Intervjuer och artiklar från höstens program

Hallå där... stadsarkitekt Claes Larsson

Claes Larsson

Hur kommer det framtida Uppsala se ut? Under hösten har Bibliotek Uppsala tema: Staden i utställningar, föreläsningar och samtal. Vi ställde några frågor till stadsarkitekt Claes Larsson, som medverkar i ett av samtalen.

Möt författaren Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius

Författaren Ann-Helén Laestadius vann Augustpriset 2016 för sin ungdomsroman Tio över ett. I höst har vi bokcirkel med boken och Ann-Helén besöker oss. Vi ställde tre snabba frågor om hennes böcker och skrivande liv.

Livsändning av podden "Tonårshat" på biblioteket

Tonårshat

16-åriga Nea Egrelius Fredlund och Shaimaa Abdurahim är tonåringarnas röst i podcastbruset. Vid inspelningarna finns O’boy i kaffekopparna och ämnena rör allt från kändisar till nationella prov och feminism.

Knäck koderna på bibblan!

Knäck koderna på bibblan

De senaste åren har intresset för programmering vuxit lavinartat bland barn och unga. Under hösten har vi hackerklubb och digitalt pyssel för barn på flera bibliotek.

Nytt rum för unga: Molnet!

David

David Llerena, 15, kom på namnet för nya rummet för unga på Stadsbiblioteket och vann en iPhone!

Vi har öppnat!

Sandra Beijer

På Kulturnatten invigs nya rummet för unga på Stadsbiblioteket – Molnet!

Sällan tyst, alltid händelserikt

Johanna Hansson och Madeleine Banks

Då och då diskuteras biblioteken och tystnaden. Många har en bild av bibliotek som platser där man kan höra en knappnål falla, så tyst är det. Andra tänker på bibliotek som stänger på grund av högljutt stök och bråk. Men hur är det egentligen? 

Martina Montelius möter Kent Wisti

Martina Montelius och Kent Wisti

Kanske har du sett hans teckningar swisha förbi på sociala medier. Kent Wisti är prästen som blivit viral med sina satiriska teckningar om vårt samhälles absurditeter och allvarligheter. I höst ställer Stadsbiblioteket ut några av hans verk. Dessutom får vi möta Kent Wisti i ett samtal tillsammans med författaren och dramatikern Martina Montelius, som också hon arbetar med mörka, ja nästan förbjudna, teman. Gemensamt för deras konst? Det blir väldigt roligt.

Sagoyoga med Marika

Marika Andersson

En spännande historia, rörelse och avslappning samtidigt. Det är sagoyoga med Marika på biblioteket!

Hej Fyriskällan, vad gör ni?

Kvarteret St: Per

Fyriskällan är ett centrum för lokalhistoria och drivs av Bibliotek Uppsala, Stadsarkivet och Folkrörelsearkivet. Vi ställde några frågor till Malin Pennlöv, bibliotekarie.

Ladda ner programmet

Program hösten 2017

Här hittar du vår programtidning för hösten 2017, full av intervjuer, aktiviteter och utställningar.