Ett nytt år står för dörren och kanske ingår ett mer hållbart liv i dina nyårslöften. Här ger Karin på Storvretabiblioteket några tips på böcker som kan inspirera till att vara kreativ på ett klimatsmart sätt.

Bokomslag Ett hem med omtanke av Ida Magntorn

Med inspiration från utvalda hem där omsorg om material och natur kommer i första hand visar Ida Magntorn hur du kan tänka för att inreda både personligt och miljösmart. Rum för rum får du praktiska och inspirerande råd om allt från hur du plastbantar till hur du enkelt gör snällare rengöringsmedel, allt för att få en så giftfri och miljövänlig vardag som möjligt.

 

Bokomslag Städa hållbart med Ekotipset av Ellinor Sirén

Rent hemma med rent miljösamvete! Städningen blir så mycket roligare om den är strukturerad, effektiv och snäll mot vår planet. Detta är något Ellinor Sirén, kvinnan bakom Ekotipset på sociala medier, är en stjärna på, och här har hon samlat alla sina bästa tips och råd i en miljöklok handbok.

 

Bokomslag Minska matsvinnet av Chris Werner

Att minska matsvinnet är därför en konkret, och ofta väldigt enkel, sak som alla kan göra. Här har Chris Werner, samlat 44 smarta tips. Lär dig knep för att ta vara på äppelskrutten, potatisskalen och kaffesumpen. Det är både gott, miljövänligt och kul! Allting har tydliga beskrivningar med bildstöd. Det ska vara lätt att göra skillnad!

 

Bokomslag Naturhus av Marie Granmar

Naturhus av Marie Granmar

Konceptet ”Naturhus” utvecklades på 1970-talet av arkitekten Bengt Warne. Klimatförändringar och pandemier är bara några av orsakerna till ett ökat intresse för självhushållning - av mat, el, värme, vatten och avlopp. I ett naturhus ordnas mycket av detta samtidigt. Boken följer några naturhusbyggare som har gått i Bengt Warnes fotspår och du får även fakta om möjligheter och fallgropar, byggmaterial och teknik.

Finns även som e-bok i Biblio

 

Bokomslag Gör skillnad!: från klimatångest till handlingskraft av Johanna Nilsson, Maria Soxbo, Emma Sundh

Gör skillnad! : Från klimatångest till handlingskraft av Emma Sundh, Maria Soxbo, Johanna Nilsson

2018 bildade Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh ”Klimatklubben”. Målet var att omvandla klimatångest till engagemang. Samma syfte har de med den här boken som med hjälp av experter, hårda siffror och inspiration visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv. Den utgår från individens perspektiv och varje läsare ska kunna sätta egna klimatmål. Läs om mat, boende, transporter, kläder, jobb och barn, och se vilka steg som gör störst skillnad.

 

Bokomslag Stuglandet av Kjell Vowles och Moa Karlberg

Stuglandet : en guide till fria övernattningar av Kjell Vowles, Moa Karlberg

Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Detta är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen guidas vi till över 200 stugor med grundläggande fakta om var de ligger och hur du tar dig dit. En guidebok till en klimatsmart och billig turism.

Finns även som e-bok i Biblio.

 

Bokomslag En annan framtid av Magnus Carlson och Johanna Stål

En annan framtid : Magnus Carlsons hållbarhetsresa av Johanna Stål, Magnus Carlson

Följ med på Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsons personliga och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv. Magnus har ställt om och visar att det inte är så svårt. Att börja i det lilla och därifrån ta det steg för steg gör att alla förändringar känns naturliga - och dessutom är det rätt kul! Här får läsaren många konkreta tips och klimatförebilder att inspireras av.

Finns även som e-bok i Biblio

 

Bokomslag Odla utan spade av Lena Granefelt och Bella Linde

Odla utan spade är en guide på svenska till No Dig-odling, en lättskött, klimatsmart metod som vinner allt fler anhängare. Lär dig om hur du anlägger och sköter en köksträdgård utan ett endaste spadtag och utan att vattna eller rensa ogräs. Lär dig också om täckmaterial, intensivodling och jordhälsa. Prova metoden som sparar både miljön och ryggen!

Finns även som e-bok i Biblio

 

Bokomslag Bli en miljönär av Joel Bladh

Du kan skapa en ekonomisk trygghet, till och med bli miljönär, och samtidigt vara snäll mot planeten. Enkla åtgärder i din vardag kan ge en rejäl eko-förbättring, både ekologiskt och ekonomiskt. I bokens tre delar Spara, Tjäna och Investera, får du massor av praktiska tips på hur du kan få mer pengar över och på köpet generera tydliga miljövinster. Gör förändringar i din tillvaro som leder till ett rikare liv och en grönare planet.

 

Bokomslag Go recreate av Linnea Larsson

Den här boken hjälper dig att både rensa garderoben och att skapa personliga plagg till din (eller någon annans) bebis. Att välja secondhand ligger i tiden, du minskar klädberget och du kan välja modeller som är mer könsneutrala. Äldre textilier är mjuka, skönt urtvättade och giftfria och har ofta en naturligt fin patina. Här finns 35 projekt med stilrena plagg för babyn och det lilla barnet 0-2 år.