De boomhut

Ibland säger en bild mer än tusen ord. Det är läsaren som är medskapare av ordlösa bilderböcker, så kallade silent books. 

Man har möjlighet att tolka bilderna utifrån sin egen förmåga och forma berättelsen på egna villkor.

Ordlösa bilderböcker kan läsas på många sätt – tyst för sig själv, tillsammans med någon annan eller i stor grupp som underlag för samtal. Det finns så många möjliga tolkningar!

Ordlösa bilderböcker fungerar också bra i grupper där olika språk talas. De stödjer kommunikationsförmåga, språkutveckling och fantasi.  Det finns ordlösa bilderböcker för alla åldrar!

Här tipsar vi om några titlar

Kanin-paket

Kaninpaket av Lena Anderson

En rolig bok för de minsta. Kaninen kommer till barnet med olika inslagna presenter. Kan du gissa vad som finns i paketet? Känn igen olika frukter och träna på enkla ord. För 0-3 år. Obs! Finns också i upplaga med text. 

Chigüiro viaja en chiva

Chigüiro viaja en chiva av Ivar Da Coll

Kapybaran vill resa till stranden. Det kommer en bil. Apan ska skjutsa kapybaran. Hönan behöver också en skjuts. De åker tillsammans. Å, nej! Bilen får punka! Vad ska de göra nu? En rolig bok med enkel handling. Från cirka 1 år.

Läs också Chigüiro encuentra ayuda!

Limpan är sugen

Limpan är sugen av Eva Lindström

En tant ska precis äta en korv. Då kommer en hungrig hund. Kommer tanten att dela med sig? En liten bok som innehåller många känslor – hunger, längtan efter sällskap, oro och glädje av att dela med sig. Från cirka 2 år. 

Var är tårtan?

Var är tårtan? av Thé Tjong-Khing

Stoppa tjuvarna som har tagit Herr och Fru Hunds tårta! Vänd sidan för att kolla vart tjuvarna har tagit vägen. Har du märkt att det händer mycket annat på bilderna? Kan du följa grodorna som spelar fotboll? De tre busiga aporna? En ledsen kaninunge? Den stora dinosaurien? En bok att läsa om och om igen för att varje gång upptäcka nya historier. Från cirka 2 år. 

De boomhut

De boomhut av Marije Tolman

Två björnar hittar en trädkoja. Där ska de tillbringa dagen. Vilken härlig dag med många besökare och mycket att göra! Från cirka 3 år. 

Pojken och huset

Pojken och huset av Maja Kastelic

En pojke går ensam genom staden. I en dörr står det en katt. Pojken tittar försiktigt in i huset och får syn på en teckning. Han följer efter katten och upptäcker fler och fler teckningar. Vem är det som har ritat dem? Vågar pojken gå in i det stora huset? Vem kan bo här? Från cirka 4 år. 

Resan

Resan av Aaron Becker

Ingen har tid för att leka med flickan, hon känner sig ensam. Hon hittar en magisk krita. Hon ritar en dörr, öppnar den och kliver in i en fantasivärld där allt är möjligt. Följ med på äventyret med båt, ballong och flygande matta. Kommer hon hitta någon att leka med? Från cirka 4 år. Fortsättes av ”Kartan” och ”Återkomsten”.  

Simbassängen

Simbassängen av JiHeyon Lee

Vad gömmer sig i simbassängen? Det är trångt med mycket folk i vattnet. Pojken vill simma fritt så han dyker ner. Oj, det var en till som gjorde så! Tillsammans upptäcker dom en hel värld som de har för sig själva. Från cirka 4 år. 

Snögubben

Snögubben av Raymond Briggs

På natten vaknar pojkens snögubbe till liv. Pojken bjuder hem honom och de har det roligt hela natten. De leker, äter, kör bil och flyger tillsammans. Det blir ett stort äventyr i det vita landskapet. Kommer Snögubben finnas kvar på morgonen? Från cirka 4 år. 

Ensam

Ensam av Guo Jing

En flicka stannar själv hemma när hennes föräldrar går till arbetet. Hon känner sig ensam och bestämmer sig för att hälsa på sin farmor. Hon skriver ett brev till sina föräldrar, går ut och kliver på bussen. Å nej, hon har somnat! När kon kliver av, vet hon inte var hon är. Som tur är träffar hon olika djur som hjälper henne i skogen. Det blir en riktigt fantastisk dag! Från cirka 5 år.

Ankomsten

Ankomsten av Shaun Tan

En man lämnar sin familj för att hitta bättre liv i ett annat land. En universell berättelse om drömmar, migration, utanförskap, saknad och mycket mer. Detaljrika bilder tar läsare in i en alldeles speciell och fantastisk värld där man kan känna igen sig oavsett var man själv kommer ifrån. Från cirka 9 år.

 

Tipsat av: Katarzyna Kasprzyk

Bild: Illustration ur De boomhut av Marije Tolman