Sök böcker, filmer, musik...

Magiska världar

Enhörningar, drakar och uråldriga väsen. Vi tipsar om magiska böcker för barn i alla åldrar!

Bilderböcker

Enhörningen och regnbågsbajset

Till och med enhörningar behöver bajsa. Såklart är enhörningens bajs regnbågsfärgat och magiskt! När enhörningen kommer till sagostaden och bajsar blir allt färgglatt och glittrande och alla blir lyckliga. Alla utom enhörningen själv som blir alltmer nedstämd. En berättelse om vänskap på rim.

Lilla Sticka i landet Lycka

Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark

När Daniel inte kan sova berättar Julia en sann historia om hur hon saknar sin bror Tomek. En dag råkar när hon åker kälke rutchar hon ned i en istunnel och hamnar i landet Lycka. Där möter Julia skalbaggen Jacobi som är klädd i frack och fluga och den elaka Krabban som tillfångatar barn. En alldeles fantastisk historia med vackra bilder!

Finns också som e-ljudbok.

Kartan

Kartan av Aaron Becker

En bilderbok utan ord om parallella världar. Två barn söker i regnet skydd under en bro. Av en man får de en karta. Barnen kliver igenom en dörr och hamnar i ett äventyr i en annan värld. Kartan och de magiska kritorna som de har med i sig använder de i kampen mellan ont och gott. Fantasirik berättelse där läsaren får tolka bilderna.

För 6-9-åringar

Boken om Mademoiselle Oiseau

Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt 

Isabellas liv är grått, tråkigt och ensamt. Hon bor mitt i Paris i ett höghus på femte våningen. En dag råkar hon ta hissen upp till sexan, och träffar Mademoiselle Oiseau och alla hennes katter. I Mademoiselle Oiseaus lägenhet kan allting hända, det sprudlar av färg och magi och påhitt av alla de slag!

Lokas monsterglasögon

Lokas monsterglasögon av Lisa Moroni 

Loka får nya glasögon, men det är inga vanliga glasögon. Plötsligt kan hon se alla de mystiska varelserna som gömmer sig i skåpen, under sängen och på de mest konstiga ställen. En lättläst berättelse i flera delar om monstervärlden som finns alldeles intill vår egen.

Ishavspirater

Ishavspirater av Frida Nilsson

Ett magiskt äventyr som utspelar sig i det kalla ishavet, bland pirater och vargar och kanske en och annan sjöjungfru. Siri måste ge sig ut på en resa för att rädda sin lillasyster Miki från de fruktansvärda piraterna som härjar på havet. En äventyrsaga som väcker filosofiska funderingar om vad som är ont och gott, och vilka vi egentligen har makt över.

Finns också som e-bok och e-ljudbok.

För 9-12-åringar

Midnattstid

Midnattstid av Benjamin Read

Emilys föräldrar försvinner hastigt och hon blir ensam kvar därhemma. Pappa jobbar på nattposten och Emily tar sig dit för att leta efter honom. Nattposten visar sig vara en spännande plats och vägen in till en annan värld. Värld kryllar av magiska varelser, men hotas också av stor fara. Bara Emily kan rädda den! Magi, äventyr och högt tempo i en bok som passar dig som gillar fantasy med inslag av humor. Första delen i en triologi!   

Finns också som e-bok.

Kartritarens dotter

Kartritarens dotter av Kiran Millwood Hargrave 

Isabellas pappa ritar fantastiska kartor och hon drömmer om att besöka alla de avlägsna platser hon ser på de vackra arken. Men Isabella kan inte ens besöka andra delar av ön som hon bor på eftersom den regerande diktatorn har spärrat av större delar för befolkningen. Ett mord begås och Isabellas bästa vän, och diktatorns dotter Lupe, ger sig iväg bortom avspärrningarna för att hitta förövarna. Diktatorn organiserar en räddningsexpedition för att hämta hem dottern och med hjälp av sin kunskap om kartor lyckas Isabella nästla sig in i expeditionen. Nu får hon äntligen se de platser som hon tidigare bara har kunnat drömma om, men det verkar som att gammal ondska har vaknat till liv och väntar på expeditionen vid de tidigare förbjudna områdena...

Välskriven och spännande fantasyberättelse om vänskap, kartor, mod, sorg, skuld och familjerelationer.

Bara den svagaste överlever

Bara den svagaste överlever av Petrus Dahlin

Filix Wood vaknar en dag upp med en märklig känsla i naveln. Det är som en tråd av längtan och plötsligt bara MÅSTE han ut i skogen. Hans excentriska konstnärsmamma fattar först ingenting när Filix som i vanliga fall helst spelar dataspel plötsligt vill ut och leva vildmarksliv, men ger snart med sig och låter honom dra till skogs. I skogen väntar hemligheter, ja en helt annan värld uppe bland träden. Hur ska den gameande och rätt klena Filix klara sig i denna värld där det sägs att bara den starkaste överlever. Fast tänk om det snarare är så att den svagaste är den starkaste.

Det här är en bok för dig som gillar spänning, action, humor och hunger games-känsla. Första delen i en serie.

Faktaböcker

Baka enhörningar

Baka enhörningar av Miss Blueberrymuffin 

Den här boken är fylld med recept på färgglada muffins, tårtor, smoothies och annat gott. En inspirerande kokbok för alla enhörningsälskare!

Enhörningarnas hemliga liv

Enhörningarnas hemliga liv av Temisa Seraphini 

Enhörningar är djur som fascinerar människor i alla åldrar. I den här boken får vi veta massor om dessa magiska varelser. Här får man reda på att det finns sex olika sorters enhörningar, hur de lever, vad de äter och om deras magiska krafter.

Väsenologi

Väsenologi av Ingela Korsell

Ingela Korsell var en av författarna bakom den populära Pax-serien och får här användning för det digra researchmaterial som hon samlade på sig under åren med Pax. Hon ger oss en ordentlig introduktion till väsen i nordisk folktro och Reine Rosenberg bjuder på fina illustrationer.   

Elins hemligheter: En handbok i häxkonst

Häng med häxan Elin under ett år och lär dig allt du behöver veta om besvärjelser, trolldomsörter, häxbrygder och magiska stenar. Drömmer du om att bli en modern häxa? Då är den här handboken för dig! Plus i kanten för det lilla och bärvänliga formatet. Handboken kan tas med överallt!

Tipsat av barnbibliotekarierna Elina, Linn och Maja