Lånevillkor

Så här går det till att låna hos oss på Bibliotek Uppsala.

Bibliotekskortet

Fyll i bibliotekskortsansökan här på vår hemsida och hämta sedan bibliotekskortet på biblioteket.

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Det betyder att du ansvarar för böcker och annat som lånas med kortet.

Du behöver en PIN-kod för att låna, låna om och reservera.

Om du tappar bort ditt bibliotekskort, anmäl det till biblioteket, så spärrar vi kortet.

Har du glömt ditt bibliotekskort hemma kan du låna med personnummer och PIN-kod i våra låneautomater, eller visa legitimation.

Sekretess

Sekretess gäller för bibliotekslån. När du lämnar tillbaka dina lån försvinner uppgifterna om lånen i bibliotekssystemet.

Om du har en avgift att betala är uppgifterna kvar till dess att du har betalat avgiften.

Lånetider

Det förfallodatum som du får vid lånetillfället är bindande. Se därför till att alltid ta ett kvitto vid lånetillfället. Det är ditt ansvar att notera lånetiden vid lånetillfället. Förutom på kvittot så kan du alltid se dina lånetider på Mina sidor på Bibliotek Uppsalas webbsida.

En vanlig bok kan du låna i 28 dagar, sedan måste du låna om den. Det kan du göra själv på Mina sidor, du kan skicka ett mejl till vår kundtjänst eller ringa oss på 018-7271700. Du kan också låna om på något av våra bibliotek.

Reservationslånetid

Om någon står i kö på det som du lånat blir lånetiden kortare. 14 dagar är reservationslånetiden för en vanlig bok.

Sen återlämning

Om du lämnar tillbaka dina lån för sent, efter förfallodatumet, tar biblioteket ut en så kallad övertidsavgift. Avgiften läggs automatiskt på ditt lånekort.

Påminnelser

Övertidsvarning

Några dagar innan du ska lämna tillbaka det du har lånat kan du välja att få en övertidsvarning. Du kan välja om du vill få varningen via sms eller e-post. Var noga med att ditt telefonnummer och din e-postadress är uppdaterade på ditt bibliotekskonto.
Observera att övertidsvarningen är en extra hjälp för att påminna dig om att du har ett lån. I händelse av att övertidsvarningen av någon anledning uteblivit så är det ändå ditt ansvar att ha noterat förfallodatumet vid lånetillfället eller på bibliotekets webbsida.

Förseningar

Om ett lån är försenat så kommer du först att få två påminnelser och därefter skickar biblioteket en räkning. Avgiften för en påminnelse är 25 kronor. Du kan välja att få påminnelser via e-post eller brev. Var noga med att din e-postadress är uppdaterad på ditt bibliotekskonto. Räkningar skickas alltid som brev.
Den första påminnelsen kommer 2 veckor efter förfallodatumet och den andra påminnelsen skickas 6 veckor efter förfallodatumet. Räkning skickas 10 veckor efter förfallodatumet.
Om det finns reservationskö på det du har lånat så skickas en extra påminnelse strax efter förfallodatumet.

Avgifter

Om du inte lämnar tillbaka det du lånat i tid så tar biblioteket ut en avgift, en så kallad övertidsavgift. Vi tar också ut avgifter för de påminnelser som vi skickar ut om lånet är mycket försenat. Om du har en skuld på 50 kronor eller mer kan du inte låna eller reservera. När du har betalat så att din skuld är under 50 kronor kan du låna och reservera igen.

Du kan se om du har en skuld till oss på Mina sidor, och betala den direkt. Där kan du också låna om det du har lånat.

Återlämning

Du kan lämna tillbaka det du lånat på vilket av våra 13 bibliotek du vill. Låna här – lämna där!