E-ljudböcker

På Bibliotek Uppsalas webbplats kan du låna strömmande e-ljudböcker som du kan lyssna på i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Här lär du dig hur du går till väga.

De e-ljudböcker som du kan låna är strömmande, vilket innebär att du måste vara uppkopplad på Internet. Det går inte att ladda ner e-ljudböcker.

För att låna strömmande e-ljudböcker måste du ha ett bibliotekskort.

Det går att lyssna på e-ljudböcker i mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Låna och lyssna på e-ljudböcker

Du söker och lånar strömmande e-ljudböcker direkt på bibliotekets webbplats. Använd sökrutan högst upp på sidan.

Du kan låna max 3 e-ljudböcker eller e-böcker per vecka. Det går inte att lämna tillbaka en e-ljudbok för att kunna låna en ny.

Använd sökrutan högst upp på sidan för att söka. Det går även att söka enbart e-ljudböcker. Det gör du i Utökad sökning. Markera E-ljudbok där det står Välj medietyp.

Låna

Webbsidan känner av vilken apparat du använder och rekommenderar det format som passar dig bäst. Om du stöter på problem så kan du testa med någon av de andra varianterna av uppspelning.

Dator och iPhone/iPad

För att låna e-ljudboken till din dator eller iPhone/iPad så klickar du på knappen Låna: Lyssna i dator respektive Låna: Lyssna i iPhone/iPad. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i dator respektive Öppna: Lyssna i iPhone/iPad. Klicka på denna knapp så öppnas boken automatiskt i en ljudboksspelare i din webbläsare.

Android

Android är ett operativsystem som finns i många olika mobiltelefoner och surfplattor. Några av de vanligaste fabrikaten som använder Android är Sony, Samsung, HTC ochLG.

För att lyssna på bibliotekets e-ljudböcker i Android-enheter behöver du först ladda ner appen Elib Ljudboksspelare i Google Play.

För att låna e-ljudboken till din Android-enhet så klickar du på knappen Låna: Lyssna i Android. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i Android. Klicka på denna knapp så öppnas boken automatiskt i appen Elib Ljudbokspelare.

Observera att du alltid måste gå via bibliotekets webbsida för att påbörja uppspelningen av en e-ljudbok, inte direkt via appen. Precis som tidigare ska du alltså logga in på bibliotekuppsala.se, gå till Mina lån och där klicka på Hämta e-lån. Välj sedan att öppna e-ljudboken i det rekommenderade formatet. Uppspelningen startar sedan i appen Elib Ljudboksspelare.

Lyssna

Du kan lyssna på din mobiltelefon, surfplatta eller dator.

För att lyssna på e-ljudböcker på en dator eller iPhone/iPad behövs ingen annan programvara än den som redan finns i webbläsaren. Om du använder en enhet med Android så behöver du hämta appen Elib Ljudbokspelare.

Surfa in på bibliotekuppsala.se. Logga in och leta fram den e-ljudbok som du vill låna. Klicka på det rekommenderade formatet för Låna och sedan Lyssna så öppnar sig spelaren i ett nytt fönster, alternativt i appen på Android.

Du kan ta paus i lyssnandet för att fortsätta vid ett senare tillfälle. Nästa gång du ska lyssna loggar du in på webbplatsen. Gå till Mina lån och klicka på knappen Lyssna så startas uppspelningen direkt i webbläsaren där du senast slutade.

 Elib ljudbokspelare

Lånetid

Lånetiden är vanligtvis 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-ljudboken, utan då lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Vill du låna om e-ljudboken igen så måste du låna den igen.

Loggar du in och går till Mina lån kan du se när lånetiden går ut.