På Bibliotek Uppsalas webbplats kan du låna e-ljudböcker som du kan lyssna på i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Här lär du dig hur du går till väga.

För att lyssna på e-ljudböcker måste du ha ett bibliotekskort.

Det går att lyssna på e-ljudböcker strömmande online i mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Du söker och lånar e-ljudböcker direkt på bibliotekets webbplats.

Du kan låna max 3 e-ljudböcker eller e-böcker per vecka. Det går inte att lämna tillbaka en e-ljudbok för att kunna låna en ny.

Använd sökrutan högst upp på sidan för att söka. Det går även att söka enbart e-ljudböcker. Det gör du i Utökad sökning. Markera E-ljudbok där det står Välj medietyp.

Låna

Webbsidan känner av vilken apparat du använder och rekommenderar det format som passar dig bäst. Om du stöter på problem så kan du testa med någon av de andra varianterna av uppspelning.

Dator

För att låna e-ljudboken till din dator loggar du in och klickar på knappen Låna: Lyssna i dator. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i dator. Klicka på denna knapp så öppnas boken automatiskt i en ljudboksspelare i din webbläsare.

iPhone/iPad

För att låna e-ljudboken på bibliotekets webbsida loggar du in och klickar på knappen Låna: Lyssna i iPhone/iPad. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i iPhone/iPad. Klicka på denna knapp så öppnas boken automatiskt i en ljudboksspelare i din webbläsare.

Android

För att låna e-ljudboken på bibliotekets webbsida loggar du in och klickar på knappen Låna: Lyssna i Android. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i Android. Klicka på denna knapp så länkas du vidare till Google play där du rekommenderas att installera appen Biblio. Om du istället vill läsa e-ljudboken direkt i webbläsaren klickar du istället på Låna: Lyssna i dator och därefter Öppna: Lyssna i dator. Då öppnas boken automatiskt i en ljudboksspelare i din webbläsare.

Lånetid

Lånetiden är vanligtvis 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-ljudboken, utan då lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Vill du låna om e-ljudboken måste du låna den igen.

Loggar du in och går till Mina lån kan du se när lånetiden går ut.

Problem?

Har du frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.