Nystart

Nytt år - nya tankar. Oavsett om du vill hitta en ny hobby eller läsa berättelser om uppbrott och förändring har vi boktipset för dig! (Också för dig som inte vill ha nya vanor utan stå fast!)

Facklitteratur

Nystart

Författaren är professor i psykologi och vill hjälpa dig att våga satsa på något nytt när livet känns som det börjat gå på tomgång. En bok om behovet att se över våra prioriteringar, dels för att hinna med nya intressen, dels för att hinna vila.

Sticka, virka, brodera

Sticka, virka, brodera av Karolin Olsson

Vad är grejen med handarbete?
För Laila är det kunskapen hon har haft sedan hon var barn i Kurdistan. Redan då var hon bäst på att sticka! För Maria är det kraften. Hon virkar saker med starka färger och tydliga budskap. Sedan hänger hon upp dem på stan. För Johan är det minnena från datorspelen han spelade på 1980-talet. Han broderar figurer från kända datorspel på dukar som han köper secondhand.
I boken kan du läsa om varför människor handarbetar och få tips om du också vill börja.

I befintligt skick

I befintligt skick ger ett alternativt perspektiv. Författarna vägleder till förståelse och medkänsla för oss själva precis så som vi är, just så som vi har det. Boken hjälper dig att bli mer tillåtande mot alla dina känslor, även de som är svåra. Det är mänskligt, naturligt och viktigt att må dåligt när saker inte är som de ska. När du tar dig och dina känslor på allvar blir det lättare att leva i samklang med dina verkliga behov.

Förbättra din tarmflora

Den påverkar vårt humör, vår vikt och vårt immunförsvar. Tarmfloran styr vår hälsa mer än vi någonsin har kunnat ana. I den här boken avslöjar Michael Mosley den senaste forskningen om de fantastiska bakterierna som bor i våra magar och kommunicerar med såväl kroppen som hjärnan.
Boken är inspirerande och peppande med massor av intressanta fakta och fallstudier. Men framförallt är det en praktisk guide med måltidsupplägg och ljuvliga recept med mycket kryddor, frukt och grönt för alla som vill optimera sin tarmflora för att bli lyckligare, hälsosammare och friskare.

Skönlitteratur

Om du bara visste

Om du bara visste av Caroline Säfstrand

Ett möte mellan två kvinnor som båda haft en trasslig uppväxt, där hemligheter kommer upp till ytan och förändrar deras fortsatta liv.

Dehlis vackraste händer

Dehlis vackraste händer av Mikael Berglund

Göran Borg har fått sparken från jobbet, har dålig kontakt med de vuxna barnen och många tankar på exfrun. Han beslutar sig för att göra en charterresa till Indien. Vad kan bli värre liksom?

Där kommer han att träffa på personer och platser som får honom att reflektera och omvärdera sitt liv.

Hustrun

Hustrun av Meg Wolitzer

Joan och Joe Castleman är på väg till Helsingfors. Paret ska delta i utdelningen av ett prestigfullt litteraturpris som i år tilldelas Joe. Paret träffades för fyrtio år sedan, som lärare och elev på kursen kreativt skrivande. De har nu vuxna barn och är en ur alla aspekter lyckad familj. Under flygresan fattar Joan beslutet att hon fått nog av att vara fru till den geniförklarade författaren. På ett bitskt, roligt och smart sätt berättas historien om skrivandet, makt, berömmelse och äktenskap.

Tillbaka till henne

Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Hanna är utled på sitt jobb på arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och sin ständigt kritiserande mamma. Av en slump kommer hon över några föremål från sekelskiftet;  ett par glasögon, en trälinjal, en silverbrosch och ett par skor. Det visar sig att föremålen alla tillhört samma person, och att det finns en historia som behöver berättas. En fantastiskt gripande och välskriven bok om att hitta sin identitet och kämpa för sina rättigheter antingen det gäller att få rösta eller att få älska den man vill.

Linjen

Linjen av Elise Karlsson

Emma har efter en tid av arbetslöshet och hoppande mellan olika tillfälliga anställningar äntligen fått arbete på ett kontor. Företaget gör handböcker inom självhjälp och det går bra för verksamheten. Emma slukas upp allt mer av arbetet, som blir mittpunkten i hela hennes liv. Men snart börjar det ryktas om nedskärningar och Emma får kämpa för att hålla sig på rätt sida om linjen – den som skiljer innanför från utanför. Med en mörk men samtidigt absurd humoristisk underton skildras arbetet och dess strukturer på ett filosofiskt och tänkvärt sätt.

 

Tipsat av: Ida Hedin, Eva Hellström, Lena Andersson, Åsa Hagman, Malin Pennlöv, Albin Grenholm, Kristina Starlander och Andreas Frick.