Sök böcker, filmer, musik...

alt=" "

Lina på Stadsbibliotekets barnavdelning tipsar om lagom läskiga böcker för barn 3-12 år.

Bilderböcker 3-6 år

alt=" "

När man har riktig otur brukar man i den underbara delen av Sagoskogen säga att det beror på farbror Elände. Han för bara massa otur med sig, det ena värre än det andra. Den här dagen ska Lillebror och Lillasyster gå ut med mamma och plocka blåbär. Men hur kommer det sig att allting går fel där ute i skogen? Mamma trampar rätt i korgen och landar i alla kladdiga bär. Och när hon försvinner för att tvätta av sig i bäckan anar Lillebror att det finns något riktigt lurt i skogen. Snart står han öga mot öga med både trehövdade troll och otursgubbar.

alt=" "

Den enorma krokodilen av Roald Dahl

I en av de lerigaste floderna i Afrika skryter den enorma krokodilen om att han tänker gå till stan för att äta smaskiga barn genom att lura dem med sina olika fiffiga knep. På vägen mot stan kommer han träffa på andra djur som tycker han är hemsk som vill äta barn. När han väl nått fram till staden får han snart syn på barn att äta upp och sätter igång med sina smarta knep. Finns det några som kan stoppa den enorma krokodilen innan han lyckas?

alt=" "

Sent en natt i november ska Oskar åka med en korg till mormor. Han stiger på buss nummer 13 där både chauffören med de sylvassa tänderna och de andra medresenärerna ser lite skumma ut. En efter en stiger de andra av och så plötsligt är det bara Oskar kvar ensam med den hemske chauffören som säger att han är så hungrig, så hungrig. Kan husdjuret i Oskars korg komma till hjälp när det behövs?

alt=" "

Inget kan skrämma en björn av Elizabeth Dale

Precis när den lilla björnfamiljen har krupit ihop för att sova hör lilla björn ett ljud och alla tassar ut i mörkret för att undersöka vad det var som hördes. Pappa björn hävdar bestämt att det inte finns något att vara rädd för. Inget kan skrämma en björn säger han. Men vartefter de tassar fram så blir de mer och mer fundersamma om det verkligen stämmer och var har mamma björn tagit vägen? Och storasyskonen björn är också borta… mystiskt!

alt=" "

Mortina är som vilken vanlig flicka som helst… förutom att hon är väldigt blek och kan kasta med sina kroppsdelar och sedan sy fast dem igen. Hon bor i Gamla kråkslottet hos faster Krypta och leker med sin hund Rabies. Helst skulle hon vilja få leka med de andra barnen i byn men det är svårt att smälta in när man är en zombie. Men så får hon höra att man ska fira halloween när alla klär ut sig till spöken och monster och då ser Mortina sin chans att få vara precis som alla andra… nästan.

Finns också att läsa som e-bok

För 6-9-åringar

alt=" "

Rapunzel och varulven av Wiley Blevins

Stackars långhåriga Rapunzel sitter där instängd i sitt torn och får inte träffa någon annan en den elaka häxan som håller henne fången. Hon längtar så att få en vän. En dag dyker det upp en prins som passar perfekt. Tyvärr blir de avslöjade av häxan som då förhäxar prinsen till något minst lika hårigt som Rapunzel.

Finns också att lyssna på som e-ljudbok

alt=" "

Pojken på kyrkogården av Jessica Lindholm

Alice har alltid gillat svart, skelett och kyrkogårdar och tursamt nog bor hon precis intill en gammal kyrkogård. En dag får hon en aning om att hon inte är ensam bland gravarna och efter lite list lyckas hon fånga in sin beundrare, den 6-årige pojkzombien Zackarias, som får följa med Alice hem. Men att ha en zombie hemma visar sig medföra en hel del krångel och problem då han både äter upp barnflickan Mimmis kanariefågel och biter den otrevliga grannen.

alt=" "

Puts väck! av Ellen Holmboe

Oskar älskar att trolla. Meningen var att han skulle vara på trolleriträff med Magiska cirkeln men mamma har fullt upp med Oskars nyfödda lillasyster och Oskar är helt enkelt för liten för att själv få ta tåget till träffen. För att slippa från skriken går Oskar ut på en promenad genom stan. Så kommer han plötsligt till en butik han aldrig sett förut. Mr Fisto står det på en röd neonskylt. Det visar sig att Mr Fistos butik säljer diverse trolleritrick och Mr Fisto demonstrerar i egen hög person ett av tricken. En svart och röd näsduk som kan få saker att försvinna! Oskar MÅSTE bara ha den här duken. Men har han råd?

alt=" "

Sommarskuggan och halloweenbuset av Tina Mackic och Johanna Arpiainen 

Sommarskuggan har många barn sett på TV. Nu är den här även i bokform. Angelika Prick är på väg med skuggdräkten till ett hemligt gömställe så den inte ska kunna ställa till med mera bus. Men den lyckas ändå komma på avvägar och istället ta sig till bästisarna Puck och Sashas skola där det snart ska bli ett hejdundrande halloweenkalas med pumpajakt. Det dröjer inte länge innan hela skolan är inkletat med skuggslem, rektorn har blivit förstelnad och bara Puck och Sasha kan lösa skuggledtrådarna.

Finns också att läsa som e-bok

alt=" "

Monstret Frank av Mats Strandberg

Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda? När Frank vaknar på morgonen är han smutsig om fötterna och nedanför sängen är det spår av tassar. Första delen av tre i en serie om monster och människor, att inte passa in och att hitta sin egen flock.

Finns också att läsa som e-bok (del 1)

alt=" "

Kobragift av Kit A Rasmussen

Detta är egentligen en deckare men eftersom det handlar mycket om giftiga ormar så kan den nog vara lite läskig trots allt. Kalle och Anton får nys om att ormforskaren Rasmus Janson kanske inte dött en naturlig död utan blivit mördad med hjälp av sitt eget husdjur, den inte speciellt tama kungskobran. De bestämmer sig att försöka lösa fallet och beger sig till Rasmus hem där alla hans älskade ormar finns kvar i sina terrarier. Det dröjer dock inte länge innan Anton och Kalle står öga mot öga med en kobra som smitit utanför sin glasbur…

Finns också att lyssna på som e-ljudbok

alt=" "

Den döda flickans docka av Katarina Genar

Nina fyller år och önskar sig en ny mobil. Hennes mamma har istället fyndat en gammal docka på loppis till Ninas stora besvikelse. Nina tycker dockan ser otäck ut och att den tittar på henne. På natten händer det underliga saker som har med dockan att göra. När hon hittar ett litet meddelande i dockans kläder om att dockans förra ägare dog tycker Nina det är lite för mystiskt och börjar göra efterforskningar. Det visar sig att dockan har en lång och mörk historia.

Finns att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok

alt=" "

Det finns en del böcker om att vara jagad av zombies, att fly för sitt liv från dessa vandrande lik hungriga på människokött. Men hur är det att vara en zombie själv? Eller hålla på att långsamt förvandlas till en? Plötsligt under en amerikansk fotbollsmatch ser Mark sina lagkamrater antingen ätas av zombies eller förvandlas till zombies själva. Hela skolan har förvandlats till en krigszon översvämmad av dessa vandrande lik och efter en kamp mot skolans musiklärare får Mark ett sår på benet, ett sår som blir inflammerat och inte är som ett vanligt sår. Är Mark smittad? Kommer han också förvandlas till en zombie nu? Första delen av fyra i en härligt blodig historia.

alt=" "

Det som lever under oss av Kerstin Lundberg Hahn

Författaren till den här boken läste om en gigantisk fettklump som hittades i Londons kloaker 2017. Den var 250 meter lång och vägde 130 ton. En klump bestående av fett, smuts, skräp och en enorm mängd bakterier. Tänk om en sådan klump skulle få liv och plötsligt finnas där precis under våra avlopp?! Det är Davids och Noomis första dag på sommarjobbet hos vaktmästaren i huset där de bor. Vaktmästaren ger dem i uppdrag att rensa rabatterna medan han själv ska fixa avloppet i tvättstugan. Det är tydligen stopp där. Så hör de ett skrik. En granne kommer ut ur tvättstugan, alldeles blek och säger: ”Blod. Massor med blod”.

Finns också att läsa som e-bok och att lyssna på som e-ljudbok

alt=" "

Mardrömssällskapet av Lena Ollmark

Ett märkligt sällskap har samlats i ett gammalt sjukhus för att berätta spökhistorier för varandra. Fem historier hinner de med denna kväll innan det blir dags att bryta upp innan gryningen kommer. Fem historier, den ena mer gastkramande än den andra. I den första historien får flickan Vilda en docka som visar sig har förmågor långt över det vanliga. Därefter får vi höra om läskiga kryp, den otäcka nattmannen, ett träd med en egen vilja och sist en historia om det sjukhus där sällskapet sitter som har problem med osaliga andar. Vågar du läsa?

Finns också att läsa som e-bok

Tipsat av Lina på Stadsbibliotekets barnavdelning