Nyckelknippan beskuren

Vi tipsar om böcker för barn där det kan hända lite vad som helst. Håll i er!

Bilderböcker på rim

Snart sover du

Snart sover du - ett års godnatt av Haddy Njie och Lisa Aisato

”Efter vinter följer vår; världen vaknar nu.
Om våren sover sommar; och snart sover du.”

En berättelse om året som går och naturens som skiftar i utseende. Varje uppslag skildrar en ny årstid medan de övriga beskrivs slumrande. Den färgsprakande boken innehåller många vackra harmoniska bilder och berättelsen på rim vaggar lyssnaren sakta till ro.

Nyckelknipan

Nyckelknipan av Sara Mander

”Nu har jag letat i timmar i sträck
Men hemnyckeln är helt väck!”

Åh, nej nycklarna är borta. Här får du den följa en anonym berättare genom ett flerfamiljshus i jakten på nycklarna. Samtidigt får du möta alla lustiga grannar och se in i deras lägenheter och hur de bor. Du får träffa Maja en helt vanlig flicka med sju små minipappor, godissamlaren Harry, en spionfamilj och många fler. En underfundig bok som tilltalar både barn och vuxna.

Allting händer

Allting händer av Anders Holmer

Tågräls följer sidornas blad genom landskap och miljöer som skiftar och där allting händer. En snurrig berättelse med ett poetiskt och lekfullt språk. Knasigt och roligt helt enkelt. Håll utkik efter fortsättningen Inget händer (2019).

Alla balla monster

Alla balla monster av Dick Qwarfort

En bok för alla monsterfantaster med vampyrer, varulvar och flera andra monster. Här får du träffa Albin, Charlie och Gilbert, tre monsterkompisar som är ute på äventyr återberättat med rim. 

Elmer Spelman

Elmer Spelman av Ulf Stark och Lotta Geffenblad

En bok om Elmer och musikens kraft. Genom att spela gitarr gör Elmer folk glada, får dem att dansa och botar sömnproblem. Rytmiskt och lekfullt berättat. Läs även de andra böckerna om Elmer; Elmer Kock, Elmer Städare och Elmer Djurdoktor.

Kapitelböcker

Alice i Underlandet

Alice i Underlandet av Lewis Carrol

”Om du inte vet vart du är på väg kommer du att hamna någon annanstans!” (Lewis Carroll).

Många har säkert sett Tim Burtons filmversion om hur Alice ramlar ner i ett kaninhål och får vara med om vidunderliga äventyr där hon bland annat träffar en vit kanin, en hattmakare och en galen drottning. Förutom Burtons version från 2010 rekommenderas även den amerikanska TV-versionen från 1999. Men man måste förstås också läsa boken! Det är en härligt fantasieggande berättelse som håller än idag. Låna gärna flera olika utgåvor. Den har illustrerats av många olika konstnärer, till exempel John Tenniel (originalet), Tove Jansson och Anthony Browne. Det är en riktig klassiker som lämpar sig för högläsning.

Passar 7-100 år.

Arlo Finch i Eldsdalen

Arlo Finch i Eldsdalen av John August

John August har bland annat skrivit filmmanus till Kalle och chokladfabriken och Big fish. Med Arlo Finch debuterar han som författare.

Arlo har precis flyttat till Pine Mountain där han går med i scoutkåren som visar sig vara lite märklig. Han får bl a lära sig om åskklappar, kvickljus och spökhundar. Snart förstår han vikten av att lära sig att veta vilka stigar som leder till magiska platser och vilka som leder till fara.

”När Arlo såg sig omkring upptäckte han hur rummets väggar började ge vika och avslöjade en månupplyst skog. Det var bara sängen och fönsterkarmen som stod kvar. På andra sidan fönstret uppenbarade sig en flicka och världen på hennes sida glittrade i silver och guld, som ett slott av höstlöv. Hon tittade åt höger, som om någon var på väg åt hennes håll. Orden hon viskade kom snabbt: ”Om jag kan se dig, då kan de se dig … Var försiktig, Arlo Finch.”

Så här säger författaren själv om sin bok: ”Jag har ofta fantiserat om mitt tioåriga jag framför en bokhylla. Vad skulle jag ha velat läsa? Vilken bok hade jag valt? Svaret är: äventyr, mysterium, magi, fara. Och om möjligt: drakar. Mitt mål med Arlo Finch är att locka fram äventyraren och slukarläsaren i oss alla!”

Passar 10-15 år.

Leonora och glasplaneten

Leonora och glasplaneten av Helen Johansson

Leonora har svans och kommer från planeten Junoo, men nu befinner hon sig långt därifrån. Hon åkte nämligen iväg i en liten rymdfarkost på egen hand, utan att be sina föräldrar om lov, och kraschade sedan på en glasplanet. Som tur är har Leonora med sig pälsroboten Bobo som ger henne råd. Men Bobo laddas via solceller och till glasplaneten når inte solen. Hans batteri tar slut lagom till att Leonora blir tillfångatagen av några riktigt märkliga typer. På glasplaneten har de ett eget språk, här får vi veta vad läroteket, dillbar och supernova betyder. En kul och spännande bok att läsa själv eller att ha som högläsningsbok.

Passar 6-10 år.

Loranga, Masarin och Dartanjang

Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren

”Ska jag ta ett arbete och förstöra mina bästa år? Men jag måste ju vara hemma och leka med Masarin! Och vem ska lyssna på popmusik om inte jag är hemma? Och bullarna då, vem ska äta upp dem?”

Berättelsen handlar om pojken Masarin och hans pappa Loranga. I deras vedbod bor Masarins farfar, Dartanjang, som är hypokondriker och aningen dement. Loranga, ständigt klädd i badrock och med en blommig tehuva på huvudet, är en barnslig och ansvarslös bohem. Det blir oftast Masarin som får ta ansvar, bland annat för sin gammelmorfar som tror att han är en gök och bor i toppen av en tall ute i skogen. Masarin är dock inte bekymrad över detta, han gläds åt att hans pappa leker med honom. Flera av bokens episoder bygger på att Dartanjang vaknar på morgonen med en ny identitet och har glömt bort vem han var igår. En riktig klassiker bland svenska barnböcker som än idag känns fräsch och innovativ. Fantasi är tidlöst!

Passar 7-100 år.

Blodröd måne

Blodröd måne av Cassie Beastley 

När den blodröda månen stiger över Okefenokee-träsket kommer den mystiska gyllene alligatorn Munch enligt legenden att skänka lycka till den enfaldiga människa som är dum nog att närma sig honom. Men 1817, när två enfaldiga människor når honom samtidigt, delas ödet. Med katastrofala följder för de båda och för deras efterkommande. Hälften av de efterkommande får bra liv, och hälften förfärliga. Cassie Beasley har skrivit en fantastisk historia om vänskap, familj, magi och äventyr. En blandning av skröna, magisk realism, och lite komiskt kaos. Passar alldeles utmärkt för högläsning.

Passar 10-15 år.

Ossians ovanliga nanny

Ossians ovanliga nanny av Ylva Karlsson

”Ossian, ropviskade Samuel. Det är en tant i trädet. Jag lovar. En med paraply”. När nannyn Petronella kommer till Ossians familj börjar märkliga saker att hända. Tavlor får liv, en gungstol blir magisk och det visar sig att Petronella både kan styra över vädret och hjälpa Ossian att våga mer. En modern högläsningsbok med fart och fläkt.

Passar 6-10 år.

Här kan det också skena iväg

328568
Av: Mazetti, Katarina
573741
Av: Ohlsson, Sara
Av: Adbåge, Lisen
122783
Av: Flygt, Torbjörn
159836
133787
Av: Wattin, Danny
552220
Av: Sparring, Anders
Av: Gustavsson, Per
485140
Av: Gaiman, Neil
Av: Riddell, Chris
443924
Av: Pilkey, Dav
106526
Av: Kirkegaard, Ole Lund
80433
Av: Lindell, Elin

Fler hisnande äventyr

589047
Av: Pettersen, Siri
360946
Av: Snicket, Lemony
523387
67249
Av: Evans, Lissa

Tipsat av Helena på Stenhagenbiblioteket och Peter på Vängebiblioteket.