusik för dagsländor

Nattmusik för dagsländor av Eva-Stina Byggmästar

Eva-Stina Byggmästars senaste diktsamling kretsar kring förälskelse och tomheten efter en avslutad relation. Naturen är som alltid i förgrunden i Byggmästars bildspråk och det är vemodigt och innerligt.

Finns också att läsa som e-bok.

Tipsat av Sofia O.

Jane Eyre

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Denna kärlekshistoria tål att läsas om och om igen! Jane Eyre tar sig ur ett liv i förtryck och blir en oberoende kvinna. Hon kommer som guvernant till Thornfield Hall där hon möter sitt livs kärlek Edward Rochester. Förvecklingar sker men slutet gott allting gott.

Finns också att läsa som e-bok och som e-ljudbok. Finns också i lättläst version och som ljudbok på cd-skiva

Tipsat av Cecilia S.

Vajlett och Rut

Vajlett och Rut av Karin Alfredsson

Romanen utspelar sig i Västerbotten på 1950-talet. Vajlett kommer som nyutexaminerad lärarinna till den lilla byn Granträsk – ett samhälle starkt präglad av frikyrklighet. Den ogifta lärarinnan, som är motståndare till aga, får genast många ögon på sig. En dag får byn ytterligare en ensamstående yrkeskvinna – den nya postfröken Rut. När vänskapen mellan de båda kvinnorna utvecklas till något mer ställs allt på sin spets. Boken berör starkt både som landsbygdsskildring med intensiv tidsnärvaro och genom berättelsen om en kärlek som i samhällets ögon är otänkbar.

Finns också att läsa som e-bok och som e-ljudbok. Finns också som ljudbok på MP3-skiva och som talbok på skiva.

Facklitteratur

Guldbröllop

Guldbröllop – om livslånga relationer av Clarence Crafoord och Gunnel Saxon Crafoord

Efter att ha misslyckats med att hålla hop sina tidigare relationer, så fångade de gamla bröllopsfotona, som infördes i tidningen under rubriken Guldbröllop, författar- och psykoterapeutparet Clarence Crafoord och Gunnel Saxon Crafoord intresse. De ställde sig frågan: Vad är det som gör att ett par som hittar varandra i sin ungdom lyckas hålla ihop så länge?
Genom djupintervjuer med ett antal guldbröllopspar, söker de svar på hur en ”livslång relation” är beskaffad. Vilka är de viktigaste faktorerna för ett långt liv tillsammans? Hur förenar man liv och arbete? Värderingar och livsstil? Sexuell passion, ömsesidig kärlek och frihet?

Så vill man ha tips på hur relationen ska hålla för många Alla hjärtans dag, och inte är rädd för lite psykoterapeutisk teori, är det här utmärkt läsning. 

Finns också att läsa som e-bok.

Tipsat av Albin.