alt= " "

Biblioteken i Stenhagen och Vänge tipsar om riktigt bra noveller och novellsamlingar.

alt= " "

Raymond Carvers åtstramade, kyliga stil som trots ordknappheten "säger allt" har blivit en inspiration för efterföljande författare. Hans berättelser befolkas ofta av människor som hamnat i skeden i livet där livet ställs på sin spets. När verkligheten helt tillfälligt behagar visa sig. Fullt ut.

alt= " "

Fiktioner av Jorge Luis Borges

Böcker och bibliotek, speglar och symmetri, original och kopior, verklighet som imiterar fiktionen, labyrinter, abstrakta kriminalgåtor, uppräkningar och oändligheter, utopiska språk, tid och rum, uttömmandet av ting och möjligheter. Allt detta ryms i Borges finurliga noveller.

alt= " "

”Livet. Ett djävla godståg som bara rullar på”. Det är ett påstående som svävar över samlingens alla gestalter. Plötsligt befinner de sig som på ett sluttande plan. Och hur det blev som det blev, eller gick som det gick, finns det egentligen inga svar på.

a

Handbok för städerskor av Lucia Berlin

Hon skriver bland annat om morfar tandläkaren som i en drastisk berättelse drar ut sina egna tänder och hemligheten med att framstå som en väldigt noggrann städerska. Novellerna är väl avvägda mellan lakoniska blickar på världen och oförskräckta humoristiska vändningar.

alt= " "

Fantastiska berättelser av Lars Gustafsson

Tvärsäkra utsagor om verkligheten samsas med lika tvärsäkra utsagor om att vi inte kan veta något bestämt om denna verklighet. I Lars Gustafssons författarskap är nyfikenheten ledstjärna. Han lyckades både utforska och bevara den gåta som vi kallar existensen.

alt= " "

Emma, ett fragment av Charlotte Brontë

Månaden innan sin död påbörjade Charlotte, den äldsta av systrarna Brontë, vad som skulle bli hennes senaste roman. Hon hann dock dö efter att hon enbart skrivit två kapitel. Vi får i denna korta novell läsa ett fragment av det som kanske kunde ha blivit ett större verk än Jane Eyre. En gotisk berättelse om ett rikt flickebarn som lämnas på en flickskola på den engelska landsbygden, men vem är hon verkligen och vilka hemligheter bär hon på? Många författare har sedan dess försökt skriva färdigt men ingen har lyckats. Ett klart måste för alla Brontë-älskare.

alt= " "

Noveller av Katherine Mansfield

Katherine Mansfield, född 1888 i Nya Zeeland, var en äkta novellförfattare. Fram till hennes död 1923 skrev hon flera noveller där vi får möta udda karaktärer på många olika platser i världen under tidiga 1900-talet. Hon har en talang för att skriva enkla berättelser ur verkliga livet. Vi får en inblick i hur världen såg ut då, en historisk blick bakåt i tiden men med karaktärer som på många sätt känns lika moderna som människor vi möter idag.

alt= " "

Djuriska av Johan Espersson

Tio noveller med dunkelt djurtema. Om hur det kan upplevas att åldras och ledas in i vuxenvärlden. Om att röra sig från djur till människa, från människa till djur.

alt= " "

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg

Elva noveller som beskriver tillvaron genom en poetisk realism, där dröm och verklighet inte sällan flyter ihop.

alt= " "

Kugghjul av Ryūnosuke Akutagawa

Den första novellen av ”den japanske novellens fader” som getts ut på svenska. En drömsk, orolig skildring av 1920-talets Tokyo utifrån en ensam persons perspektiv.

alt= " "

Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozie Adichie

Chimamanda Ngozie Adichie, född 1977, brukar nämnas bland förhandstipsen i nobelprissammanhang. Hon har en fascinerande förmåga att i lättflytande texter levandegöra människoöden och skeenden. Novellerna utspelar sig främst i Nigeria och i USA och handlar, precis som Adichies mycket läsvärda romaner, om människor som lever sina liv i kolonialismens efterverkningar, i följderna av historiska och pågående konflikter och i det främlingskap som exilen kan medföra. ”Det där som nästan kväver dig” är titeln på en av novellerna i samlingen, men också en träffande beskrivning av samtliga tolv berättelser däri.

alt= " "

Flyktingar av Viet Thanh Nguyen

Viet Thanh Nguyen föddes i Vietnam 1971 och kom som barn som flykting till USA tillsammans med sina föräldrar. Hans novellsamling är tillägnad ”alla flyktingar överallt”. Berättelserna fångar det enskilda livet samtidigt som de alla på något sätt kretsar kring större och mer dramatiska skeenden; USA och Vietnam, krigets hemskheter och efterverkningar och flyktens påverkan på individer och familjer. Texterna är täta  ordrika men precisa. En språklig upplevelse som också lyckas beröra.