Landsbygd

Längtar du ut på landet? Vår bibliotekarie Ann-Mari tipsar om riktigt bra e-böcker med tema landsbygd.

Fårdagboken

Akademiker flyttar ut på landet och skaffar får. I Fårdagboken får vi följa Axel Lindéns vardag med de jordnära och praktiska sysslor som skötsel av en fårflock för med sig. De enkla dagboksanteckningarna är ibland just det, men inte sällan blir de också betraktelser av själva livets innersta kärna. Det här är en smått filosofisk liten tankebok – i fårakläder!

Gånglåt

Elin Olofsson har genom sina tre första romaner gjort sig till uttolkare av svensk landsbygd. Gånglåt skildrar ett familjedrama på släktgården Gärningsberg i Jämtland, dit sångerskan/låtskrivaren Sonia ”Salida” Sallström återvänder för att skriva sina memoarer. Under alla de år Salida ägnat sin karriär och ett liv i kändisvimlet, har systern Gun-Britt tagit hand om gården och hitta diverse uppfinningsrika utvägar till att klara sin försörjning i glesbygden. Att deras relation på ålderns höst präglas av missunnsamhet, bitterhet är uppenbart och en uppgörelse är oundviklig.

Korparna

Gammal tid möter ny i sjuttiotalets Småland. Lantbrukaren och familjefadern Agne är fast rotad i den leriga potatisåkern, medan dagdrömmande sonen Klas helst smiter i väg till sina andningshål i skogen, där umgänget med djur och natur, framförallt fåglar, tillfälligt lyfter det tunga bonde-arvet från hans axlar. Agnes outtalade fruktan för ”det nya” pyr under ytan och ger romanen en ödesmättad ton, samtidigt som berättelsen är en pricksäker skildring av den lite udda pojken Klas uppväxtvillkor. Korparna är den typen av roman som har en skenbart händelselös intrig, där all dramatik läses mellan raderna.

Missionären i Lekebruk

Året är 1979 och den unge, nyutexaminerade läraren Håkan Ågren fattar ett livsavgörande beslut: han ska, likt en kristen missionär, ge sig ut och ”frälsa” landsortens kunskapstörstande barnkullar med sin karisma och moderna pedagogik. Han tackar ja till en lärartjänst i det lilla samhället Lekebruk på närkeslätten och kulturkrocken kunde inte blivit större. I lärarrummet härskar tillsynsläraren Karl-Erik Enbom, som ser rött vid blotta tanken på dagens ”flumpedagogik” och på byn råder en machokultur bestående av ohämmat intag av hembränt, slagsmål och trimmade motorer. Tomas Eriksson har skrivit en underhållande och dråplig roman på temat stadsbo möter kärv landsbygdsmentalitet.

Moll

I en inte alltför avlägsen framtid utspelas Elisabeth Rynells roman Moll. Icke önskvärda, olönsamma individer deporteras från storstadsregionerna, för att ge plats åt mer framgångsrika och lyckade invånare. Moll, en kvinna i övre medelåldern, hör till en skara som sätts på en buss med destination Sveg och ett uppsamlingsläger där. Vid ett rastställe någonstans i södra Norrland lyckas hon fly. Hon känner vagt igen sig i trakterna; här har hon en gång levt ett lyckligt liv med man och barn, innan en katastrof drabbade hennes lilla familj. Driven av behovet att försöka hitta sitt gamla hus och försonas med det som hände då, tar hon sig fram genom en mörk och övergiven landsbygd. Naturens själ finns ständigt närvarande i romanen, som är skriven på ett vidunderligt vackert språk.

Inlandet

Elin Willows debuterar med en roman om en ung kvinna i ett slags mellanrum som bara blivit. Hon har upplevt en kärlekshistoria med en man från nordligaste norr och bestämt sig för att flytta med honom till hans hemtrakter för att leva med honom där. De hinner inte ens flytta ihop på riktigt innan förhållandet plötsligt tar slut. Han hittar en ny tjej, flyttar så småningom och börjar studera på annan ort. Kvinnan blir kvar, tar ett jobb i mataffären och överlever, men lever inte. Just när livet skulle börja sätts det på paus. Det är en tillvaro i stark kontrast till nutidens mantra ”fånga dagen”. Långsamt, långsamt erövrar hon det norrländska; hon tar plats och gör det till sin plats.

Västmanland

”Det var en gång ett litet län som mest såg ut som en tillknycklad fyrkant. Västmanland är dess namn.” Sven Olov Karlsson känner sin hembygd utan och innan och har förlagt handlingen i flera romaner till detta landskap. Boken med titeln Västmanland är en novellsamling, där länets tio kommuner tilldelats varsin novell. Författaren är fantastiskt skicklig på att upptäcka det ovanliga i det vanliga och det stora i det lilla. Han skildrar ett Sverige bortom storstadsregionernas brus med knivskarp precision.

Läget i landet

Po Tidholm är journalist och har ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv åt att undersöka urbaniseringens påverkan på landsbygden och hur villkoren för att bo och leva där försämrats. De 89 tankar om landsbygdsfrågan, som boken består av, ger både nya insikter och perspektiv, såväl som den historiska bakgrunden till 1900-talets urbaniseringsvåg. Med journalistens vassa penna redogör Tidholm för torra fakta på ett tilltalande och lättillgängligt sätt.

Tipsat av: Ann-Mari Tammerman