Sök böcker, filmer, musik...

Under 2022 genomför vi en satsning på högläsning på biblioteken i Stenhagen, Sävja och Storvreta samt i Läsfabriken på Stadsbiblioteket. Satsningen riktar sig främst till pappor och andra män kring förskolebarn cirka 3-5 årLäs högt och gör roliga läsuppdrag tillsammans med ditt barn!

Varför pappa heart böcker?

Barn och ungas läsning, inte minst pojkars, minskar i Sverige. Studier visar också att vuxnas högläsning minskar och att kvinnor i större utsträckning än män högläser för sina barn. Barn behöver fler manliga läsande förebilder och därför har vi skapat Pappa heart böcker!

Med hjälp av högläsning fyller du på ditt barns ordförråd och bidrar till bättre skolresultat. Som bonus får ni också en mysig stund tillsammans. 10 minuter om dagen räcker!

Bibliotek Uppsala arbetar med läsande förebilder och läsfrämjande i många olika projekt. I just detta är manliga förebilder i fokus.

Läsuppdrag

Hämta en folder med läsuppdragen på SävjabiblioteketStenhagenbiblioteket, Storvretabiblioteket eller Läsfabriken på Stadsbiblioteket. Efter fem eller fler genomförda uppdrag lämnar ni in foldern senast 9:e september och får en bok i present.

Läs vad ni vill och hur ni vill: pappersbok, e-bok eller ljudbok!

Tips vid högläsning

Utgå gärna från barnets intressen när ni läser tillsammans. Förutom berättelser och sagor finns det många faktaböcker för barn om sådant som ni kanske båda är intresserade av, till exempel djur, dinosaurier eller bilar.

Ditt barn älskar din röst, oavsett hur van du är att läsa högt!

Om högläsning känns svårt, börja med att lyssna på en ljudbok tillsammans. Sitt eller ligg bekvämt där ni inte blir störda. Tänd en liten lampa eller levande ljus. Lyssna på sagan i mobilen, till exempel i bibliotekets app Biblio eller på Sveriges Radio Play.