Sök böcker, filmer, musik...

Två personer som dansar och ser glada ut.

Vi tipsar om böcker som handlar om seniorer. Minnen, visdom och dramatik utlovas.

Elizabeth är försvunnen

När Elizabeth försvinner spårlöst är det bara hennes åttioåriga väninna Maud som verkar oroa sig, varken polisen eller Elizabeths son tycks bry sig. Och Mauds dotter tjatar bara om allt tokigt som Maud gör och säger ibland. Men Maud, som själv berättar den här historien, är fast besluten att hitta sin bästa vän och hon har mängder av ledtrådar uppskrivna på färgglada lappar. Om hon bara kunde minnas vad de betyder! Och hur hänger allt ihop med Mauds storasysters försvinnande för många, många år sedan?

Finns också att läsa som e-bok.

Hjärta av jazz omslagsbild

Hjärta av jazz av Sara Lövestam

Högstadietillvaron i den värmländska orten är nästan outhärdlig för Steffi. Hon mobbas av klassens hårda tjejer och det enda som tröstar för stunden är att lyssna på Povel Ramels galna, svängiga låtar i lurarna. Tänk att kunna spela som han! En dag hör hon plötsligt en av låtarna strömma ur ett fönster på äldreboendet nära skolan och det är så hon träffar Alvar – som har spelat med Povel! Det blir början på en varm vänskap där Alvar berättar allt om Stockholm på 40-talet, jazz på Nalen och vikten av att våga gå sin egen väg i livet.

Finns också att läsa som e-bok.

Svartstilla

Svartstilla av Susanne Skogstad

En äldre kvinna förlorar sin make efter ett långt kärleksfyllt äktenskap. Inom henne växer det hon kallar svartstilla, som en ogenomtränglig blank yta på en skogstjärn. Det är det mörka som hon hela livet har burit någonstans inom sig, som nu breder ut sig som en stor sorg som hon vill sjunka ned i och som gör henne likgiltig för ett fortsatt liv utan maken. Hennes vuxna barn står handfallna och hon kan inte få dem att förstå att det enda liv hon har kvar är i minnena av den ofantliga kärleken. En poetisk och berörande berättelse om kärlek och sorg och rätten till sitt eget liv.

Finns också att läsa som e-bok.

Löparflickan

Löparflickan av Carrie Snyder

Aggie Smart är 104 år och sitter i sin rullstol på äldreboendet och är egentligen ganska färdig med livet. En gång var hon Kanadas främsta elitlöpare på 800 meter, en distans som ansågs högst olämplig för kvinnor, eftersom sträckan var ”för krävande för en kvinnas konstitution”. En utflykt med ett par okända ungdomar som (kanske?) vill göra en dokumentär om hennes banbrytande idrottsframgångar vänder upp och ner på Aggies tillvaro och tar henne tillbaka till en uppväxt och en karriär med mycket skam och sorg, men också okuvlig vilja. Det visar sig att både Aggie och ungdomarna bär på hemligheter…

Finns också att läsa som e-bok.

Den gamle kungen i exil omslagsbild

Den gamle kungen i exil av Arno Geiger

Barnen irriterar sig på sin gamla pappa som säger helt ovidkommande saker, får vredesutbrott och inte ids hålla ordning på tillvaron. Men sakta förstår de att han har drabbats av Alzheimers och behöver deras hjälp och förståelse mer än någonsin. Han som var familjens överhuvud går in i ett okänt land och det finns inget ”hemma” att återvända till. Arno Geiger skriver med stor empati och en hel del humor om sin fars liv, om hans upplevelser under andra världskriget, hans väg in i demenssjukdomen och hans vardag. En varm bok om vad som gör livet värt att leva.

45 år omslagsbild

45 år (film i Cineasterna)

Läs mer om vår filmtjänst Cineasterna här.

Filmen 45 år handlar om det äldre, barnlösa, brittiska paret Geoff och Kate Mercer som har fullt upp med att planera en stor fest för att fira sin 45-åriga bröllopsdag. De lever ett lugnt liv i en liten ort på landsbygden men får plötsligt reda på en nyhet som slår ned som en bomb i deras tillvaro. Geoff hade tidigare i livet en stor kärlek som omkom och försvann under en vandring i Alperna. Nu, 50 år senare, har hennes kropps hittats frusen i en glaciärspricka. Geoff tackar nej till att resa till kontinenten för att identifiera henne, och ger inga tecken utåt på att denna nyhet bekommer honom på något sätt, men Kate märker att han långsamt förändras, vilket även hon gör. Den döda kvinnan upptar alltmer av deras vardagstänkande, även om de gör allt för att inte visa för varandra att så är fallet. Till slut avslöjas en hemlighet som åtminstone för Kate kommer att hemsöka henne under resten av hennes liv.

45 år är en djupt berörande film som med små medel förmedlar stora känslor och omvälvande förändringar i livet. Är man någonsin helt trygg i sitt liv? Känner man verkligen den man levt tillsammans med i decennier? Vad innebär det att leva med hemligheter som man inte har minsta chans att påverka? Kan man någonsin ha mer än en enda riktig kärlek i livet?

De brittiska skådespelarveteranerna Sir Tom Courtenay och Charlotte Rampling gör strålande insatser som det vemodiga paret Geoff och Kate. I en film utan egentliga protagonister eller antagonister gestaltar de två mångfasetterade äldre människors öden på ett trovärdigt och gripande sätt. En fantastisk film på alla sätt.

Finns också att låna som dvd-film.

Livet enligt Dagny omslagsbild

Livet enligt Dagny av Dagny Carlsson

Dagny Carlsson blev folkkär superkändis i Sverige när hon som 100-åring startade sin blogg under pseudonymen ”Bojan” i vilken hon skrev om allt mellan himmel och jord. Hon dök upp i mängder av TV-soffor och fick bl a en dråplig liten roll i filmversionen av Hundraettåringen som klev ut genom ett fönster och försvann.

2017 utkom hennes bok Livet enligt Dagny – I huvudet på en 104-åring. Boken är som en förlängning av hennes blogg, där hon vardagsfilosoferar om allt runt omkring och delar med sig av de lärdomar hon samlat på sig under sitt långa liv. Särskilt intressanta är när hon jämför fenomen från hennes unga år med dagens motsvarigheter. Boken är lättsam och en riktigt ”feelgood” om livet och kan inspirera människor i alla åldrar, från 15 till 105.

Finns också att läsa som e-bok, som ljudbok på CD-skiva och som talbok på DAISY-skiva.

De sista indianerna omslagsbild

De sista indianerna av Marie-Helénè Lafon

Det åldrande syskonparet Marie och Jean bor tillsammans i sitt gamla föräldrahem på den franska landsbygden. Den dominanta modern är död sedan många år och likaså deras bror. På gården står livet stilla och syskonen lever kvar i det förflutna. Teven står på hela dagarna och de läser dagstidningen. Och de stirrar ut genom köksfönstret. För där utanför pågår livet och ingenting är sig likt. Andra människor har tagit över och det som en gång var är borta. En vemodig och ömsint roman som skildrar det liv som aldrig fick levas.

Historien om Arthur Truluv

Historien om Arthur Truluv av Elizabeth Berg

Arthur lever ensam efter att ha mist sin hustru för ett halvår sedan. Han fyller sin tid med att ta hand om katten, vattna rosorna och så tar han bussen till kyrkogården för att besöka hustruns grav. En dag möter han den unga Maddy som tagit sin tillflykt till kyrkogården för att slippa skolan. Hennes liv är fyllt av bekymmer. Mellan de två växer så småningom en fin vänskap fram. En roman med lite feelgood-känsla.

Gå, gick, gått

Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck

Änklingen och professorn Richard går i pension och vet inte riktigt vad han ska ägna sig åt under dagarna. Plötsligt har han inga att dela sina kunskaper med. Men så får han kontakt med några asylsökande flyktingar från Afrika, som ockuperat ett torg i Berlin. Richard börjar besöka det före detta äldreboendet där flyktingarna är inhysta. Han dras in i deras språkundervisning och börjar skriva ner deras berättelser. De bär alla sina berättelser. En sorgsen roman om ensamhet men också en uppgörelse med Tyskland.

Finns också att läsa som e-bok.

Medelålders plus

Medelålders plus av Sven-Bertil Bärnarp

En tecknad serie om vardagen som pensionär. Hög igenkänningsfaktor. Serien går i UNT. 

Finns i en serie om 10 album.

Mr Alis äktenskapsbyrå omslagsbild

Mr Alis äktenskapsbyrå av Farahad Zama

Mr. Ali öppnar en äktenskapsbyrå i södra Indien. Tack vare sin livserfarenhet, hustruns klokhet och en pigg assistent får han verksamheten att blomstra.

Huldas hus

Huldas hus av Anita Salomonsson

Denna historiska roman utspelas på en liten gårdsplan i Burträsk i Västerbotten. Sara Sofia arbetar som piga och bor ensam i en liten stuga som hon ärft av sin mormor. En dag får Sara Sofia en ny granne, Hulda som låtit bygga ett nytt stort hus bredvid den lilla stugan. Hulda är en världsvan tjusig ogift kvinna som arbetar som bröllopsfotograf.
Författaren som skrivit flera böcker har en förmåga att gräva fram och ge liv till bortglömda historier från Västerbotten. En tänkvärd bok om olika livsöden och kontraster!

Finns också att läsa som e-bok.

Mina första 94 år

Mina första 94 år av Herdis Molinder

Det är aldrig försent att skriva en bok säger Herdis Molinder och debuterar som författare vid 94 år!
Herdis berättar om sitt långa och innehållsrika liv och de förändringar som skett i samhället. Hon utbildade sig till farmaceut men ägnade tiden åt familjen de första åren. Efter 50 började hon forska och doktorerade vid Uppsala universitet. Hon beskriver ett efterkrigstidens 1900-tal där swingmusiken och ”den farliga jazzen” var på modet. En tid när bilen inte var så vanlig utan man tog tåget eller cyklade om man skulle någonstans.

Det är både en bok som ger tankar bakåt men också blickar framåt. En berättelse om att behålla sin nyfikenhet!

Tipsat av Gottsundabiblioteket

Fler tips

,Stigande ,Fallande

501627
Av: Scheele, Carl von
525438
Av: Groen, Hendrik
523464
Av: Lundberg, Sofia
175231
Av: Rudling, Ewa
618216
Av: Clements, Carol
619100
Av: Björkman, Ulla Ulrika
595038
Av: Smith, Ali
635253
Av: Vigan, Delphine de
580519
160705
Av: Bremmer, Fatima
14234
Av: Saucier, Jocelyne
171639
Av: Jönsson, Bodil
583272
61711
Av: Kewenter, Boj
102378
Av: Holst, Petra
227072
Av: Harding, Paul
217547
Av: Simonson, Helen