Sök böcker, filmer, musik...

Sävjabiblioteket tipsar om spännande tv-serier att låna hem och sträckkolla.

alt=" "

En smart och snygg uppdatering av Arthur Conan Doyles klassiska detektivhistorier. I det moderna London arbetar det asociala geniet Sherlock Holmes som världens ende ”consulting detective”, och när den från Afghanistan nyss hemkomne arméläkaren John Watson flyttar in hos honom blir han snabbt indragen i Sherlocks allt annat än stillsamma verksamhet. Varje avsnitt är 90 minuter långt och framför allt de två första säsongerna är tv-underhållning av allra högsta klass.

alt=" "

En omistlig klassiker! David Lynch mystiska, och mystifierande, berättelse om FBI-agenten Dale Coopers arbete med att lösa mordet på Laura Palmer i det lilla samhället Twin Peaks revolutionerade tv-serien som medium i början på 90-talet. Inget är hårdkokt, nästan allt är jättekonstigt. Inget för den otålige, den lättskrämde, eller den som blir väldigt frustrerad över (extremt) öppna slut. En tredje säsong, som om möjligt var ännu mer förvirrande än de två första, släpptes 25 år efter att den andra säsongen visats, 2017.

alt=" "

Svensk kvinnokamp under 1900-talets början! Sissela Kyle spelar Dagmar Friman, som kämpar för kvinnlig rösträtt och i protest mot det mansdominerade samhället startar en kooperativ livsmedelshandel som drivs enbart av kvinnor. Detta ses inte med blida ögon av alla, och kampen för jämlikhet blir både lång och svår – men det här är ingen jobbig och sorglig berättelse, utan fröken Frimans krig är på det hela en underhållande (och lärorik) historia.

alt=" "

Baserad på Margaret Atwoods dystopiska skildring av ett USA där man på grund av dramatiskt sjunkande födelsetal har infört religiös diktatur och fråntagit kvinnor alla rättigheter. Allt är fruktansvärt och brutalt nästan hela tiden, men också mycket välspelat och spännande. Elisabeth Moss gör en storslagen insats som huvudpersonen June Osborne.

alt=" "

Fantasyserien som var en storsnackis under hela 10-talet! Har du inte redan sett det episka äventyret där storslagna strider och politiska intriger får samsas med drakar och de zombieliknande ”White Walkers” så är det kanske dags nu, även om slutet på serien var en besvikelse för många. Kampen om det magiska landet Westeros beryktade järntron är dock en blodig historia med ett antal inslag av sexuellt våld, så det är inget för den känslige.

alt=" "

Svensk-dansk kriminalserie som vunnit flera priser både i Sverige och utomlands. När en kropp hittas mitt på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark, få den svenska (och autistiska) polisen Saga och den danska polisen Martin i uppdrag att jobba tillsammans för att lösa fallet. Serien är spännande och ganska råbarkad, med många vändningar och ett fint samspel mellan de två huvudpersonerna.

alt=" "

På det engelska godset Downton Abbey huserar både familjen Crowley och deras tjänstefolk, och vi får följa deras öden och äventyr under 1900-talets början. Flärdfullt och nostalgiskt mys för anglofilen. Det finns även en film som utspelar sig efter själva tv-serien.

alt=" "

När Piper Chapman döms till 15 månaders fängelse för ett brott hon begick för tio år sedan vänds hela hennes välordnade medelklassmiljö upp och ned. I sju säsonger får vi följa henne och hennes medfångars ofta absurda tillvaro i ett amerikansk fängelse. Orange is the New Black tvekar inte inför att skildra de många problemen och brutaliteten på anstalterna, men det här är fortfarande en dramakomedi, så de roliga inslagen är många.

alt=" "

Under andra världskriget anställdes ett antal kvinnor för att i hemlighet arbeta som kodknäckare för den brittiska underrättelsetjänsten. Ett decennium senare bestämmer sig fyra av dem för att använda sina talanger för att lösa komplicerade brott som polisen inte lyckas reda upp. Det är inte särskilt glamoröst, men smart och spännande. Serien slutar tyvärr med något av en så kallade cliffhanger, men är väl värd att se ändå.