Nationella minoritetsspråken

Biblioteket ska uppmärksamma de nationella minoriteterna, bland annat genom att erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken.

Nationella minoriteter är grupper av människor som har befolkat Sverige under lång tid och har historiska band till landet. I Sverige har vi fem erkända nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.

Det innebär att det svenska samhället har ett särskilt ansvar för att språken ska kunna leva vidare, utvecklas och föras vidare till nästa generation.

Svenska bibliotek ska uppmärksamma de nationella minoriteterna, bland annat genom att erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken. Längst ner på den här sidan hittar du exempel på litteratur som finns hos oss på biblioteken. Vill du få hjälp att hitta något som passar dig? Fråga oss gärna!

Finska språket i Uppsala

De nationella minoriteterna ska kunna använda språket i kontakten med svenska myndigheter i vissa kommuner som har en stor andel samisk-, meänkieli- eller finsktalande. Uppsala är ett sådant område för det finska språket.

Om finskt förvaltningsområde

Om Uppsala kommuns arbete med de nationella minoriteterna

Finsk bokcirkel

Är du intresserad av en bokcirkel på finska? Kontakta kulturforvaltningen@uppsala.se

Böcker på finska

561703
Av: Moilanen, Aino
570008
Av: Mills, Molla
569238
Av: Dahlgren, Mathias
569999
Av: Roberts, Nora
570000
Av: Dahl, Arne
570001
Av: Griffiths, Elly
570002
Av: Schepp, Emelie
561234
Av: Tamminen, Petri
561235
Av: Vanhatalo, Pauliina
561259
Av: Saisio, Pirkko

Språk