Sök böcker, filmer, musik...

Vad händer på natten?

Vad händer egentligen på natten? Finns det något där i mörkret? Vi tipsar om böcker med tema ljus och mörker, för barn i alla åldrar.

Bilderböcker

Memmo och Mysen väntar på vintern

Memmo går med trötta ben, alla löven ligger på marken, leran finns överallt och gör stövlarna tunga som sten. Men, en natt när alla sover börjar snöflingor falla och bäddar in hela landskapet i ett mjukt vitt täcke och allt blir så annorlunda, vitt , ljust och tyst. En vacker bilderbok om förvandlingen från mörkt till ljust.

Mörkret längst ner

Mörkret längst ner av Lemony Snicket

Alfred är rädd för mörkret som bor i hans källare, allra längst ner. Ibland kryper det upp ur källaren och gömmer sig i en vrå någonstans tills det blir natt. Då kryper mörkret ut och tar plats i hela huset. Men en kväll kom mörkret till Alfreds rum och bad honom följa med. Mörkret ville visa något för Alfred.

En fin berättelse om att våga möta det man fruktar och att kunna övervinna sin rädsla.

Vad händer på natten?

Vad händer på natten? av Laura Cowan

Här är en helt ny faktabilderbok om vad som händer på natten med mängder av roliga detaljer och massor att titta på och prata om. Många olika aspekter av vad som faktiskt händer runtom  i världen medan de flesta av oss bara ligger och sover.

Passar fint för äldre förskolebarn.

6-9 år

Monster-mysterium

Monster-mysterium av Mats Wänblad

En fristående bok om familjen Monstersson. Ebba och Boris ska vara ensamma hemma med Mysis - Boris stora monsterliknande husdjur. Mycket går tokigt när Mysis börjar jaga nattfjärilar.

Lättläst för nybörjarläsarna.

Finns också att läsa som e-bok.

Vitas hemlighet

Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn

Vita Olsson är sju år och den enda i klassen som ännu inte tappat framtänderna. Hon bor med sin mamma i ett vitt hus; hennes pappa har flyttat till Italien och ska få en bebis med en ny kvinna. En lillebror är ju det som Vita allra mest längtar efter. En natt får Vita höra ylanden nere från pizzerian i huset där de bor. Är det en varulv som gömmer sig i mörker?

En fin berättelse om att vara sju år, om känslor och om att hitta en kompis. Passar bra att läsa högt. 

Vampyrspanarna

Vampyrspanarna av Annika Widholm

Det är snöstorm och Malva och Hanna måste övernatta på ett ruskigt hotell. Hanna tror att det kan finnas vampyrer där. Malva hoppas att det inte är så. På natten hör de ett mystiskt ljud och ger sig ut på vampyrspaning genom mörka och ödsliga rum. I källaren hittar de en kista och förstår att vampyren är nära.

Lättläst, spännande och bara lite läskigt.

Finns också som e-ljudbok

9-12 år

Midnattsstjärnan

Midnattsstjärnan av Mårten Sandén

Peter tycker att han ser en berömd skådespelare i en limousin. Petra tror inte på honom. När de stöter på en tomte som beter sig konstigt börjar de spana på honom. Under december hinner de träffa världsberömda filmstjärnor, nästan bli sprängda i luften, gömma sig i skumma affärer och söka efter den skugglika Midnattsstjärnan.

Petrinideckarna är en serie full av spänning och mystik. Det finns 18 böcker i serien så om du inte har läst dem så har du mycket spännande läsning framför dig!

Finns också som ljudbok på CD-skiva

F som i sämst

F som i sämst av Cilla Jackert

Vinnare av Barnradions bokpris. Jonna är sämst på allt- både i skolan och hemma! Hennes syster Miriam är bäst på allt, talangfull och omtyckt, Jonnas motsats. Miriam ska vara Lucia i skolan och Jonna får en idé- hon ska klippa av Miriams hår under natten. Hur omtyckt blir hon då? Men vem bestämmer vad som är bäst och vad som är sämst? Hur ska man göra för att räcka till?

Finns också att läsa som e-bok.

Nidstången

Nidstången (Pax-serien del 1) av Åsa Larsson med flera

I Mariefred har väktarna Estrid och Magnar vigt sina liv åt att skydda biblioteket under kyrkan, men nu börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det. Pojkarna kämpar även i vardagen, med mobbare, ett nytt hem och längtan efter en frånvarande mamma. Illustrerad med detaljrika bilder som bidrar till den magiska stämningen.

Finns också som e-bok, e-ljudbok, ljudbok på CD-skiva och talbok på Daisy-skiva

Faktaböcker

Natten lyser!

Natten lyser! av Lena Sjöberg

Natten är här. Det är alldeles mörkt. Eller är det verkligen det? Står vi stilla en stund hinner våra ögon vänja sig vid mörkret, och vissa kvällar ser vi Vintergatans alla stjärnor som ett ljust band ovanför oss. Natten rymmer både ljus och mörker. Följ med in i den dunkla skogen, ner i det kolsvarta havet och vidare ut i en öde nattstad och upptäck allt som faktiskt lyser.

Djur i natten

Djur i natten av Camilla De la Bédoyère

Här presenteras olika djur som rör sig i natten, t.ex. räven, lemuren, myrkotten, vombaten, fladdermusen och lysmasken. Man får veta vad det är som gör att de fungerar som bäst när det är mörkt omkring dem.

Tipsat av: Ewa Svärd, Kasia Kasprzyk och Lovisa Björnström

Bild: Bokomslag till Vad händer på natten? Illustrerad av Bonnie Pang, bilden är beskuren.