Mian Lodalen

I författaren Mian Lodalens böcker går kärleken som en röd tråd. I hennes bibliografi ingår den uppmärksammade Liten handbok i konsten att bli lesbisk, men också de första lättlästa romanerna om ett samkönat par.

Mian Lodalen besöker Stadsbiblioteket i samband med Uppsalas Pridefestival. Själv har hon deltagit i flera olika Pridefestivaler sedan tidigt 80-tal. Hon menar att Pride och budskapet om öppenhet och kärlek för alla är viktigare nu än någonsin.
– Det var en period för några år sedan som många sa att Pride inte behövs längre, men då tänker jag på alla Pridefestivaler både i Sverige och utomlands som har attackerats av nazister på senare år, säger Mian Lodalen.

2017 kom hon ut med Första natten, den första lättlästa romanen om ett samkönat par. Lättlästa böcker passar den som är ny i svenska språket, den som har svårt att koncentrera sig, kanske har en diagnos eller är utbränd. Men att skriva lättläst var långt mycket svårare än vad hon hade trott. Och viktigare.
– Jag trodde att lättläst bara var för personer med dyslexi, men det är över en miljon människor i Sverige som inte kan ta sig igenom en dagstidning. Det var när jag fick veta det som det gick upp för mig hur viktig den här genren är. Det handlar i grunden om alla människors rätt att ta del av litteratur och samhällsinformation på sina egna villkor. Det är en grundsten i demokratin.

Som författare lyfter Mian Lodalen ofta kärleken och allt som den kan övervinna. Också i senaste boken, ungdomsromanen I döden för dig (2019), skildrar Mian en till synes omöjlig kärlek och stark vänskap. Den handlar om unga Nina som sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Trots mörkret inger boken en liten smula hopp. Och Mian har förmågan att skapa humor av situationer och strukturer som kan kännas hopplösa. Inför sitt besök på Stadsbiblioteket säger hon:
– Feta gapflabb utlovas!

Möt Mian Lodalen

Mian Lodalen bjuder på ett vasst, roligt och personligt samtal om kampen att ta plats i patriarkala strukturer och om hur det var att komma ut som Sveriges första offentliga lesbiska författare. I samtal med kulturjournalisten Karin Kajjan Andersson.

Tisdag 17 september 18.00

Stadsbiblioteket, Mallas sal

Fri entré, ingen bokning till programmet, begränsat antal platser

Samarrangörer:  RFSL Uppsala och Kreativa feminister

Boktips med HBTQ-tema

Vi två mot världen

Vi två mot världen av Mian Lodalen

Det här är den andra boken om Linda som är ihop med sin stora kärlek Mandi. Nu har de varit ett par i flera månader och det är dags för Linda att komma ut. I alla fall om man frågar Mandi, för hennes tålamod börjar ta slut. Men Linda är rädd för vad folk ska säga, rädd för hur föräldrarna ska reagera. Till slut kommer dagen då Linda ska presentera Mandi för sin mamma. Och det blir inte alls som hon tänkt sig.
 
Saker ingen ser

Saker ingen ser av Anna Ahlund

Uppsalaförfattaren Anna Ahlunds roman utspelar sig bland unga i Uppsala. De fikar på kafé Storken, bor på Kyrkogårdsgatan och går på en gymnasieskola som geografiskt ligger nära Nannaskolan. I skolkorridorerna finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv.