Maryse Condé

Maryse Condé är första vinnaren av Nya akademiens litteraturpris. Priset är en reaktion på att Nobelpriset i litteratur uteblir i år och är framröstat av bibliotekarier och 33 000 läsare.

”Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen. I hennes verk beskriver hon kolonialismens härjningar och post-kolonialismens kaos, med ett språk som är precist och överväldigande”, löd juryns motivering.

Om författaren

Maryse Condé är född 1937 på Guadeloupe och anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och är flerfaldigt prisbelönad. Vid sidan av sitt författarskap har Condé haft en framstående akademisk karriär och innehar titeln professor emeritus vid Columbia University i New York.

Om priset

Den nya akademien skapades för att dela ut ett internationellt litteraturpris, eftersom Nobelpriset i litteratur uteblir 2018. Initiativet togs av den svenska författaren och jornalisten Alexandra Pascalidou. Sveriges bibliotekarier bjöds in för att nominera författare till priset. Därefter kunde allmänheten rösta fram fyra finalister. En expertjury avgjorde vem av de fyra som skulle få priset. Juryn bestod av förlagsredaktören Ann Pålsson, litteraturprofesorn Lisbeth Larsson, kritikern Peter Stenson och bibliotikarien Gunilla Sandén.

Låna gärna

460660
Av: Condé, Maryse
35817
Av: Condé, Maryse
99589
Av: Condé, Maryse
552849
Av: Condé, Maryse
16732
Av: Condé, Maryse
103124
Av: Condé, Maryse
57393
Av: Condé, Maryse