Dinosaurierna kommer

Vår bibliotekarie Marianne tipsar om spännande böcker om resor för barn!

Bilderböcker

Vems resa

Lilla Hund far på semester till ett land där man pratar ett annat språk. Men man kan leka på alla språk! En upptäckt lilla Hund får användning för när två nya barn kommer till förskolan

Rufus i underjorden

Rufus ödla Wasabi finns inte mer, Var kan han vara nu? Kanske i underjorden, där dinosaurierna och Elvis bor? Rufus bestämmer sig för att försöka hitta Wasabi och be honom komma hem igen.

Resan

Textlös bilderbok som är en hyllning till fantasins kraft. När ingen har tid med henne ritar flickan en dörr på sin vägg och försvinner ut i en magisk värld där hennes röda krita tar henne vart hon vill.

Den otroliga historien om det jättestora päronet

Ingenting är sig likt i staden sedan borgmästaren försvann. En dag får Sebastian och Mitcho flaskpost från honom med ett frö. Över en natt växer ett jättestort päron upp och i detta beger sig vännerna ut på havet för att söka rätt på sin vän.

Cirka 6-9 år

Armstrong - den första musen på månen

Den lilla musen Armstrong betraktar månen genom sin kikare varje natt. Hans vänner är övertygade om att månen är gjord av ost och inte alls intresserade av att höra om hans vetenskapliga upptäckter, men Armstrong bestämmer sig för att ta reda på sanningen. Han ska bli den första musen på månen! En bildberättelse illustrerad av författaren själv.

Det tunna svärdet

Sasja kan inte acceptera att hans mamma dör, utan följer efter henne till Dödens rike. Det blir en lång resa genom ett annorlunda land, där Sasja får tre olika följeslagare som alla vill hjälpa honom. Sasjas plan är att överlista Döden, men kommer han att nå sitt mål? Underbar och finstämd högläsningsbok om de stora frågorna.

Dinosaurierna kommer

Via en mystisk trädkoja med ett magiskt bibliotek får syskonen Hanna och Viktor resa i historien till olika platser och tider. Den allra första resan går till Första delen i Den magiska trädkojan, en spännande och lättläst äventyrsserie.

Lägerkrisen

Juni går i tvåan och nu ska hon åka på klassläger. Det är mycket som känns läskigt så det är tur att hennes bästa kompis Isa är med. Och hur är det med Jonah, är han och Juni fortfarande ihop? Humor och igenkänning i den fjärde delen av serien Mitt livsfarliga liv.

Cirka 9-12 år

Sannare än sant

Mark är en vanlig kille som gillar att fotografera och samla haiku-dikter i en bok. Han drömmer om att en dag bestiga ett alldeles speciellt berg. Men Mark har en svår sjukdom. En dag ger han sig av med sin hund, anteckningsbok, kamera och en plan för hur han ska uppfylla sin dröm - om det så är det sista han gör.

Kaspar

Johnny Trott är en fjortonårig föräldralös pojke. Året är 1912 och han har fått jobb som piccolo på hotell Savoy i London. Här får han ta hand om katten Kaspar som tillhör en rysk operasångerska. När sångerskan plötsligt dör får Jonny hjälp av den amerikanska flickan Lizziebeth som smugglar ombord dem på skeppet Titanic. 

Legenden om Sally Jones

Bildberättelse om gorillan Sally Jones vindlande väg genom livet. En historia om olösta brott i fjärran dimhöljda städer, slug ondska i feberheta djungler och trofast vänskap på stormande oceaner. Vacker, sorglig och alldeles underbar. 

Äventyrsveckan

Äventyrsveckan av Sofia Nordin

Mobbade Amanda åker på äventyrsvecka i Värmland med sin klass. Under forsränningen inträffar en olycka. Amanda och mobbaren Philip klarar sig, men kommer ifrån de andra och tvingas samarbeta för att överleva. Kittlande spänningsäventyr som faktiskt lika gärna kunde ha hänt på riktigt.