Korta romaner

Har du tröttnat på långa bokserier och stora tegelstenar? Vår bibliotekarie Andreas tipsar om korta romaner som e-böcker.

Gå

Sedan deras gemensamme vän Karrer blev intagen på sinnessjukhus är Oehler och den namnlöse berättaren ute och går. Gemensamt hyser de en aversion mot den österrikiska staten och den i deras tycke fördummade mänskligheten. Medan de är ute och går framkommer omständigheterna kring Karrers galenskap, som de båda anser är slutgiltig.

Antal sidor: 104

Avlägsen stjärna

Handlingen i berättelsen utspelar sig efter Pinochets maktövertagande 1973. Verkliga och fiktiva personer och händelser blandas. Centralgestalt är den poetiske Carlos Wieder, flygkonstnären som också är en blodtörstig kuppmakare. Myterna är otaliga. Vad är egentligen sant om Carlos Wieder?

Antal sidor: 143

Jaktturen

Under en jakttur blir en man allvarligt skadad. Medan de andra går efter hjälp och stormen nalkas, börjar Tristan berätta scener ur sitt liv för den skadade mannen. Samtidigt försöker han hålla liv i en skadskjuten kanin. Ett sällsamt samtal inleds mellan den unge mannen och djuret om vad det innebär att vara människa.

Antal sidor: 163

Hunden

Under en granrot låg en liten grå hund. Han låg hopkrupen med nosen under svansen. Hur hade han kommit att hamna under granen? Det mindes han inte och inte hade han kunnat berätta. Men Kerstin Ekman har berättat hans historia: enkel, stark och fängslande i varje rad.

Antal sidor: 100

Hysteros

Hysteros är en förtätad berättelse om en graviditet: om att bära en annan kropp inuti sin egen, om att samtidigt vara en och två. Hysteros skildrar en kvinna vars gränser är under upplösning, inte bara genom det liv som växer i henne. I hennes kropp sammanstrålar längtan, ilska och förtvivlan med ett begär så starkt att det också hotar det egna jaget.

Antal sidor: 120

Tennisspelarna

Romanens hjälte anländer till universitetet i Austin, Texas, där han skall undervisa om de idéhistoriska förbindelserna mellan Nietzsche och den skandinaviska litteraturen. Han upptäcker chansen att anlägga en helt ny personlig het i denna halv tropiska miljö, med dess ändlösa tennisbanor, friska unga vackra studenter och studentskor, dess optimism, dess nyfikenhet.

Antal sidor: 94

Vetten

I skuggan av omgivande hot lever en man och en kvinna sina invanda, inrutade vardagsliv. En främling dyker en dag upp i deras affär och tvingar deras oro till ytan. Främlingen väcker också deras minne av sonen, hans urspårade forskarkarriär och outredda dödsfall. Romanen utspelar sig ett antal år in i framtiden och har mycket att säga om vår egen nutid.

Antal sidor: 85

God jul

Kommunledningen vill överraska invånarna genom att göra en speciell julhälsning på kommunhusets fasad. Det finns inte några pengar till projektet, men gamla ljusstakar rätt placerade kan kanske bilda orden GOD JUL. Det visar sig dock vara betydligt svårare än man tänkt och julglädjen förvandlas till sin motsats.

Antal sidor: 168

Alla mina vänner är superhjältar

Tom är den enda vanliga killen i Torontos superhjältekretsar. Han förälskar sig i Perfektionisten, vars superkraft är att hon kan göra allt perfekt. Men på deras bröllop blir hon hypnotiserad av sitt svartsjuka ex, Hypno, att tro att Tom är osynlig. Tom måste nu få Perfektionisten att se honom, annars kommer han att förlora henne för alltid.

Antal sidor: 108

Is

Is utspelar sig i den nukleära vintern efter ett kärnvapenkrig, då en ny istid råder på jorden. Vi följer bokens berättare på jakt efter en flicka med albinohår. Färden går genom ett land ockuperat av en främmande militär makt. Men det största hotet är naturen själv, vars väggar av is breder ut sig över världen.

Antal sidor: 156

I ett fönster nära solen

Det är en stilla, varm sommardag, lik alla de andra dagarna som Hans tillbringat på landet hos sina farföräldrar. Men ändå är inget längre sig riktigt likt. Hans har klivit över den skarpa gräns som går mellan barn och pubertet. Det här är också farfars sista sommar, han har varit sjuk, och farmor och Hans vakar i smyg över honom.

Antal sidor: 93

Jag ringer mina bröder

En bil har exploderat i Stockholm. Amor irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Han ska svara när Shavi ringer. Under 24 intensiva timmar följer vi Amor och gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare.

Antal sidor: 128

Plats

Hon är en alldeles vanlig kvinna med kontorsarbete och man och ett vuxet barn som har hamnat i ett tillstånd där allt börjar kännas främmande. En dag lämnar hon hem och arbete och barrikaderar sig i en lånad lägenhet. Slänger mobiltelefon och dator. Och så skaffar hon en hund. Nu är det bara hon och hunden.

Antal sidor: 135

Stjärnans ögonblick

Macbéa lever ett innehållslöst liv i Rio de Janeiro. Hon har precis blivit uppsagd från sitt arbete som maskinskriverska. Fritiden ägnar Macabéa åt att lyssna på radio. Ibland äter hon ett hårdkokt ägg till lunch, en gång i månaden går hon på bio. Som enda lyx unnar hon sig en kall tår kaffe innan hon går och lägger sig. Efter ett blekt och tafatt förhållande beslutar hon sig för att att besöka en spådam. Sierskan förutspår Macabéa en strålande framtid.

Antal sidor: 123

På Chesil Beach

Edward och Florence har precis gift sig på Chesil Beach vid den engelska sydkusten. De vet att de passar bra ihop och tycker så mycket om varande. Samtidigt är de båda nervösa inför bröllopsnatten som väntar. Särskilt hos Florence tilltar nervositeten allt eftersom kvällen fortskrider och når till slut en punkt där den hotar att slå över i panik.

Antal sidor: 180

Oscar Levertins vänner

På en litteraturkryssning bestämmer sig den 62-åriga kulturtanten Boel för att kasta alla hämningar över bord. Bort med moralen - det är dags för brunstkarneval! Något måste fan hända nu, kanske måste någon dö. Varför ska en tänkande kvinna kröna sin livsgärning med att vara fogligare än hon behöver?

Antal sidor: 155

I de nederländska bergen

Kai och Lucia uppträder som illusionister vid en cirkus. De har tvingats till den vilda Södern där det ännu finns teatrar när Kai känner något i sitt öga, vasst som en glasskärva. Plötsligt är vi mitt uppe i en kalejdoskopisk återgivning av H. C. Andersens klassiska saga Snödrottningen.

Antal sidor: 132

När kejsaren var gudomlig

Februari 1942. Vi befinner oss i Karlifornien dagen efter attacken mot Pearl Harbour. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner har vår huvudperson förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna.

Antal sidor: 167

Pixel

Pixel är en mosaikroman uppbyggd av trettio kapitel som alla fått namn efter kroppsdelar och organ. En mängd olika människor möts, skiljs åt och möts kanske igen i situationer som är både vardagliga, humoristiska och prövande. Det handlar om kärlek och familjerelationer, om utsatthet och försök till kontakt.

Antal sidor: 164

Vi

Bao Vi och hennes familj flyr från Vietnam till Kanada. Vi berättar historien om sin familj i det gamla landet och i det nya. Hon berättar också om farofylld flykt, traditioner och kärlekssvek.

Antal sidor: 164

Vår

Nittonåriga Maja slits mellan den sista gymnasieterminens fyllor och framtidskänslor och sin egen isolering och sin längtan efter någon. Hon har sin älskade lillebror och sin mormor, hon har sin egen sexuella kraft och sin dödsångest; men hon är ensam. Så framträder plötsligt en vacker och löftesrik människa ur mörkret.

Antal sidor: 107

Nåd

Den före detta kulturjournalisten Johan Sletten får besked om att han kommer att dö i cancer. När han ber sin fru, som är läkare, att hjälpa honom att dö när han själv vill, vägrar hon först, men ger till slut efter. Själv blir Johan mer osäker i sitt beslut.

Antal sidor: 151

Årstider

Samling bestående av fyra kortromaner.

Vårbedrift är en originell fängelseskildring. Andy sitter oskyldigt dömd på livstid för ett dubbelmord och gör sig själv till fängelsets mönsterfånge. Han blir snart vän med kåkfararen Red, men ingen anar Andys avancerade planer på att skipa rättvisa.
Antal sidor: 124

I Sommardåd möter vi Todd, en helt vanlig amerikansk kille. När han upptäcker att en nazist bor i området blir han besatt av förintelsens grymheter. Todd manar den före detta SS-officeren att dela sin berättelse, och tillsammans väcker de ondskan till liv igen.
Antal sidor: 223

Höstgärning är historien om tolvårige Gordie och hans tre kompisar Chris, Teddy och Vern. Lockade av spänningen i att se en död kropp ger de sig ut på vandring längs järnvägen för att söka efter pojken Ray, som varit försvunnen i tre dygn. Utflykten får farliga följder, och pojkarna tar ett stort kliv mot en väntande vuxenvärld.
Antal sidor: 179

Vinterverk berättar om Sandra Stansfield: en ung blivande mor. Som en av de första i världen får hon lära sig andningsprofylax. För hennes läkare, doktor McCarron, blir det inte bara en möjlighet att pröva en ny metod - det blir också en skräckfylld lärdom om livsviljans ofattbara krafter.
Antal sidor: 85