Torg i Kinsale, Irland, med hus i glada färger.

17 mars är det St. Patrick’s Day, Irlands nationaldag. Det firar vi med tips från Naomi på Sävjabiblioteket om nya böcker av moderna irländska författare.

De flesta av böckerna på listan finns ännu inte utgivna på svenska.

Bokomslag A Ghost in the Throat av Doireann Ní Ghríofa

A Ghost in the Throat av Doireann Ní Ghríofa

En ung kvinnas relation till sin kropp, moderskap, lust och kreativitet vävs samman i denna ovanliga roman med utdrag ur en passionerad dikt som skrevs för över 200 år sedan. På samma sätt använder Ní Ghríofa iriska och engelska parallellt i utdragen. Nutiden speglas i det historiska och tvärtom. Kvinnans relation till dikten blir alltmer uppslukande samtidigt som hennes vardag fortlöper med sina tröstande rutiner, amningsstunder och kroppens växlande begär.

 

Bokomslag How to Gut a Fish

How to Gut a Fish av Sheila Armstrong

Armstrong belyser vardagens mörka verklighet i denna novellsamling – hennes skönlitterära debut – med ett både jordnära och poetiskt språk. Den irländska litterära traditionen av att synliggöra det extraordinära i människans vardag frodas i dessa bitvis makabra och brutala berättelser.

 

Bokomslag Haven av Emma Donoghue

Haven av Emma Donoghue

Författaren till uppmärksammade Room skriver en annorlunda berättelse som utspelar sig på Irlands vilda atlantkust under 600-talet. Vem kunde tro att en bok om en visionär präst, två munkar och en utsatt och öde ö på Europas yttersta gräns skulle vara så omedelbart fängslande? Donoghues passion och sedvanliga intensitet lyser genom raderna.

Ännu ej utkommen- håll ögonen öppna!

 

Bokomslag Vinegar Hill av Colm Toíbín

Vinegar Hill av Colm Tóibín

Tóibín, känd för sina romaner och noveller, bland annat Brooklyn och Marias Testamente, ger ut sin första diktsamling. Dikterna har skrivits under flera decennier.

 

Bokomslag Aktrisen av Anne Enright

Aktrisen/Actress av Anne Enright

En lysande roman som skildrar den komplexa relationen mellan en dotter och hennes folkkära, vackra skådespelare till mor. Berättarrösten – den vuxna dottern – utforskar minnen av ett liv i moderns glänsande skugga. Hennes beundran och kärlek till denna kvinna under barndomstiden omvandlas till ett ärligare, mer frågande förhållningssätt med tiden. Dottern frigör sig, blir själv vuxen, och moderns stjärna tappar sin glans. Enright lyckas balansera ett lågmält och osentimentalt språkbruk med värme och insikt.

Finns på svenska.

 

Bokomslag Ruth & Pen av Emilie Pine

Ruth & Pen av Emilie Pine

Författaren av essäsamlingen Allt jag inte kan säga gör sin romandebut i år. Berättelsen utspelar sig under ett dygn i Dublin. Ruth är en gift medelålders kvinna som kämpar med ofrivillig barnlöshet och en växande oförmåga att uttrycka sina känslor och tankar. Pen är en tonåring med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som önskar att hon kunde kommunicera utan ord. Kvinnornas skilda vägar korsas vid en manifestation. Pine skriver omsorgsfullt och sparsamt om kommunikationens villkor, sorg och smärta. Första delen av berättelsen kan upplevas som aningen rörig, förmodligen för att betona svårigheten med att tydligt beskriva och förstå människors inre världar.

Ännu ej utkommen- håll ögonen öppna!

 

Bokomslag Again, Rachel av Marian Keyes

Again, Rachel av Marian Keyes

Dryga tjugofem år efter Watermelon och Rachel’s Holiday gavs ut, har Keyes skrivit en uppföljare om familjen Walsh. Rachel har äntligen börjat få ordning på sitt liv – tills en gammal flamma dyker upp. Klarar Rachel av att hålla balans i tillvaron eller faller hon tillbaka i gamla mönster? Keyes är en mästare på att lättsamt och charmigt skildra kärlek och livet i stort.

 

Bokomslag Breaking Point av Edel Coffey

Breaking Point av Edel Coffey

En mamma lämnar sitt lilla barn i bilen en kokhet sommardag. Rättegången drar i gång och pressen ökar när journalisterna jagar den stora ’storyn’. En spänd berättelse om ett oförlåtligt misstag och en förälders skuld.

Ännu ej utkommen- håll ögonen öppna!