Nationella minoriteter är grupper av människor som har befolkat Sverige under lång tid och har historiska band till landet. I Sverige har vi fem erkända nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska.
Det innebär att det svenska samhället har ett särskilt ansvar för att språken ska kunna leva vidare, utvecklas och föras vidare till nästa generation.
Svenska bibliotek ska uppmärksamma de nationella minoriteterna, bland annat genom att erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken. Längst ner på den här sidan hittar du exempel på litteratur som finns hos oss på biblioteken. Vill du få hjälp att hitta något som passar dig? Fråga oss gärna!
Bläddra är Kungliga Bibliotekets app för mobil och surfplatta med e-böcker på samiska och romani chib. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska, jiddisch och meänkieli. Här kan du läsa mer om Bläddra och hur du laddar ner appen.
De nationella minoriteterna ska kunna använda språket i kontakten med svenska myndigheter i vissa kommuner som har en stor andel samisk-, meänkieli- eller finsktalande. Uppsala är ett sådant område för det finska språket.