Sök böcker, filmer, musik...

Brantingsbiblioteket tipsar om riktigt bra kärleksböcker och kärleksfilmer.

Skönlitteratur

alt=" "

Min Martina av Jon Jordås

Vad gör man i en relation där parterna vill olika mycket? Han vill ha allt genast. Hon vill egentligen vara fri. Han är charmig, naiv, kärlekshungrande och vill gifta sig och skaffa barn med det samma. Hon tycker att det går för fort och vill åtminstone studera klart först.

1976 gav Gun-Britt Sundström ut romanen Maken, en relationsroman skriven ur en ung kvinnas synvinkel. I journalisten Jon Jordås debutroman Min Martina lånar han handlingen från Maken placerar den i vår tid och ger oss mannens synvinkel. Det är inte lätt att ha ett förhållande i dagens samhälle, med den uppsjö av möjligheter som bjuds. En läsvärd bok om ett modernt förhållande.

alt=" "

Klara är bitter. Hon tycker att allas liv utom hennes rör sig framåt. Värst av allt är att hon är förälskad i den här Patrik Lundgren som hon egentligen föraktar. Hon lever i en fantasivärld, eftersom hon är så missnöjd med sin tillvaro. Men nu har hon bestämt sig för att det är dags att sluta drömma och istället ta tag i saker och ting. Soncks raka och fräcka språk fick mig att skratta tills jag fick hicka. En läsvärd debutroman.

alt=" "

Bokserien handlar om Flora, som lever ett stressigt storstadsliv med mycket jobb och en stor längtan efter att finna kärleken. Tyvärr så är Flora hemligt förälskad i sin ytliga chef, som ständigt har en ny modell vid sin sida. Ett jobbuppdrag för Flora tillbaka till den lilla ön där hon växte upp, och hon tvingas göra upp med sitt förflutna. När hon börjar laga sig igenom sin mammas gamla receptbok inser hon att både människor och drömmar förändras.

alt=" "

Nej och åter nej av Nina Lykke

Boken är en ovanlig skilsmässoskildring som kretsar kring det till synes lyckade medelålders gifta paret Ingrid och Jan. Äktenskapet går dock på rutin och Jan inleder en affär med den yngre kollega Hanne. Bokens stora behållning är Lykkes sarkasm och pricksäkerhet. Det är svart och samtidigt väldigt roligt! Kan vara bra för den som tröttnat på feel good.

alt=" "

Ut ur skuggan av Jessica Kolterjahn

17-åriga Agnes växer upp i en rik överklassfamilj i Stockholm i början av 1900-talet. Hemmet är kyligt och kärlekslöst. När Agnes får en kamera blir det hennes sätt att upptäcka världen. När hon sedan möter de gifta Claire vänds livet upp och ned. Agnes blir himlastormande förälskad och de två inleder ett komplicerat förhållande. En fin roman om den stora kärleken som hotar att fördärva hela ens existens.

Facklitteratur

alt=" "

Den här typen av tipsböcker brukar ofta vara ganska fåniga och innehållslösa men det här är ett av undantagen. Här får man handfasta tips av en erfaren parterapeut om vad man kan göra för att förbättra sin kärleksrelation och bryta destruktiva beteenden.

Film

alt=" "

Emma (dvd, 2020) 

Behövdes ännu en filmatisering baserad på Jane Austens roman från 1816? Ja, det gjorde faktiskt det. Berättelsen är densamma: Emma har allt. Hon är en förmögen skönhet som, uttråkad av småstadslivet och bristen på konkurrens, börjar agera äktenskapsmäklare. Till vissas lycka och andras stora olycka. Filmen är precis som Emma – snygg, smart och väldigt rolig.

alt=" "

And then we danced (strömmad film och dvd, 2019)

Merab dansar i det georgiska nationalkompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Hans tillvaro vänds upp och ner när dansaren Irakli en dag ansluter till kompaniet och blir hans största rival, men även hans största åtrå. Nu står Merab inför valet om han ska följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljö han befinner sig i och därmed riskera att förlora allt han har kämpat för. En fantastisk, dramatisk film, med lågmäld, sparsmakad dialog, men där hettan i känslorna vibrerar genom dansen, musiken, i blickarna och de ordlösa konversationerna.

alt=" "

Möte i Toscana (strömmad film och dvd, 2011)

Filmen handlar om ett möte i ett varmt Toscana mellan en konsthandlare som spelas av den underbara Juliette Binoche och en författare som ska lansera sin bok” Copie conforme” (ung. äkta kopia i översättning) som också är den franska titeln och filmens tema. Vad är äkta och inte? Det frågar vi väl oss ibland inte minst när det handlar om kärlek. Filmen är underfundig och väcker många tankar.