Sök böcker, filmer, musik...

Alberte omslagsbild

Vi på Brantingsbiblioteket tipsar om klassiker som vi läst, älskat och läst igen.

Unga kvinnor

Unga kvinnor av Louisa May Alcott

Alcotts förmodat självbiografiska roman om fyra systrars resa från sen barndom till tidigt vuxenliv vägrar att gå ur tiden. Detta märks inte minst på hur nu är ännu en filmatisering av Meg, Jo, Beth och Amys berättelse är aktuell på bio.

Finns också att läsa om e-bok och som e-ljudbok.

Och solen har sin gång

Och solen har sin gång av Ernest Hemingway

Hemingway tar oss med från boulevarderna i Paris till tavernorna i Pamplona, genom scener som hämtade ur hans eget liv. Den rusiga livslusten och de inte sällan komplicerade relationerna är grunden för en av de viktigaste skildringarna av mellankrigstidens förlorade generation.

Anne på Grönkulla

Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery

En älskad bokserie som med sin varma humor och stämningsfulla beskrivningar fortfarande känns relevant och uppfriskande, efter mer än 100 år. Serien handlar om den färgstarka och frimodiga flickan Anne som kommer från ett kärlekslöst, hårt liv på barnhem och i fosterfamiljer till den idylliska gården Grönkulla på Prince Edward Island i Kanada. Där finner hon kärlek och trygghet hos den kärva gamla ungmön Marilla och hennes tystlåtne men godhjärtade bror Matthew, och hon kämpar med att vara lydig trots att hennes livliga fantasi och impulsivitet ständigt försätter henne i kniviga situationer. Vi får följa Annes liv genom utbildning, yrkesliv och äktenskap, ständigt strävande efter att höra till och passa in men aldrig rädd för att stå upp för det som är rätt. Böckerna har även blivit till två sevärda TV-serier: Anne på Grönkulla (1985-1987) och högaktuella Anne with an E (2017-2019).

Finns också att läsa som e-bok och som e-ljudbok och som ljudbok på CD-skiva.

Ensam i Berlin

Ensam i Berlin av Hans Fallada

Romanen bygger på en verklig händelse och skildrar ett Berlin där nazisterna tagit makten och alla lever i skräck för Gestapo och SS. Ens närmaste granne kan vara en angivare. Paret Otto och Anna Quangel har mist sin ende son som stupat i kriget. För att bekämpa regimen bestämmer de sig för att lägga ut kritiska brevkort på offentliga platser. Kommisarie Escherich följer dem hack i häl.  Fallada ger en mycket levande bild av en värld där ingen är alltigenom ond eller god. Läs den!

Finns också att läsa som e-bok.

Alberte och Jakob

Böckerna om Alberte av Cora Sandel

Cora Sandel har skrivit en trilogi som är tidlös och ständigt hittar nya läsare. Alberte växer upp i en lite ort i Nordnorge. Hon känner sig instängd och kontrollerad och längtar bort. Så småningom tar hon sig till Paris för att förverkliga sina författardrömmar. Författaren skildrar känsligt och med stor inlevelse en ung människas kamp för att hitta sig själv.

Finns också att läsa som e-bok och som ljudbok på CD-skiva

Hemligheten på Chimneys

Hemligheten på Chimneys av Agatha Christie

Christie behöver knappast någon närmare presentation. Hon är världens mest lästa deckarförfattare och hennes mest kända bok är Och så var de bara en. Jag vill slå ett slag för en av hennes mer okända böcker som heter Hemligheten på Chimneys.

Det är en härligt munter mordhistoria som utspelas bland ett sällskap människor ur den engelska överklassen som samlats över helgen på godset Chimneys. Hela boken genomsyras av lätthet och humor, men också spänning. En charmig kärlekshistoria ingår och både Hercule Poirot och Miss Marple lyser med sin frånvaro. En annan amatördetektiv presenteras här och det fungerar utmärkt.

Oskuld och arsenik

Oskuld och arsenik av Dorothy L. Sayers

I Dorothy Sayers deckare är huvudpersonen Lord Peter Wimsey. Han är en så perfekt skapelse att han inte bara blir totalt osannolik utan dessutom smått odräglig att läsa om, men i den sjunde boken hon skrev ändras allt. I den kliver en ny intressant person in i handlingen: deckarförfattaren Harriet Vane. Hon är anklagad för mord. Lord Peter kastar en blick på henne, blir kär, och gör allt för att bevisa att hon är oskyldig. Det som gör boken så bra är att Harriet (till skillnad från lord Peter) känns som en verklig person, med både bra och mindre bra sidor. Henne kan man förstå, känna sympati för och engagera sig i. Det är inte svårt att se likheter mellan henne och hennes skapare. Det känns som om Sayers skrev in sig själv i berättelsen. Jag avslöjar inte mer än att Harriet är med i fyra böcker till och alla är lika läsvärda.

Tipsat av Martin, Lise, Linda och Karin på Brantingsbiblioteket.

Fler tips

,Stigande ,Fallande