Sök böcker, filmer, musik...

Monsterbestiarium

Monster, skumma sagoväsen och spöken. Vi tipsar om läskiga böcker för barn i olika åldrar.

Bilderböcker

Tända lampan

Tända lampan av Ola Belin

I mörka rum är ingenting vad det verkar: en krukväxt blir ett monster och en planka blir en krokodil. Men vad händer när vi tänder lampan? En lagom ruggig och spännande bok om vad som gömmer sig i huset när det är mörkt! 

Sagan om den underbara familjen kanin och godistrollet

Jonna Björnstjernas böcker om den underbara familjen kanin är härligt läskiga och fulla med kluriga bilder. I den här boken dyker Godistrollet upp – trollet som rövar bort barn som äter godis när de inte får. Böckerna om den underbara familjen kanin finns även att lyssna på i Barnradion, men det är nog bäst att sitta nära en vuxen!

Finns också att läsa som e-bok.

Stormvalen och lilla Noa

Stormvalen och lilla Noa av Benji Davies

Lilla Noas pappa är fiskare, och när det blir vinter är det farligt att ge sig ut på havet i snöstorm. En kväll kommer pappa inte tillbaka. Noa tar sin lykta och går ut på isen i stormen. Där får han hjälp från ett oväntat håll… En berättelse med mycket drama och känslor, och magiska illustrationer.

Kapitelböcker 6-9 år

Damen på kyrkogården och andra spökhistorier

Nio korta spökhistorier för dig som gillar läskiga böcker. Läsaren får möta rysliga varelser som Den huvudlöse mannen, Liftaren och Flickan utan ansikte. För modiga barn från cirka 6 år.

Skräck på båten

Skräck på båten av Per Östergaard

En skräckis för nybörjarläsaren. Viktor och Gustav är på väg hem och tar förbi hamnen. Där ser vännerna en båt i mörkret. De går ombord, går ner för trappan och in genom en dörr. Då slår dörren igen och de blir inlåsta. Hur ska Viktor och Gustav nu ta sig ut? Lättläst och läskigt för barn från cirka 6 år.

Dödluvan och vargen

Dödluvan och vargen av Wiley Blevins

Boken är en del av serien Lilla skräckbiblioteket som gör om klassiska sagor i ondskefull tappning. En lättläst mysrysare med magiska bilder. För barn från cirka 6 år.

Vampyren

Vampyren av Ewa Christina Johansson

Första boken i serien om Axels monsterjakt. Axel har börjat i en ny skola och längst ner i skolans källare finns en hemlig dörr. Lärarna säger att det bara finns skräp innanför den dörren men andra elever har hört hemska skrik inifrån källarrummet. Det ryktas att en kille trean har tagit i handtaget till den hemliga dörren och att det var klibbigt som blod. Men när tredjeklassaren skulle visa blodet för sina kompisar var det borta. När kompisen Ruts lillebror Pär försvinner måste Axel ta mod till sig och ta sig in genom den hemliga dörren i källaren… För barn från cirka 6 år.

Kapitelböcker 9-12 år

Flocken

Flocken av Matilda Ruta och Rasmus Malm

Det är något som händer på kyrkogården, ett gäng härjar runt bland gravarna. Lova, som håller på att bli tonåring, dras som en magnet till kyrkogården. Hon känner på sig att något inte är som det ska med det där gänget… Eller är det kanske precis som det ska? En serieroman om att hitta nya sidor av sig själv, och att leta efter sitt sammanhang. 

Vandraren utan ansikte

Vandraren utan ansikte av Andreas Palmaer 

Vad gör en skräckhistoria riktigt läskig? När den tar fasta på de där vardagliga, verklighetsnära detaljerna som gör att det kommer riktigt nära? I den här samlingen av skräcknoveller avhandlas allt från småsyskon, skype-samtal och skärmtid. Kanske tillräckligt läskigt för att skrämma även den mest orädda?

Faktaböcker

Väsenologi

Väsenologi av Ingela Korsell

Väsen var magiska varelser som i folktron kunde vara både onda och goda. De höll sig oftast osynliga för människor men visade sig ibland för vissa utvalda. Skydd mot väsen var till exempel saker av stål, gravjord och skelettdelar, Guds ord, vitlök, att göra saker baklänges, motsols eller med vänster hand. Det och mycket mer får läsaren lära sig om väsen i Ingela Korsells (en av författarna bakom Pax-serien) nya bok med rysliga illustrationer av Reine Rosenberg. Ruskigt spännande läsning för barn från cirka 9 år

 De odöda

De odöda av Johan Egerkrans

Draug, Banshee, Drekavac och Windigo är bara några av de fasansfulla väsen som möta i denna bok. Genom olika sägner får vi lära känna gengångare som sägs ha plågat människor runtom i hela världen. Effektfulla bilder berikar denna samling blodisande historier om de odöda. Mörkt och otäckt för barn från cirka 9 år.

Monsterbestiarium

Monsterbestiarium av Bo Eriksson

Monster kan skrämma liten som stor och i denna häftiga faktabok får vi lära oss mycket om olika varelser. Och framför allt hur vi kan skydda oss mot dem! Visste du till exempel att det bästa sättet att undvika häxan Baba Yaga är att aldrig ta emot godis från främmande människor och att se upp för flygande mortlar. Boken är uppdelad i olika områden där de monstren hör hemma som underjorden, städerna och rymden. En bladvändare för orädda barn från cirka 9 år.

Från Döda fallet till Ales stenar- platser med (spök)historia

Wiks slott ligger vid Mälaren, två mil utanför Uppsala. Fru Ramborg bodde här under 1300-talet och det sägs att hon fortfarande är synlig ibland på slottet. Enligt författaren Lena Arro finns spöken överallt. De är minnen av människor och djur som levt före oss och varje plats har sina egna spöken och sin egen (spök)historia. I den här boken har Arro samlat några av Sveriges alla spännande och märkliga platser. För vetgiriga barn från cirka 9 år.

Tipsat av Caroline på Eriksbergsbiblioteket och Linn på Stadsbiblioteket